שלום דניאלה, האם תוכלי להסביר לנו תחילה מהי פילאטיס ומהם מקורותיה?
בשמחה. פילאטיס קרויה על שם מפתחה ג'וזף פילאטיס, יליד גרמניה שחי בתחילת המאה ה- 20. עקב תחלואים רבים מהם סבל בילדותו הוא פיתח פעילויות גופניות מגוונות על מנת להחלים, ואכן כנגד כל תחזיות הרופאים פילאטיס הצליח להשתקם ולהבריא. פעילויות אלו היו מורכבות ממערך של תרגילים אשר נוצרו בהשראת שיטות אימון ולוחמה שונות כמו יוגה, תאי-צ'י ואגרוף, וכן מתצפיות שערך בבעלי חיים ובני אדם. במהלך מלחמת העולם ה- 2 בהיותו במחנה שבויים באנגליה, שיטתו הוכיחה את עצמה כשקבוצת השבויים אותה אימן הייתה היחידה שלא נכחדה ממגפת השפעת שפקדה את המחנה.
לאחר המלחמה פילאטיס היגר לניו יורק שם המשיך בפיתוח שיטות אימון באמצעות מכשירים מיוחדים, שאפשרו ביצוע של כל סוגי התנועה. זאת, במטרה להבין ולהניע כל מפרק בכל דרך אפשרית תוך מתן תשומת לב, וכך לשמור על גוף מאוזן ובריא. לאחר שפילאטיס נפטר ממשיכיו התפצלו לזרמים שונים. כל ממשיך פיתח את השיטה בהתאם לנקודת ראותו וכישרונותיו, וכיום יש הרבה זרמים שממשיכים את פילאטיס המשלבים ידע עכשווי ומחקרים חדשים.
מה בעצם ההבדל בין פילאטיס לדרכי אימון אחרות?
שיטת פילאטיס מאפשרת לנו לספק את כל צרכי הגוף בתוך חדר קטן ובסביבת עבודה אחת. כלומר, אין צורך לצאת החוצה ולבצע במרחבים שונים פעילויות נחוצות, כמו ריצה או שחייה. בתוך כך, השיטה מאפשרת לנו לשנות את זוויות המפרקים ועמדות המוצא, וליצור אינסוף תנועות בגוף, בשילוב גירויים ואתגרים שונים ומשתנים. זאת לעומת שיטות אימון אחרות כמו רכיבה על אופניים או חדר כושר, המסבות את תשומת הלב לגורמים ספציפיים ללא ראייה כוללת של הגוף. כמו כן, בשיטת פילאטיס עמדות המוצא משתנות כל הזמן, בעוד ששיטות אימון אחרות מתמקדות בעמדת מוצא קבועה שאין אפשרות לשנותה. כלומר, המתאמן ביוגה למשל נדרש להתמודד ולהתאים את עצמו לעמדת מוצא ורמת התנגדות מוגדרת, ולכן היא אינה מתאימה לאנשים בעלי מוגבלויות. זאת בעוד שבפילאטיס קיימות אפשרויות תמיכה באמצעות מכשירים ואביזרים, אותם ניתן לשנות ולהתאים בגמישות אינסופית מול המתאמנים השונים.
ומה ההבדל בין פילאטיס רגיל לפילאטיס שיקומי?
פילאטיס רגיל למטרות כושר דורש הכשרה בסיסית בענף. על מנת לעסוק בפציעות ושיקום יש צורך להעשיר את הידע הבסיסי בהכשרה מתאימה נוספת, שהינה הרבה יותר מקיפה ומעמיקה. למעשה, קיימים מגוון סוגי השתלמויות והתמחויות בפילאטיס עבור בעיות שונות, כדוגמת פילאטיס עבור נשים בהריון, בריחת סידן, סרטן שד, סקוליוזיס, פריצת דיסק, פרקינסון ועוד. כמובן שעדיף לבחור במדריך בעל ידע והכשרה מתאימים עבור הבעיה הספציפית שבגינה ניגשים לאימון. יחד עם זאת, כל סוגי הבעיות מבוססים על עקרונות השיקום. לכן, גם מדריך פילאטיס שיקומי שאין לו ניסיון בבעיה מסוימת, המקבל ליווי והדרכה ממדריך בכיר, יכול בהחלט לעזור.
כיום רבים בציבור מתעניינים רק בשיפור המראה החיצוני. מה עמדתך לגבי גישה זו?
