חלל הפה הוא האזור שבין הלוע לשפתיים, ובין עצמות הלסת העליונה והתחתונה. בתוך חלל זה קיימים מספר איברים חשובים ביותר, כדוגמת השיניים שלועסות ומשמשות בדיבור, הלשון שמסייעת באכילה ודיבור, בלוטות הרוק שמחוברות לחלל הפה בצינוריות, וריריות השומרות על סביבה אופטימאלית. כאמור, איברים אלו חשופים למחלות ונגעים שונים, אם בשל זיהומים חיידקיים או נגיפיים, וכן הרגלים מזיקים כמו עישון, העלולים לגרום לגידולים שיכולים להיות ממאירים או שפירים.
כאשר מדברים על גידול שפיר, הכוונה היא בדרך כלל לגידול שאינו חודר אל תוך רקמות בריאות ומתפשט לאיברים אחרים בגוף. על פי רוב, אפשר להסיר אותו לצמיתות והוא אינו מסכן חיים. גידולים שפירים עשויים להופיע בכל רקמות חלל הפה, כדוגמת כלי דם, ריריות, בלוטות הרוק, רקמות חיבור ועצמות, והם נותרים כאמור באזור מסוים ללא התפשטות. הסימנים להיווצרות גידול שפיר עשויים להיות בין היתר שינויים בצבע ובמרקם של הרקמות, תחושות בלתי רגילות, נפיחויות, גושים ופצעים שלא מתרפאים. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי אותם סימנים עשויים להעיד גם על התפתחות גידול ממאיר, כך שאם הם אינם עוברים כעבור מספר שבועות חשוב מאוד לפנות לבדיקות רפואיות.
כאמור, גידולים שפירים עשויים להופיע במגוון רחב של תצורות על פני רקמות שונות. לפניכם מספר דוגמאות:
על מנת להבחין בין גידול שפיר לממאיר יש לבצע ביופסיה, בה כורתים חלק זעיר של האזור הנגוע ושולחים אותו לבדיקות היסטולוגיות במעבדה. באופן כללי, גידולים ממאירים הינם גידולים סרטניים, כלומר שהם עשויים לחדור הלאה אל תוך רקמות הסמוכות לאזור, ולחולל נזק רב. כמו כן, תאים אלו יכולים לרכב על מחזור הלימפה או על זרם הדם, וכך להופיע כגרורות באיברים נוספים. חשוב להדגיש כי גידולים אלו עלולים להיות מסכני חיים, ושגילוי מוקדם משפר מאוד את ההתמודדות ואת סיכויי ההחלמה.
סרטן הינו מצב בו תאי גוף מתחילים להתחלק באופן בלתי מבוקר, ויוצרים גידולים. בתוך כך, סרטן הפה מופיע בעיקר ברצפת הפה ובלשון, ומתחיל כפצעים שאינם כואבים אך גם לא מחלימים, או באזורים לבנים או אדמומיים. בהמשך עשויים להופיע כאבים באזור האוזניים, שיבושים בדיבור, קשיי בליעה ולעיסה, ואף התרופפות של השיניים. במידה שהגידול ממשיך להתפשט תיתכן גדילה של בלוטות הלימפה שמצויות בצוואר, מה שמעיד כי כבר התפתחו גרורות. במקרה זה, מלבד השפעות חמורות על האכילה והדיבור, עשויים איברים אחרים וחיוניים להיפגע, עד כדי אובדן תפקוד ומוות. חשוב לציין כי עדיין קיימת מחלוקת לגבי הגורמים לסרטן הפה והלוע, אך מוסכם כי ישנה שכיחות גבוהה יותר בקרב אנשים שמעשנים או שותים אלכוהול, ובוודאי אצל מי שנוהגים לעשן ולשתות באופן קבוע.
כאמור, לעיתים הסימנים שמעידים על התפתחות גידול סרטני עשויים שלא להעיק במיוחד, ולגרום לחולה להתמהמה בפנייה לבדיקות. על כן, מלבד הגעה סדירה לבדיקות חשוב מאוד לפנות לרופא אם התסמינים אינם חולפים לאחר כחודש. במהלך הבדיקה יבחן הרופא את חלל הפה ואת הגרון, ויחפש אחר גושים, כתמים ונפיחויות. בהתאם לכך יוחלט על הצורך לקחת דגימה מהאזור החולה. באמצעות הביופסיה יקבע הפתולוג אם אכן מדובר בגידול סרטני, ולאחר מכן עשויות להתבצע בדיקות נוספות כגון CT, MRI ורנטגן. לאור התוצאות וההתייעצות רפואית יוחלט על המשך הטיפול בשני כיוונים מרכזיים:
יש לציין כי הן הניתוחים והו טיפולי הקרינה עשויים להיות מלווים בתרופות כימיות, הידועות בשם כימותרפיה. התרופות מיועדות להגדלת האפקטיביות של הטיפולים הניתנים, ופועלות כנגד התאים הסרטניים.