מדידת החום המקובלת דרך הזרוע באמצעות מדחום אינפרה-אדום אומנם יכולה להתבצע בזריזות ואינה כרוכה בקרבה פיזית רבה מדי היוצרת סיכון, אך לאמיתו של דבר אינה נכונה ואף אינה יכולה להיות נכונה. זאת, משום שהמדחום האינפרה-אדום נועד אך ורק למדידת חום דרך המצח ותו לאו, שכן הטכנולוגיה המאפיינת את המדחום האמור נועדה לבדוק את זרימת הדם בכלי הדם במצח. מכאן, ששום בדיקת חום המתבצעת דרך כל איבר אחר (קרי: כל איבר שאיננו המצח) אינה יכולה לתת אפילו ראשית אינדיקציה על מידת חומו האמיתי של הנבדק.
יתרה מזו, על הזרוע יש שיער ושכבת עור עבה יותר מזו המאפיינת את אזור המצח מחד גיסא, אך פחות כלי דם עוריים בהשוואה למצח מאידך גיסא. לפיכך, לא ייפלא כי מחקרים רפואיים שבמסגרתם נערכה השוואה בין תוצאותיה של מדידת חום באמצעות מדחום אינפרה-אדום דרך איברים שונים הוכיחו כי מדידת חום דרך הזרוע באמצעות מדחום אינפרה-אדום – שכאמור כבר הפכה ל"מכת מדינה" או אף למגפה כשלעצמה – תניב אינדיקציה שגויה שעניינה חום גוף נמוך בהרבה מזה הנכון והאמיתי, ולכן היא חסרת ערך לחלוטין מן הבחינה הרפואית. זאת, בשונה מהרמת המורל והשמחה הכרוכות בבדיקה המראה באופן מלאכותי תוצאות רצויות אשר אינן אלא פרי רמייה עצמית שהפכה לנורמת המדידה הנוהגת והינה בבחינת דרך המלך לעניין זה. כללו של דבר, במצב דברים זה כמעט תמיד מראה המדחום האינפרה-אדום מידת חום נמוכה, ולכן כמעט אפשר לומר שתמיד ידוע מראש כי המדחום האינפרה-אדום יראה טמפרטורה נמוכה מספיק כדי לייתר לחלוטין את הבדיקה, והגיעו הדברים לידי כך שבפועל איש הביטחון האמון על ביצועה של הבדיקה בכניסה למקומות ציבוריים כבר הספיק ללמוד כי ברור שהמדחום האינפרה-אדום יראה טמפרטורה נמוכה ולכן עצם בדיקת התוצאה הינו מיותר בתכלית.
מדחום אינפרה-אדום מתאפיין ברגישות רבה מאוד לשינויים בתנאי הסביבה, ובכלל זה לחות ורוחות, ובעצם נועד הוא לשימוש דווקא במרפאות ובחדרי מיון, ואינו אמור להיות אמצעי לבדיקת סינון המונית של עוברים ושבים הנחפזים להיכנס לאזור ציבורי זה או אחר. לפיכך, הטמפרטורה שתימדד באמצעות המדחום האינפרה-אדום בחדר מחומם או ממוזג אינה דומה לזו שתימדד בחוץ באוויר הפתוח. לכן מן ההכרח לבצע כיול של המדחום האינפרה-אדום כל אימת שמתחיל יום עבודה או, לענייננו, כל אימת שמתחילה משמרת מאבטחים בכניסה למקום ציבורי.
יש לכייל מדחום אינפרה-אדום על דרך ההשוואה בין הטמפרטורה הנמדדת באמצעותו מול המצח ובין זו הנמדדת מתחת ללשון באמצעות תרמומטר רגיל, ותיקון כל חריגה מן המדידה הרגילה שנצפתה בטמפרטורה אשר נמדדה באמצעות המדחום האינפרה-אדום (כמו למשל, טמפרטורה נמוכה יותר, וזאת מן הטעמים שפורטו לעיל) עד שתושג התאמה מוחלטת של הטמפרטורה הנמדדת באמצעות המדחום האינפרה-אדום לזו הנמדדת תחת הלשון באמצעות התרמומטר הרגיל. ספק רב אם אכן יש יסוד להניח כי אנשי הביטחון בכל מקום ציבורי למדו כיצד לבצע כיול כזה וכי הם אמונים על ביצועו לפני תחילתה של כל משמרת ומשמרת.
כפי שצוין לעיל, המדחומים האינפרה-אדומים פועלים בטכנולוגיה שבאמצעותה נבדקת זרימת הדם בכלי הדם במצח. כלי הדם האלה וקוטרם נתונים תמיד לשינויים בכל עת ועשויים הם להיות מושפעים מאוד לא רק מן הטמפרטורה השוררת באזור הבדיקה, אלא גם ממאמץ פיזי, ואפילו מזדמן. לפיכך, זרימת דם מוגברת בכלי הדם בכלל ובכלי הדם במצח בפרט – וזאת למשל עקב הליכה מהירה אל נקודת הבדיקה ביום שבו שורר מזג אוויר חם – תגרום למדחום אינפרה-אדום לתת אינדיקציה לחום גוף גבוה ביותר.
