מחלת הסוכרת מתבטאת במספר מאפיינים, כשהעיקרי מביניהם הוא רמות סוכר גבוהות בדם שחשוב לאזן אותן ולפקח עליהן, אחרת עלולים להתפתח סיבוכים הקשורים למחלה. הטיפול בסוכרת כולל, בין היתר, המלצות לתזונה מאוזנת ונכונה, בעיקר של מאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך, מזונות עתירי סיבים תזונתיים והימנעות ממזונות המחמירים תנגודת לאינסולין, כדי לא להקפיץ את רמות הסוכר, הגבוהות ממילא ולהחמיר את חוסר האיזון של הסוכר בדם. סיבה נוספת, לא פחות חשובה היא שעודף משקל הוא אחד הגורמים להתפתחות עמידות לאינסולין ולהתפתחות סוכרת, כך שהימנעות ממאכלים שנחשבים לעתירי סוכר תסייע לירידה במשקל ולכן לשיפור בתסמיני המחלה.
על פניו עושה רושם שחולי סוכרת נידונו לארוחות תפלות ומשמימות, או דיאטה נצחית.
התשובה היא לא, ממש לא. ראשית נתחיל בעובדה שהמעבר למאכלים שאינם מעובדים, אינם תעשייתיים ואינם עתירי שומן, סוכר לבן או פחמימות פשוטות, הוא צעד מומלץ לכל אדם ולא רק לחולי סוכרת. מאות מחקרים הוכיחו את הטענה שצריכת מזון כמה שיותר טבעי, וכמה שיותר עשיר בסיבים ודגנים תורם לבריאות הגוף, חיזק הלב, לשיפור המערכות החיסוניות ולתחושת חיוניות ונמרצות, ממש כמו שפעילות גופנית לא נועדה רק לחיטוב הגוף (שזה רק הבונוס), אלא לשיפור סיבולת לב ריאה, להמרצת הדם ואף למצב רוח טוב.
אז עכשיו כשהבנו שאוכל בריא אינו עונש, חשוב להבין שסיגול אורח חיים בריא שכולל תזונה מאוזנת, יכול רק לסייע בשיפור מצבם של חולי סוכרת, מה גם שאוכל הנחשב לבריא, אינו בהכרח תפל, משעמם או דל במגוון שלו.
אז מה אוכלים? האפשרויות הן רבות ומותר מדי פעם גם לאכול מתוקים, עם הקפדה על שילוב של דגנים מלאים, אגוזים או שקדים ועם מעט ממתיק טבעי, למשל סילאן או פירות יבשים, מה שנקרא "מזון לנפש".
אכילה נכונה היא אכילה שלא דנה את חולה הסוכרת למאבק תמידי ומחשבות על אוכל. חשוב לסגל הרגלי אכילה נכונים, לא רק באספקט של סוג האוכל, אלא גם בשעות הארוחה, בהרגלי הנשנוש והאכילה מול הטלויזיה או בדרך מהעבודה הביתה, או אכילה לא מודעת בהיסח הדעת. אם נקפיד על הכללים האלו ונסגל הרגלי אכילה מסודרים ומאוזנים, נשלוט גם בכמויות, כך שגם אם מדי פעם הרשינו לעצמנו לאכול פרוסת עוגה טעימה, נדע שהרגענו ושימחנו את הנפש ואכלנו במידה, ממש כפי שכל אדם יעשה, ולאו דווקא חולה סוכרת.
ועדיין, יש מספר מאכלים שכדאי להמנע מהם ולהחליפם בתחליפים מתאימים יותר, כיום ניתן למצוא תחליפים להכל, טעימים, בריאים כאלו שלא יקפיצו את רמות הסוכר לגבהים לא רצויים.
למשל, אפשר ורצוי להמנע כליל סוכר לבן ומפחמימות פשוטות. ולמה? מאחר ופחמימות פשוטות מתפרקות מהר בתהליך העיכול והשפעתן על עליית הסוכר בדם היא חדה. לעומתן, פחמימות המכילות סיבים תזונתיים כגון אורז חום, חיטה מלאה וכו', מתפרקות לאט ומשחררות סוכר באופן מדורג למערכת הדם, ולכן הן עדיפות על פני האחרות.
דוגמה נוספת היא אורז. אם אתם חובבי אורז לבן, דעו שהאינדקס הגליקמי שלו הוא גבוה מאד. מה עושים? מכינים למשל מג'דרה, משילוב של אורז לבן עם אורז מלא שאמנם כוללת אורז, אולם אם תכינו אותה ביחס של חצי מהכמות אורז וחצי עדשים, תרוויחו מנה בעלת אינדקס גליקמי נמוך יחסית, שלא לדבר על מנה טעימה ומשביעה, גם אם לא וויתרתם כליל על האורז הלבן.
