כאשר מדברים על לחץ דם גבוה, או יתר לחץ דם, מתכוונים למצב שבו לחץ הדם הוזרם בגוף הינו גבוה מהרצוי והתקין, הן כאשר שריר הלב פועל והן כאשר הוא נמצא במנוחה. אבל מה בדיוק הבעיה עם זה? הבעיה היא שכאשר הדם נמצא בלחץ גבוה יש לחץ גבוה על העורקים וגם על שריר הלב, וזהו מתכון לתחלואות שונות של הלב, לפגיעה בתקינות העורקים, ומכאן גם להתקפי לב ולשבץ מוחי. בעיה נוספת היא שלחץ הדם הגבוה לרוב אינו מורגש, למעט במקרים חריגים, ולכן הנזקים שלו הולכים ונמשכים ללא ידיעת האדם. אם כך, השאלה הנשאלת היא כיצד ניתן למנוע את בעיית לחץ הדם הגבוה, ומה עושים כאשר היא כבר ישנה.
על מנת להשיב על שאלה זו יש להבין מה בעצם גורם ליתר לחץ דם. ואולם, התשובה איננה פשוטה מפני שמדובר כנראה במכלול של מספר גורמים החוברים יחדיו, ולא מעטים מהם קשורים לאורח החיים שלכם. אז הבשורות "הרעות" הן שלא ידוע מה בדיוק הגורם לתופעה, והחדשות "הטובות" הן שידוע מכלול של גורמים שלגביהם יש לכם השפעה ואתם יכולים לתרום לבריאותכם.
ראשית, חשוב להבהיר שישנם בכל זאת מקרים מסוימים שבהם ישנו גורם די ברור ללחץ דם גבוה, למשל אם קיים דום נשימה בשינה, סוכרת, תסמונת מטבולית או תחלואה מיוחדת אחרת. אם אתם נמנים על קבוצות אלו ואם יש במשפחה הקרובה שלכם אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה, כדאי ללכת להיבדק אצל רופא. למעשה, הבדיקה מומלצת לכולם החל מהעשור הרביעי אחת לשנתיים, וככל שמתקדמים עם הגיל כך יש לבצע את הבדיקה באופן תכוף יותר, בוודאי אם ישנו חשד לסיכון מיוחד.
אם כן, הדרך הראשונה למניעה היא להיבדק, וניתן לעשות זאת באמצעות מכשירים ביתיים, בבדיקת רופא, ואם ישנו חשד ייתכן שתוזמנו גם לבדיקת הולטר לב. אז הבדיקה עצמה נמצאת בידיים שלכם, אבל מה מעבר לכך? קודם כל, אם כבר יש אבחנה של יתר לחץ דם אתם בוודאי מכירים את התרופות השונות, ביניהם תרופות החוסמות את תעלות הסידן, מעכבי ACE, חוסמי בטא ועוד. אתם גם בוודאי מכירים את ההמלצות הנוגעות לשמירה על אורח חיים תקין ובריא, ועל שינוי הרגלים המביאים להחמרת המצב. יחד עם זאת, את הכתבה הזו אנו מקדישים בעיקר למניעה ומי שימשיך לקרוא יגלה מספר המלצות וטיפים הנכונים הן לבעלי לחץ דם גבוה והן למעוניינים למנוע אותו.
כפי שאמרנו, במרבית המקרים לא ידוע בדיוק מה גורם ללחץ דם גבוה, וכנראה שלעולם לא ניתן יהיה לבודד גורם אחד מבין האחרים כי מדובר בשילוב של כמה מהם. המשמעות היא, שאם אחת או יתר מההמלצות הבאות רלוונטיות עבורכם תוכלו לנקוט בה וליישמה, ואם לא- תוכלו פשוט להמשיך הלאה. לפני שנמשיך להמלצות נציין את המובן מאליו, והוא שתמיד כדאי להיוועץ ברופא בעניינים אלו ולא להסתמך רק על קריאת המלצות ברשת האינטרנט – אפילו אם מדובר בפורטל רפואי רציני, ואפילו אם מדובר בדברים שנכתבו על ידי רופאים.
אם כן, ההמלצה הראשונה והברורה היא להפסיק לעשן. כידוע, חומרים שונים המוספים לטבק הסיגריות מצטברים על דפנות העורקים ומובילים לחסימתם. עובדה זו בפני עצמה כבר יכולה להוביל לעלייה בלחץ הדם מפני שאתם מקטינים את הכלי שבו הנוזל (הדם) זורם. אנו יודעים שהמלצה על הפסקת עישון היא בבחינת "קל להגיד, קל לעשות", אבל לכל הפחות נסו להפחית מהעישון.
שנית, תמיד כדאי לקיים פעילות גופנית סדירה לשמירה על הבריאות והדבר נכון גם לגבי שמירה על לחץ דם תקין. שימו לב שבהקשר זה הכוונה היא לפעילות אירובית, בניגוד לפעילות אנאירובית שהיא בבחינת מאמץ יותר קצר ואינטנסיבי המיועד בעיקר לפיתוח שרירים. מה שאתם רוצים לפתח בפעילות הגופנית שלכם הוא את סיבולת לב ריאה ואת יכולתו של הדם לשאת חמצן, דבר שיקל על פעילות הלב. ההמלצה היא לבצע כחצי שעה של פעילות כזו לפחות 4 פעמים בשבוע, בין אם מדובר בהליכה, ג'וגינג, שחייה, רכיבה על אופניים וכדומה. יחד עם זאת, אל תשתוללו ותתחילו לרוץ מרתון על היום הראשון. בנו את הכושר שלכם במתינות ובהדרגה ועד מהרה גם תבחינו שמצב הרוח והתפקוד ביומיום משתפרים.
המלצה שלישית היא לשמור על צריכת אלכוהול מתונה, זאת אומרת לכל היותר כוסית וויסקי או וודקה, כוס יין או פחית בירה ביום. אמנם לשתיית יין דווקא יכולה להיות השפעה טובה על העורקים, ובבירה יש כמה מרכיבים טובים לבריאות, אך זאת כל עוד מקפידים על שתייה מתונה להבדיל מצריכה מוגזמת. לבסוף, יש לשים את הדגש גם על המשקל. זכרו שככל שהמשקל גבוה יותר וככל שה- BMI יותר גבוה, כך אתם למעשה מעמיסים עוד עומסים על הלב, אז שמרו על משקל תקין בתוך טווח ה- BMI הסטנדרטי. גם כאן יכולה הפעילות הגופנית לעזור מאוד, במיוחד בעידן שאנשים יושבים לאורך רוב היום. לצד משקל תקין, כדאי גם להיוועץ עם רופא המשפחה ובמידת הצורך עם דיאטנית לגבי תזונה נכונה. באופן כללי, מה שאתם רוצים להפחית מהתזונה הוא את המלחים ואת השומנים שנוטים לסתום את כלי הדם, ומצד שני להגביר צריכה של מזונות המנקים את כלי הדם, כגון ירקות ופירות. יחד עם זאת, גם כאן יש להתנהל בצורה מושכלת, עם שינויים הדרגתיים ובלי להגזים עם הפירות – שמכילים לא מעט סוכרים.
לבסוף, ישנם מחקרים הקושרים בין לחצים ומתחים נפשיים ובין לחץ דם גבוה. אנו לא אומרים שאתם צריכים להיות הכי "קולים" בעולם, אבל אם סדר היום שלכם מאוד לחוץ ומתוח, כדאי מאוד לבחון איך משלבים הפסקה ומנוחה, ואיך לוקחים את הדברים קצת יותר בקלות.