חלק מן המדחומים האינפרה-אדומים שבהם משתמשים אנשי האבטחה קיבלו אישור מטעם רשות רגולטורית מוסמכת דוגמת רשות התרופות האירופית או מינהל המזון והתרופות האמריקני, אך לא ברור מהם פני הדברים לגבי שאר המדחומים האינפרה-אדומים. לפי תחקיר שהתפרסם באחד העיתונים הידועים בארץ, חלק מן המדחומים האינפרה-אדומים – הנחשבים ל"חומת האש" העיקרית המשמשת להגנה מפני נגיף הקורונה – לא עברו כל הליך של בקרת איכות, וגם אנשי מכון התקנים הישראלי הודו בפה מלא כי המדחומים האינפרה-אדומים המיובאים לא נבדקו כלל, וכי נבצר מהם, מאנשי מכון התקנים הישראלי, לבדוק את רמת הדיוק המאפיינת אותם ולוודא אותה.
בבדיקה מדגמית שנערכה במיוחד לצורך כתבה זו נתגלו ליקויים בשבע מתוך תשע נקודות בדיקה בכניסה למרחבים ציבוריים. במדידות חום שנערכו אצל אותו אדם בסמיכות זמנים נמצא הבדל של למעלה מארבע מעלות צלזיוס (!) בין הטמפרטורה הנמוכה ביותר שהתקבלה ובין זו הגבוהה ביותר. עובדי משרד הבריאות האמונים על הסדרתן של מדידות החום באמצעות המדחומים האינפרה-אדומים מסרו בתגובתם כי לאמיתו של דבר כל מדחום הפועל ללא מגע אנושי ידני אינו מדויק לפי טיבו ומעצם הגדרתו.
חום גבוה אינו הסימפטום הראשון המזוהה אצל חולי קורונה, ואף אינו מאפיין מובהק של המחלה (אם אכן הוא מתגלה). אדרבה, כמעט 50% מחולי הקורונה הרבים שהתגלו עד כה – ומדובר במיליונים רבים – הינם חולים א-סימפטומטים, כלומר חולים שלקו בקורונה, אך אין הם מרגישים – ואף אין הם עתידים להרגיש – בשום סימפטום שלה, אם כי עלולים הם להדביק אחרים מבלי משים. שאר החולים אינם מתאפיינים כלל בחום גבוה או שחום גופם אינו עולה על 38.1 מעלות צלזיוס בערך. מן הראוי להדגיש כי מדחום אינפרה-אדום עלול בהחלט להניב תוצאת מדידה שגויה שאינה מצביעה על טמפרטורת גוף כזו.
זאת ועוד, בדרך כלל עלייתה של טמפרטורת הגוף כרוכה (בין היתר) בתחושה כללית לא טובה ואף בחולשה כללית, וזאת בשל תהליכי דלקת שונים המתרחשים בגוף במצב האמור. מכאן, שתפקודו של חולה עם טמפרטורת גוף גבוהה אינו אמור להישאר על כנו, ואפילו ייתכן שלא מן ההיגיון להניח כי אדם במצב כזה יכול אפילו לעזוב לשעה קלה את ביתו.
לאמיתו של דבר, יש לראות בחומרה רבה את עצם הפרקטיקה הנוהגת של מדידת חום באמצעות מדחום אינפרה-אדום בכניסה למרחבים ציבוריים, שכן מדידת חום כאמור גורמת לצפיפות משום שהיא מביאה לידי הארכתם של התורים בכניסה למרחבים אלו ובפועל אין נשמרות הנחיותיו של משרד הבריאות בדבר ריחוק גופני לא רק בקרב האנשים העומדים בתור אלא גם בקשר למרחק הקטן מדי בין האדם הנבדק ובין המאבטח הבודק אותו בפתח.
לסיכום, לא זו בלבד שמדידת חום הגוף באמצעות מדחום אינפרה-אדום אינה מדויקת – ובעצם נועדה לשימוש במרפאות ובחדרי מיון כאמור ולא במרחבים ציבוריים או פתוחים וגם אינה מתבצעת כראוי – אלא אין במדידה זו כשלעצמה כדי לסייע ולו במעט בבלימת התפשטותה של מגפת הקורונה, מה גם שעד כה לא דווח על אנשים שנבדקו באמצעות מדידות חום כאלה (רוצה לומר, במדחום אינפרה-אדום) ונתגלו כחיוביים לקורונה. היות שטרם נמצאה ראשית ראיה לאפקטיביות מינימלית של מדידת החום באמצעות מדחום אינפרה-אדום לצורך גילוי נדבקים בקורונה – ובפרט בהתחשב בדרך הבדיקה הלקויה הנוהגת כעת – נראה כי אין מדובר רק במדידת חום מיותרת, אלא מדובר בבדיקה המתבצעת בתנאי צפיפות שבהם היא אפילו יכולה להביא לידי סכנה גדולה יותר של התפשטות הקורונה.
כירורגיה פלסטית
פורום קרנית
גינקולוגיה ניתוחית
סרטן המעי הגס והרקטום
פורום אוקולופלסטיקה
פורום רפואת שיניים
פורום מחלות רשתית