מדובר באנשים שנזקקים למשקפיים בגין רוחק או קוצר ראיה, ומעוניינים להסיר את המשקפיים אשר משמשות אותם לראיה לרחוק. יחד עם זאת, נהוג להמליץ על הניתוח רק אחרי גיל שמונה עשרה, כאשר המספר של המשקפיים יציב, וכשאין בעיות או מחלות עיניים כמו קטרקט, גלאוקומה או תחלואות אחרות. את הניתוח מבצעים במכוני לייזר המתמחים בהסרת משקפיים, וזאת על ידי רופאי עיניים מומחים בתחומי הסרת משקפיים ועיניים בכלל.
לפני שעוברים ניתוח יש לעשות בדיקת עיניים מלאה, שכוללת בדיקת אופטומטריסט לקביעת המספר המדויק במשקפיים (רפרקציה), וגם צילומים ובדיקות של הקרנית כדי לוודא את צורתה התקינה ואת עובייה. כמו כן, יש לבצע כאמור בדיקת עיניים מלאה של רופא עיניים, הכוללת בדיקה של הקרנית, לחץ תוך עיני, ובדיקה של הרשתית והעדשה לאחר הרחבת אישונים. מבחינת ההכנות, רק צריך להגיע לניתוח בלי איפור מסביב לעין, ומעבר לכך אין כל הכנה מיוחדת.
תחילה ראוי להסביר שמבנה הקרנית עשוי ממספר שכבות, כאשר החיצונית הינה שכבת אפיתל. שכבה זו מתחדשת באופן טבעי ולכן מבצעים את הניתוח בשכבת הסטרומה שנמצאת תחת האפיתל. על מנת להגיע לסטרומה נעזרים במכשיר לייזר שנקרא Intralase, שלמעשה פותח חלון טיפולי בעובי כ- 100 מיקרון במרכז הקרנית (בעבר היו מבצעים את פתיחת החלון בעזרת סכין, בניתוח שנקרא לאסיק). לאחר מכן המנתח מרים את החלון הטיפולי וחושף את הסטרומה שנמצאת מתחתיו. ישנה דרך נוספת לחשוף את הסטרומה באמצעות קילוף האפיתל עם מכשיר הלייזר או עם אלכוהול, בטיפול שנקרא PRK. בכל מקרה, אחרי חשיפת הסטרומה, שהיא כאמור השכבה הפנימית של הקרנית, נעשה שימוש במכשיר לייזר הקרוי אקסימר שמבצע שיוף מדויק ועדין, ולמעשה מעצב מחדש את צורתה של הקרנית כדי לבטל את ההזדקקות למשקפיים. לבסוף, אחרי שהסתיים השיוף סוגר המנתח את החלון הטיפולי. יש לציין כי מדובר בהליך מהיר מאוד, ושכל הפעולה שתיארתי נמשכת לא יותר מדקה בכל עין.
כאמור, המטרה של הסרת משקפיים בלייזר היא שהמטופל יוכל ליהנות מאותה איכות ראיה שהייתה לו עם עדשות המגע או עם המשקפיים. מבחינת הסיכויים, הם גבוהים מאוד ושיעור הצלחה הוא יותר מ- 95%. יחד עם זאת, בדומה לניתוחים אחרים ייתכנו גם סיכונים, והמשמעותי שבהם הוא זיהום של הקרנית. מדובר בסיבוך נדיר מאוד ולמעשה קטן יותר מהסיכון לקבלת זיהום מעדשות מגע במהלך החיים. בנוסף, קיים סיכוי נמוך לחזרה חלקית של המספר במשקפיים, ובמקרה זה אפשר לעשות בדיקה וניתוח מתקן בהתאם. מעבר לכך, במקרים נדירים ובעיקר כשהקרנית המטופלת לא הייתה בריאה מראש, ישנו סיכון לעיוות וחולשה שלה עקב הניתוח. מסיבה זו ומסיבות נוספות אנו מבצעים בדיקות מקיפות לפני הניתוח.
ניתוחים מסוג Intralase כרוכים בהתאוששות מהירה מאוד ולמחרת כבר נהנה המטופל מראיה טובה. אמנם, העין עוד תמשיך להציק כמה ימים אבל למחרת ניתן לשוב לתפקוד כמעט מלא. לעומת זאת, בניתוחים מסוג PRK ההתאוששות קצת יותר איטית, הראיה תהיה המטושטשת ותתחיל להתבהר כעבור שבוע בערך, ויהיו כאבים לאורך יומיים – שלושה שלאחר הניתוח.
ישנם מספר מרכזים בארץ שמציעים את הניתוחים הללו, והנקודה החשובה ביותר היא שבמרכז יפעלו מנתחים מנוסים ובעלי הכשרה מתאימה. כמו כן, בחרו מרכז רפואי שמחזיק את ציוד הלייזר החדש והעדכני ביותר בשוק.
ד"ר מיכאל היימס הינו מומחה לניתוחי קטרקט וקרנית, מנתח בכיר בבית החולים "כרמל", מנתח במרכז הרפואי המתקדם לניתוחי עיניים "מעין", וכן במרכז "עיניים" של ד"ר לוינגר. בנושא זה ובנושאים אחרים ניתן להפנות שאלות אל ד"ר היימס בפורום פגיעות וניתוחי קרנית בפורטל.