כדי לקבל מידע על הנושא שוחחנו עם ד"ר אדית בלן, מחלוצי ומובילי רפואת הכאב בישראל. ד"ר בלן היא מנהלת היחידות לשיכוך כאבים בבתי החולים "כרמל" ו- "לין" שבמחוז חיפה וגליל המערבי , שירותי בריאות כללית,מקבלת מטופלים גם במרפאה פרטית בבית החולים "אלישע" בחיפה. כבר יותר מ- 3 עשורים ד"ר בלן הינה פעילה בתחום רפואת הכאב, ובין היתר הדריכה וחינכה רופאים, ארגנה כנסים בישראל ובחו"ל, ושימשה בתור יושבת הראש של החוג לכאב באיגוד המרדימים.
מדובר במחלה מידבקת שנגרמת על ידי וירוס בשם וריצלה- זוסטר. השם "שלבקת חוגרת" ניתן בגלל השלפוחיות דמויות החגורה שהווירוס יוצר על הגוף, עליהן נדבר בהמשך. למעשה, הווירוס הזה במפגש ראשון עם גוף, בילדות גורם לאבעבועות רוח ולאחר מכן נשאר בגוף בצורה רדומה באזור הגנגליונים שליד עמוד השדרה בעצבים התחושתיים.
הנגיף מתעורר כאשר המערכת החיסונית נחלשת, למשל לאחר גיל 60, עקב סטרס נפשי, אחרי אירועי חיים קשים, וכאשר הגוף מקבל טיפול שמדכא את המערכת החיסונית כמו נשאי HIV או מי שעובר טיפול כימותרפי. יש לציין שבשנים האחרונות אנו רואים עלייה משמעותית בשלבקת חוגרת עקב העלייה בתוחלת החיים והגידול בשיעור האוכלוסייה המבוגרת. צריך להבין ש- 50% מהאוכלוסייה המבוגרת מקבלת שלבקת חוגרת, כלומר רמת התחלואה גבוהה מאוד.
כאמור, הווירוס מתעורר ומתיישב על אחד העצבים הפריפריים, לעיתים קרובות בעצבים שבין הצלעות ולפעמים גם בארובת העין ובעצב הטריגמינלית בפנים, כך ששלבקת חוגרת באזור הפנים יוצרת כאבי עזים ובלתי נסבלים.
בכל מקרה, המחלה מאופיינת בכאבים חזקים מאוד, שיום אחד פשוט מתחילים בלי שום סימנים על העור, ומבלי שהאדם יבין למה בכלל כואב לו. מדובר בכאבים "חשמליים" כמו הבזקי כאב. בהמשך מופיעים כתמים אדומים שהופכים עם הזמן להיות שלפוחיות עם נוזל שמלא בנגיף, וזוהי התקופה המידבקת שלוקחת כ- 10 ימים.
כפי שאמרתי, מדובר במחלה מאוד כואבת, ובבסיס שלה מצוי כאב עצבי שנמשך כ- 30 יום. יחד עם זאת, גם לאחר שהעור מבריא והמחלה עוברת העצב נשאר פגוע ויש כאב שנקרא נויראלגיה בתר הרפטית. היא מוגדרת ככאב שנמשך גם לאחר שהפצעים החלימו, בין אם לא נותרו סימנים בכלל או שנשארו כתמים חומים על העור.
אם הכאב נשאר מעבר לזמן ההחלמה הקבוע של המחלה, שהינו כ- 3 שבועות, אפשר להגיד שזו נויראלגיה בתר הרפטית. מדובר במצב שיכול להימשך חודשים, שנים ואפילו לכל החיים, אשר מאופיין בכאבים בלתי נסבלים. יש להסביר שבגוף קיימים שני סוגי סיבים שמובילים את הכאב למוח – אלו שמדווחים על כאב עקב פגיעה, ואלו שמדווחים על תחושות של לחץ, מגע וליטוף. הנגיף מתלבש דווקא על הסוג השני של הסיבים ולכן אנשים לא יכולים אפילו ללבוש בגדים, כי הדבר יוצר כאבים חזקים.