ראשית, אני רוצה לומר שזה בסדר גמור שיש אנשים המעוניינים באימוני פילאטיס המתמקדים יותר בהתעמלות וחיטוב הגוף. זאת מכיוון שכל אחד מתחבר למה שעושה לו טוב ולנכון לו באותו רגע. יחד עם זאת, בימינו אנשים רבים רוצים להיראות יפים ומחוטבים, דואגים לחזותם האסטטית אך לא שואלים מה באמת עושה להם טוב. בעצם, הם לא ממש דואגים לבריאותם ולניקיון אבריהם הפנימיים. לדוגמא, כשאנו מטפלים ברכב שלנו אנו דואגים למערכותיו הפנימיות על מנת שייסע יותר טוב, ועל אחת כמה וכמה נכון הדבר כשעלינו לדאוג לאברים ולמערכות הפנימיות שלנו. למעשה, אם נדאג למערכות הפועלות בתוכנו הן יעזרו לנו להיות גם יותר יפים ומחוטבים, שכן האיברים הפנימיים מעירים את החיצוניים. מעבר לכך, יעדים של בני אדם הינם דבר דינאמי, ולא אחת אדם שפנה לפילאטיס למטרות חיטוב הגוף והגיע ליעדו הופך לאדם אחר, וגם יעדיו משתנים. זאת, בין אם הוא מחפש כעת מקום לאימוני פילאטיס עם יחס אישי, או מי מחפש רמת אימוני פילאטיס יותר גבוהה המשפרת את הבריאות ואיכות החיים.
ואיך מאתרים מקום טוב לאימוני פילאטיס?
איתור מקום לאימוני פילאטיס מתחיל בבחירת שיטת הפילאטיס המתאימה לכם. חשוב לדעת שיש הבדל גדול בין מכוני הפילאטיס השונים, וכל אחד נדרש למצוא את השיטה הנכונה עבורו. מבחינתי, שיטת סטוט פילאטיס שאותה אני מלמדת היא הנכונה והמומלצת, מאחר שהיא עזרה לי להשתקם מפציעות והעניקה לי כלים לעזור לאחרים. מעבר לכך, חיפוש מקום מתאים לפילאטיס מתחיל באיתור מדריך מתאים על ידי בירור הכשרתו, אבל ראוי לציין שבהחלט יכולות להיות הפתעות ושהכשרה טובה אינה ערובה לחיבור של המתאמן למדריך.
אז איך מזהים מדריך פילאטיס מתאים?
ראשית, ניתן לפנות אליי ואני ממליצה לכל אחד על מדריך בהתאם לבעיותיו, כאשר בבעיות סבוכות אני מטפלת בעצמי. מעבר לכך, בעיניי מדריך פילאטיס שמודה במגבלותיו וביכולתו לעזור הוא מדריך מעולה, בהיותו אדם אמין שלא מתיימר לתת יותר ממה שיש לו. בנוסף, אני סומכת על שיקול דעתם של המתאמנים. אני מאמינה בבדיקה והתנסות עצמית, מתוך בחינה אישית של מה שעושה לנו טוב. לכן, יש לנסות מקום מסוים, ואם זה לא מספק אתכם עליכם לחפש מקום אחר. לפי ניסיוני, על ידי הצבת יעדים ברורה, הבנה לאן רוצים להגיע ומה רוצים להשיג, נחישות והתמדה, כל אחד יכול למצוא את המקום הנכון עבורו לאימוני פילאטיס. המקום הזה יוכל לספק יעד מסוים, וברגע שמגיעים אליו יש לבדוק אם היעד השתנה ואם מקום האימון הנוכחי יוכל להגשימו. במידה שלא, יש לחפש מקום אחר. כמובן, אם מקום אימוני הפילאטיס מאפשר כל הזמן שינוי, הרי שזהו המקום הנכון עבורכם ואין צורך להחליפו.
אם כן, ניתן לומר שהבסיס לאיתור מקום טוב לאימוני פילאטיס הוא בדיקה וחקירה עצמית?
לא רק עבור פילאטיס. בעיניי זו אמירה נכונה לכל תחום בחיים. אני לא אוהבת שאומרים לי שאני צריכה להרגיש טוב בגלל שמדובר בתרגיל מעולה, אלא אני מעדיפה שישאלו אותי אם התרגיל עושה לי טוב. לכן, חשוב גם להקשיב לשפה של המדריך ולשפת הגוף שלו, וכל הזמן לבדוק אם התרגול עושה לנו טוב או לא. אף אחד לא אוהב כאב או להרגיש פחות טוב, וצריך להאמין לאותות של הגוף כאשר אי נוחות היא הדרך של הגוף לומר לנו איך הוא מרגיש כתוצאה מפעילותנו. מנגד, תחושות חופש ועילוי הן הכרת תודה של הגוף, שאותה יש לטפח ולאפשר לה לתמוך בנו במהלך חיינו. במילים אחרת, אני ממליצה לכל אחד לסמוך על שפת הגוף והתחושות שלו, ועל התוצאות בשטח של האימונים.
שאלות בנושאים אלו ואחרים ניתן להעביר לדניאלה מלאך, באמצעות פורום פילאטיס ופורום שיקום מכאבים שבפורטל.