אל המרכז הרפואי כרמל נכנסה מערכת חדשנית לזיהוי זיהומים בדם שנקראת "e plex" והיא למעשה המתקדמת ביותר כיום בעולם לצורך בדיקות מיקרו-ביולוגיות. מערבת זו מאפשרת לקצר באופן משמעותי את הזמן הנדרש לזיהום ספסיס (אלח דם), ועל ידי כך להציל יותר חיים. ד"ר פנינית שקד משען, המשמשת בתור מנהלת מעבדת המיקרו-ביולוגיה הקלינית במרכז הרפואי כרמל, אמרה כי מדובר בבשורה מצילת חיים. לדבריה, עם המכשיר המתקדם ניתן לקצר את הזמן הדרוש לזיהוי זיהומים בגופם של חולים ממינימום של יום וחצי עם הציוד הרגיל, לאבחון מאוד מהיר העומד על 90 דקות בלבד.
אלח דם המכונה גם ספסיס הוא תופעה נפוצה ממנה סובלים כיום כשלושים מיליון איש ברחבי העולם, ובישראל סובלים ממנה מדי שנה כעשרים ושבעה אלף איש. למעשה, המרכזים הרפואיים בישראל נאלצים להתגבר עם אתגרים מתגברים בתחום זה, עקב העלייה בעמידות החיידקים בפני אנטיביוטיקה, עקב העלייה בכמות הזיהומים, ועקב העלייה בתמותה עקב איחור בזיהוי של הגורמים המזהמים.
ד"ר דינה פרין שכטר, המשמשת בתור מנהלת המעבדות במרכז הרפואי כרמל, אמרה כי הוועדה המייעצת הכלכלית לענייני ציוד החליטה לבחור את כרמל במקום הראשון בשירותי הבריאות של קופת חולים כללית אשר בו יהיה המכשיר החדש בישראל.לדבריה, המעבדות של בית חולים כרמל נחשבות למובילות בשיטות מולקולריות מתקדמות וביכולת לבחון את המכשיר תוך השוואה לשיטות הקודמות. המעבדות של המרכז הרפואי מובילות במקצועיותן ובאיכותם ועל ידי שילוב מצוין של צוות מיומן ומקצועי, עם ציוד מתקדם, ניתן להעניק שירות מדויק, מהיר ואיכותי במיוחד למטופלים.
למעשה, הכנסת מכשיר ה- "e plex" למעבדת המיקרו-ביולוגיה במרכז הרפואי כרמל מהווה שלב של הערכה, בטרם הוא יוכנס אל מעבדות של קופת חולים כללית בכל רחבי ישראל. מדובר במכשיר שיכול לבצע עשרות דגימות מדי יום. לדברי ד"ר שקד, הוא מתאים עבור אנשים שיש לגביהם חשד להימצאות חיידק הבקטרמיה בדם, או מצב של אלח דם שהינו חמור יותר. למעשה, בכל שלוש עד ארבע דקות נפטר בעולם אדם מאלח דם ורק בישראל ישנם אלפי מקרים בכל שנה. בתוך כך, כל שעה של איחור במתן טיפול לאלח דם מגדילה את הסיכון לתמותה, ועל כן ישנה חשיבות גדולה למתן טיפול מותם ומהיר.
ד"ר שקד משען מוסיפה כי בשיטות הרגילות, הזיהוי יכול להימשך בין יום וחצי ליומיים מרגע שלוקחים את דגימת הדם, ואילו הקביעה של טיפולי אנטיביוטי מותאם עשויה לאורך עד שלושה ימים. היתרון הגדול של המכשיר המתקדם, מלבד היכולת לזהות במהירות את החיידק, הוא גם היכולת לספק אינדיקציות עבור עמידות בפני אנטיביוטיקה, ולכן החל מהטיפול הראשון כבר ניתן להגיע לאנטיביוטיקה מותאמת. זאת בניגוד למצב של הזיהוי הסטנדרטי שאיננו מסוגל לזהות עמידות של חיידקים לאנטיביוטיקה בשלב הראשוני. כמו כן, בעזרת המערכת החדשה ניתן לזהות בצורה מהיר גם פטריות בדם, המחייבות מתן אנטיביוטיקה במהירות ובאופן ספציפי, וגם תהליך זה באבחון סטנדרטי נמשך שלושה ימים.
המכשיר החדש מאפשר לטפל בצורה הדוקה יותר במניעת זיהום והתפשטות של חיידקים עמידים, ומכאן גם הדבקה של אנשים אחרים המאושפזים בבית החולים. יתר על כן, בימינו אפשר להרחיב את השימוש במכשיר לביצוע בדיקות ואבחונים של מחלות של דרכי הנשימה כדוגמת חשד לדלקת ריאות, בעיות נשימה בפגים ועוד. המכשיר מצוי כאמור במעבדות של המרכז הרפואי כרמל ומבצעים איתו עבודה צמודה לזיהומולוגים ובעזרת צוות היחידה לטיפול נמרץ, בה מרוכזים מרבית חולי האלח דם, ואשר מנוהלת על ידי ד"ר אריק עדן.
ד"ר פרין שכטר, המשמשת כאמור כמנהלת המעבדות בבית החולים, הוסיפה כי עלות הבדיקה במכשיר המתקדם יקרה יחסית, אולם היא מהווה חלק אינטגראלי מסל השירותים המוצע למטופלים, והיא גאה על כך שהמרכז הרפואי מעניק אותו. לדבריה, מערכת זו חוסכת בטיפולים אנטיביוטיים שאינם מותאמים או מיותרים, חוסכת בסבל ובימי אשפוז למטופל, וכמובן גם מפחיתה את התמותה. מספר חולים כבר ניצלו עד היום במרכז הרפואי כרמל באמצעות האבחון המהיר שמספקת המערכת החדשה.
במעבדת המיקרו-ביולוגיה של בית החולים עוברת מדי שנה כארבעים אלף תרביות, בהן מטפלים כחמישה עשר עובדים מיומנים ומקצועיים, כולם בעלי תארים מתקדמים ברפואה מעבדתית ובביולוגיה. מנהלת המעבדה, ד"ר פנינית, סיכמה ואמרה שהיא מאמינה כי בעזרת מערכת "e plex" החדשנית ניתן יהיה להציל יותר חיים במהירות רבה יותר, ולהעניק טיפול מדויק ומהיר יותר למטופלים.