אחת התחושות שאתם חשים כאשר מגיע שעון חורף היא התחושה הלא נעימה לחזור בגמר העבודה הביתה ולגלות כי אפלה שוררת בחוץ, למרות שהחורף לא נכנס לעיצומו, כלומר השמש זורחת יותר מאוחר ואילו היא שוקעת יותר מוקדם. כפועל יוצא, אתם חווים חסך בשעות של אור וצריכים להתרגל לכך. רוב האוכלוסייה צולחת את המעבר לשעון חורף, אך כחמישה אחוז מהאוכלוסייה חווים את המעבר בין קיץ כאירוע טראומתי במיוחד.
הדיכאון של החורף, אשר ידוע גם בכינויו הפרעה רגשית עונתית עשוי להתפרץ אף בעונת הקיץ, למרות שהסבירות לכך אינה גבוהה במיוחד. הדיכאון של החורף נפוץ לרוב במדינות של צפון אירופה, אשר בהן השעות שיש בהן שמש הרבה יותר מועטות. חרף העובדה שמדינת ישראל יחסית קרובה לקו המשווה ולעומת מדינות סקנדינביות יש לנו שמש גם בעונת החורף, אף במדינת ישראל חווים את דיכאון החורף כחמישה אחוז מכלל התושבים בה.
הסימפטומים של הדיכאון של החורף זהים לאלו הידועים בדיכאון מז'ורי ובין היתר נכללים בהם – התרחקות מחברה, עייפות ומחסור באנרגיה, חוסר הנאה וחוסר עניין מדברים אשר בעבר נהגו ליהנות מהם, התגברות של חרדה, חוסר בחשק מיני, חוסר בתיאבון או לחלופין עודף תיאבון וכיוצא בזה. חרף העובדה שהתסמינים של דיכאון החורף זהים לתסמינים של הדיכאון המז'ורי יש ביניהם הבדל אחד ניכר – ראשית פריצת התסמינים חלה בסתיו והיא מתגברת לאורכה של עונת החורף, היא נחלשת עד כדי היעלמותה בפרוץ עונת האביב ועד לחזרת עונת הקיץ.
ייתכן שהגורמים לדיכאון של החורף נראים בעינכם ברורים מאוד, במידה ואתם מבכרים את עונת הקיץ. במקביל, על פי מחקרים על הדיכאון של החורף נמצא, כי יש כל מיני גורמים לדיכאון זה וחלק מהם או מרביתם הינם ביולוגיים. אחד הגורמים מתבסס על מלטונין, שהוא הורמון החושך או הורמון השינה, מכיוון שתחום האחריות שלו הנה לווסת את מחזור הערות והשינה שלכם וניתן להשפיע עליו מכמות של האור שאתם חשופים אליו - ככל שתהיו יותר חשופים לכמות השמש, כך למעשה המלטונין יותר נמוך. מפאת הסיבה שרמה גבוהה באופן ניכר של מלטונין מאותתת לגוף שלכם כי הגיע זמנכם לעלות למיטה, ישנה אפשרות להבנת למה בעונת החורף רוב האנשים עייפים מוקדם יותר לעומת עונת הקיץ.
בעקבות העלייה אשר אירעה ברמות של המלטונין, בשל שעות אפילה, עשויה לגרום אף לבעיה בכל מיני כימיקלים בגוף שלכם, כמו למשל – נוירואדנלין או סרוטונין, שתפקידם לווסת את מצב הרוח שלכם. השערה זאת נתמכת על ידי ההבדלים הרבים בשכיחות של דיכאון החורף בין מדינות משווניות ובין מדינות צפוניות.
אצל רבים מכם, אשר סובלים מדיכאון בעונת החורף, מפאת הסיבה הוא עובר בצורה טבעית, עשויה שתחוו את ההרגשה כי לא ניתן לעשות כלום, עונת החורף יעבור והכל יחלוף לכם ומפאת הסיבה שעונת החורף קצרה באופן יחסי, זה עשוי לגרום לכך שתייחסו באופן בעייתי וזניח. מי מכם אשר חווה דיכאון בעונת החורף, וודאי מכיר את הסיטואציה של היעדרות מימי העבודה וכן התרחקות מהסביבה של החברה שלכם. אתם עשויים בכך לפגוע בפרנסה שלכם ועשויים לגרום לבעיות בקשרים החברתיים שלכם באופן ניכר, מה שיביא לקושי מתמשך כמו גם לירידה בדימוי העצמי ואף שתגיע עונת הקיץ והדיכאון שלכם יעבור. אי לכך ובהתאם לזאת, עליכם לטפל בדיכאון זה כמו בדיכאון סטנדרטי ולהתייחס אליו במלוא הרצינות.
הדבר שיעזור לכם לעבור בקלות את הדיכאון של החורף הינו טיפול פסיכותרפי, הוא יסייע בידכם להבין וכן לזהות את דפוסי ההתנהגות ואת דפוסי החשיבה אשר קשורים לתחושות שלכם. כאשר יש מצב קיצוני יותר, ניתן לעשות שימוש גם בתרופות.
ישנם עוד אלמנטים, למעט טיפול פסיכותרפי, שתוכלו לבצע בעצמכם, על מנת שתוכלו לחוות הקלה בסימפטומים של הדיכאון של החורף וכך תנסו מלכתחילה למנוע אותו. להלן עצות שימושיות להקלה בדיכאון בעונת החורף –