העיקרון המרכזי דיאטת האדם הקדמון מדבר על חזרה לתזונה פשוטה כלומר: ירקות מהשיח פירות מהעץ ירקות ביער והעיקרון מה שחי וטרי זה בריא. מנגד הימנעות מוחלטת ממזונות מעובדים ומתועשים כגון: שמנים, קמחים, מתוקים, חטיפים, אלכוהול, שתייה ממותקת ודגניים המכילים גלוטן.
מה כן ניתן לאכול?
מזונות לא מעובדים מן החי, כמו: בשר, דגים, ביצים, חמאה, מעט חלב, מזונות לא מעובדים מן הצומח, כמו: שמן צמחי בכבישה קרה, אבוקדו, טחינה גולמית, ירקות, מעט פירות, אגוזים וזרעים.
אין בדיאטה זו הגבלה על כמויות, כל עוד אוכלים מזון פלאוליטי ואוכלים כשרעבים! האדם הקדמון לא נשנש.
המצדדים בדיאטת הפליאו, טוענים ליעילותה בטיפול במחלות מעי, מחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2, עודף משקל והשמנה, אוסטיאופורוזיס מחלות אוטואימוניות,דיכאון, אקנה, סרטן, ואנטיאג'ינג.
האם הדיאטה הזאת בריאה לנו?
הרעיון שמאחורי דיאטת האדם הקדמון הגיוני. לכן התשובה היא כן בלי כל קשר אל האידיאולוגיות המקיפות את הטבעונות ואת הצמחונות. בעובדה פרי טרי כפי שגדל בטבע עדיף על אותו פרי מוקפא או משומר. מזון מעובד, פחות בריא, ממזון בצורתו הטבעית, עלי לזכור כי הוא מכיל יותר סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, ואלה נהרסים בתהליך העיבוד או ההתאמה לטעם הציבור מלח סוכר וחומרים משמרים. צריכת ירקות ושומנים לא מתועשים הינה בעלת יתרונות מוכחים. דיאטת הפליאו הינה דיאטה דלה יחסית בפחמימות, ולכן מסייעת בירידה במשקל בטווח הקצר, מפחיתה את רמות הסוכר והשומנים בדם ותורמת לתחושת שובע, בהשוואה לתזונה עתירת פחמימות.
ומה החסרונות?
- תזונה עתירת בשר ועשירה בשומנים רוויים שמקורם בחי, נמצאה קשורה עם סיכון גבוה ללקות במחלות לב וסרטן. עובדה זו אינה תקיפה לגבי האדם הקדמון שצד את החיה במקום בו נתקל בה והיא ניזונה על עשב פרי ומים בלבד. הבשר המופק כיום מגיע מחיות מפוטמות עם תזונה תעשייתית המכוונת להשיג משקל גדול בזמן קצר. עדיין ישנם לא מעט בעלי חיים שאינם מקבלים תוספות תזונה אלא חיים ממה שהם אוספים בטבע. לכן הבשר המומלץ בדיאטת הפליאו, אמור להיות של חיות הניזונות ממרעה טבעי, לעומת הבשר שאנו קונים שקרוב לודאי אינו כזה וכמובן הבשר המוכשר בארץ שמכיל גם כמות גדולה של מלח.
- הימנעות מקטניות ודגנים מלאים הידועים כתורמים להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
- הפחתה בצריכת מוצרי חלב - עלולה לגרום למחסור בסידן וכתוצאה מכך, בטווח הארוך, להגביר את הנטייה לאוסטיאופורוזיס. בנוסף קיימים מחקרים המראים כי צריכה עודפת של חלבון מן החי מעלה את הסיכון לאוסטאופורוזיס.
- צריכה עודפת של חלבון עלולה להביא לעומס כלייתי, בעיקר בקרב חולים הסובלים ממחלות כליה כרוניות.
- הגבלת פירות והימנעות מירקות מסוימים עלולה להוביל לחסר בויטמינים ומינרלים שונים
לסיכום:
דיאטת הפליאו שונה מאוד מההמלצות התזונתיות הרווחות כיום וקיימות מחלוקות סביב בטיחותה ויעילותה לאורך זמן. בעיקר עקב חסרים תזונתיים שעלול וצריכת כמות גדולה מאד של חלבונים מהחי. על אף התרומה שלה לירידה במשקל, ללא פגיעה משמעותית בתחושת השובע, יש לזכור שלא קיימים מספיק מחקרים בנושא ויש לנקוט במשנה זהירות בעת הורדת קבוצות מזון שלמות מן התפריט היומי.
הנכם מוזמנים להיעזר במחשבון BMR כדי לחשב את כמות הקלוריות לה זקוק גופכם על מנת לפעול באופן תקין במנוחה