על מנת לקבל מידע מקצועי בנושא פנינו אל ניסים כהן, מוהל רפואי מנוסה, מוסמך מטעם מכון "ברית אליהו" וחבר בכיר באיגוד המוהלים העולמי. מאחורי ניסים כהן יותר מעשור של ניסיון כמוהל בבריתות והוא זוכה להמלצות רבות בזכות ההסברים המפורטים, האווירה הרגועה והשקט הנפשי שהוא מעניק להורים. בתור מוהל רפואי בעל הכשרות מתקדמות, ניסים כהן מבצע בריתות גם במצבים בריאותיים מורכבים, וכמו כן משתמש באמצעי חבישה והיגיינה מתקדמים תוך הקפדה על כללי ההיגיינה הרפואיים המקובלים. בנוסף, ניסים כהן מנהל את פורום מוהל רפואי, ברית מילה בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
צהבת אצל יילוד הינה תהליך נורמאלי וטבעי שנגרם עקב הצטברות בילירובין, חומר בצבע צהוב שהצטברותו מובילה לכך שעור היילוד הופך להיות צהוב. בעיקר מבחינים בצבע הזה ברגליים ובכפות הרגליים. בילירובין מיוצר באופן טבעי בגוף, עובר שינוי כימי בכבד ולאחר מכן מופרש החוצה מהגוף. אצל יילודים הכבד עדיין לא בשל והדבר מוביל להצטברות של הבילירובין.
כאשר הצהבת נגרמת עקב חוסר בשלות של הכבד היא מכונה צהבת פיזיולוגית. היא מופיעה במרבית המקרים ביום השני או השלישי לאחר הלידה, מגיעה לשיא ביום החמישי לחיים ולאחר מכן הולכת ויורדת ברמתה בשבוע הבא. כאמור, מדובר בתהליך פיזיולוגי טבעי אך אם רמת הבילירובין עולה אל מעל ל- 20 מיליגרם ל- 100 גרם דם עלול להיווצר סיכון משמעותי ליילוד. על כן, החל מרמה של 15 מיליגרם ל- 100 גרם דם נותנים לתינוק פוטותרפיה, כלומר טיפול באור, ואם מדובר בפג או בתינוק קטן יינתן הטיפול אפילו ברמות יותר נמוכות של בילירובין.
יש לציין כי במקרים מסויימים מדובר בצהבת פתולוגית הנגרמת עקב זיהום או מליקוי בכבד, או בשל היעדר התאמה בין סוג דם היילוד ודם האם. במקרים אלו מופיעה הצהבת לרוב עוד מהיום הראשון בחיי התינוק, קצב עלייתה יהיה מהיר והיא תימשך יותר משבוע.
מבחינת ההלכה הדעות לגבי צהבת פיזיולוגית נחלקות לשתיים. לפי הדעה הראשונה קובעים אם לקיים או שלא לקיים את הברית על פי צבע התינוק. במילים אחרות, אפילו אם רמת הבילירובין היא 12 מיליגרם ל- 100 גרם דם ופחות מכך, אבל לתינוק יש צבע צהוב – דוחים את הברית. לפי הדעה השנייה מה שקובע הוא ערך הבילירובין. מרבית המוהלים כיום מקיימים בריתות עד לשיעור של 12.5 בילירובין וכאשר הרמה לא נמצאת במגמת עלייה.
קיימים מקרים בצהבת פיזיולוגית שגם אם רמת הבילירובין ירדה אל הערכים הרצויים, עדיין צריך לחכות מיום ההחלמה המלאה מהצהבת שבע יממות, ורק לאחר מכן מבצעים את הברית. ישנה מחלוקת בין פוסקי ההלכה לגבי המקרים שבהם מחילים את הפסק הזה. חלקם סבורים שיש להחילו לגבי צהבת שהגיעה לרמה של 15 מיליגרם בילירובין ל- 100 גרם דם, אחרים אומרים שמעל 18 מיליגרם, ואילו אחרים מעל 20 מיליגרם. בנוסף, ישנה גישה שלפיה המתנה של שבע יממות נדרשת רק אם הרופאים אומרים שצריך להחליף את כל הדם בגופו של היילוד.
ובאשר למקרים של צהבת פתולוגית, לפי ההלכה יש לספור שבע יממות שלמות אחרי ההחלמה המלאה, ורק אז מקיימים את הברית.
(לעדכונים שוטפים ולשאלות בנושאי הכתבה ניתן להצטרף לעמוד הפייסבוק של ניסים כהן).
כן, כפי שציינתי הטיפול מכונה פוטותרפיה. יש לו כמה היבטים ושלבים:
אם כן, יש מספר עצות שניתן לעשות בבית:
ניסים כהן הוא מוהל רפואי, חבר בכיר באיגוד המוהלים העולמי ומוסמך מטעם מכון "ברית אליהו". שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ניסים כהן באמצעות פורום מוהל רפואי, ברית מילה.