ירקות ירוקים וגם עדשים, או כל קטנייה אחרת, ובמיוחד קטניות מונבטות יסייעו, בעיקר בסוכרת סוג 2, לשליטה על רמות הסוכר בדם. כוס של שעועית, חומוס או עדשים ביום, בשילוב עם סלט ירקות, תהווה מנה טעימה, משביעה, ובעיקר חשובה מאד לרמות הסוכר בדמכם.
אוהבים עוגות? הכירו את שיבולת השועל. במקום עוגות ועוגיות מקמח לבן, נסו להכין קינוחים בריאים מבוססי שיבולת שועל, או קמח מלא (אפילו 80%, שטעמו כקמח רגיל). את הסוכר החליפו בתחליפי סוכר טבעיים הקיימים היום בשפע, והרי לכם קינוח טעים שיסגור את הפינה הזו של החשק למשהו מתוק.
טעות נפוצה היא לייחס למוצרים לכאורה "דיאטטיים", תכונות של מאכלם בריאים. ההמלצה היא להתחיל לקרוא את המרכיבים שכלולים במוצר ולהבין שגם אם הוא מופחת סוכר, הוא עדיין מכיל הרבה מדי סוכר, מלח, שומנים או פחמימות "ריקות" שמתפרקות לסוכר שנכנס מהר מאוד לדם.
אפשר לנשנש 1-2 פריכיות אורז עם חלבון או שומן צמחי כמו טחינה, חומוס או גבינה כתחליף לנשנוש של אחר הצהריים, אך פריכיות אלו, כמו גם קרקרים מסוגים שונים, הן בעלות אינדקס גליקמי גבוה יחסית והנשנוש התמים עלול להקפיץ את רמות הסוכר בדם. לכן עדיף פריכיות כוסמת ולהוסיף מעט שקדים ואגוזים. ערכם הקלורי הוא אמנם גבוה, אולם הם מאטים את קצב כניסת הסוכר לדם. זכרו, הכוונה היא לאגוזים ושקדים טבעיים ולא לשקית מלאה בפיצוחים מומלחים. יתרון נוסף הוא ערכם התזונתי תחושת השובע שמקנים אגוזים ושקדים, כך שלא תחושו בצורך לאכול עוד משהו לאחר מכן.
מומלץ לסגל אורח חיים תזונתי המותאם למצבכם. אתם לא בדיאטה ואתם עדיין יכולים ליהנות מאוכל, רק באופן מסודר יותר, מודע יותר ועם שליטה בזמני הארוחות, באופן האכילה וכמובן, בכמויות. משמעות הדבר היא להעשיר את הארוחות שלכם במזונות בעלי ערך גליקמי נמוך, להרבות בירקות, בעיקר כאלו שהם דלים בפחמימות, ביניהם כרוב, כרובית, חסה, ברוקולי, שעועית יוקה, קישואים, תרד, מלפפון, קולורבי ואחרים.
זכרו שלא רק הסוכר אינו מיטיב עם חולי סוכרת אלא גם מלח, מאחר והוא גורם לצבירת נוזלים ואינו מתאים לבעלי יתר לחץ דם השכיח בסוכרתיים. כמו תחליפי הסוכר, קיימים היום גם תחליפי מלח דלים בנתרן שיכולים להחליף בקלות את המלח הרגיל.
תזונה נכונה ומאוזנת יכולה לשפר משמעותית את מאזן הסוכר בדם, להפחית את נזקי המחלה ולשפר את הבריאות הכללית ואיכות החיים.
קליניקת נטורל סין, בניהולו של אורון אופק, מטפל בכיר ברפואה הסינית מסייעת לחולי סוכרת רבים באמצעות טיפול טבעי מקל, הכולל, בין היתר, המלצות תזונה ותוכנית מסודרת שמסייעת בשמירה על המשקל, באיזון רמות הסכר בדם ומעבר לאורח חיים פעיל ויעיל להתמודדות עם המחלה.
הכלים הטיפוליים הנוספים הם דיקור סיני שנמצא יעיל מאד בהזרמת הדם ואיזון רמות הסוכר והתאמת פורמולות מצמחי מרפא, באופן אישי לכל מטופל ובהתאם למצבו.
לקבלת מידע נוסף, אבחון ובניית תוכנית טיפול אפקטיבית, צרו קשר עם קליניקת נטורל סין עוד היום.