בעיה נוספת היא מיעוט מרפאות ורופאי הכאב בישראל וישנם תורים ארוכים שיכולים לעמוד על חודשים. ואולם, אני העברתי הוראה לרופאי משפחה שבמקרה כזה יש להפנות אליי מהיום למחר באופן דחוף, כי התקופה של כאבי לחץ-ליטוף-מגע הופכת את החיים לבלתי אפשריים. פשוט אי אפשר לכת עם בגדים. מדובר במצב חריף וקשה ולצערי אני רואה חולים רבים שכבר שנים סובלים ממנו.
קודם כל, כאשר מופיעות השלפוחיות צריך לתת מעין אנטיביוטיקה בשם "אציקלוביר". יחד עם זאת, אנחנו לא מסוגלים להרוג את הנגיף, ומה שניתן לעשות הוא בעיקר להרדים אותו ולהחליש אותו. האנטיביוטיקה מקצרת את זמן המחלה ואת חריפותה, מפחיתה את זמן ההחלמה וגם יש ירידה מסוימת במצב הבתר הרפטי. אמנם 99% אחוזים מהחולים מקבלים את האנטיביוטיקה אבל עדיין 30% מהם עוברים לשלב נאורופטיה הבתר הרפטי, והדבר תלוי מאוד במערכת החיסונית של האדם ובגנטיקה שלו.
יש להבין שעצב פגוע/קטוע ממשיך לתפקד ודווקא מהמקום הפגוע מתחיל תהליך חשמלי והעברת אותות, ולכן יש כל הזמן מסרים של כאב למוח. כך מגיעים אליי למרפאת הכאב שבה אני יכולה להרגיע את העצב ולסייע למצב הכללי במספר דרכים משולבות. ראשית, אני מבצעת הזרקות מסביב לעצב של חומר הרדמה מקומי שהוא גם נוגד דלקת, ושל סטרוידים. בנוסף, אני רושמת לחולה משחות מיוחדות להרדמה מקומית, וכן כדורים נוגדי דיכאון ונוגדי אפילפסיה שיש להם השפעה מבחינת הרגעה והרדמה של העצב הפגוע.
לאחר ההזרקה הראשונה במרפאה, האדם יוצא בלי כאבים והקורטיזון שמשתחרר לאט ממשיך להשפיע לזמן מה. אחר כך ישנו כאב מוחלש שמטופל עם המשחות שמחלישים אותו, ולזה מצטרפים כאמור תרופות נוגדי האפילפסיה ונוגדי הדיכאון שיש לקחת לאורך תקופה של כשנה כטיפול מונע, מפני שלעיתים ישנה התגברות של הכאב. במילים אחרות, ניתן בהחלט לסייע לחולים אך האזור הפגוע תמיד יהיה רגיש ואם יש התקף צריך להגיע למרפאה.
חשוב לציין שכיום ישנו חיסון למבוגרים עם וירוס מוחלש ואחרי גיל 60 מותר להתחסן בו. גם מי שחלה בשלבקת חוגרת יכול להתחסן בו כעבור שנה. אמנם החיסון לא נמצא בסל התרופות ועולה כ- 500 ? אבל הוא נותן חסינות לכל החיים ובהחלט מומלץ לקבל אותו.
ד"ר אדית בלן היא מומחית לרפואת כאב וטיפול בכאבים, מנהלת יחידות הכאבים בבתי החולים כרמל ולין. בנוסף, ד"ר בלן מטפלת בתחום בקופ"ח כללית מחוז חיפה וגליל המערבי, ובעלת מרפאה פרטית השוכנת בבית חולים אלישע, ברחוב יאיר כץ 12 בחיפה.
לעוד עדכונים שוטפים בתחום מאת ד"ר אדית בלן, היכנסו לעמוד הפייסבוק.