כאמור בכותרת, הגורמים המדויקים לטרשת העורקים אינם ידועים לחלוטין וכפי שנראה ישנו שילוב של מספר סיבות, שאחת מהן היא נטייה גנטית. על כן, ייתכן שלמרות הפעולות של מניעה מוקדמת ולמרות היענות לטיפול, עדיין תתקיים טרשת העורקים בחלק מהאנשים. דרך אגב, על פי הנתונים הרשמיים מדובר בתופעה לא מאוד נפוצה, ממנה סובלים רק כשני אנשים מתוך מאה, אולם למעשה מכיוון שמדובר במחלה הדרגתית שיכולים שלא להיות לה תסמינים ברורים בהתחלה, סביר להניח שהשיעור שלה יותר גבוה באוכלוסייה.
יחד עם זאת, אין בכך לומר שלא ניתן לטפל בטרשת העורקים ובעיקר ניתן למנוע מראש את היווצרותה ולאחר מכן את התקדמותה. הטיפול מורכב ממספר פעולות המצריכות בעיקר שינויים באורח החיים. למעשה, כאשר מתבוננים על קבוצות הסיכון ללקות בטרשת העורקים אנו מבחינים כי מדובר בעיקר באנשים שאימצו אורח חיים שאיננו בריא. על כן, הטיפול מורכב מפעולות הפוכות המצריכות את האדם לשמור על בריאותו. כך למשל, כמו במחלות רבות אחרות ובבריאות הכללית, מומלץ להקפיד על פעילות גופנית כמו הליכה, ריצה קלה, רכיבה על אופניים, שחייה וכיוצא בזאת. לא מדובר דווקא בהפיכה לספורטאי ובמאמצים מאוד ניכרים, אלא בפעילות הנפרשת על פני ארבעים דקות ומעלה באופן מתון, כשעם הזמן ניתן להגביר את רף המאמץ כדי לשפר את הכושר. ההמלצה היא לבצע את הפעילות הגופנית הזאת ארבעה ימים בשבוע, עדיף לא ברצף.
עוד המלצה ברורה וידועה היא להפסיק לעשן, וזאת מאלף ואחת סיבות בריאותיות שאליהן מצטרפת גם הפגיעה המתמשכת בכלי הדם, שהם כאמור הנפגעים העיקריים בטרשת העורקים. בדומה לחומרים המצויים בסיגריות, גם הכולסטרול "הרע" עושה פעולה דומה ונדבק לדפנות העורקים, ובכך מצמצם את נפחם ואת יכולת הולכת הדם. לכן, בכל מקרה יש לוודא שהכולסטרול הרע אינו מעל הרצוי בבדיקות הדם, ואם כבר אובחנה טרשת עורקים יש לשמור את הרמות על רף נמוך הרבה יותר בהתאם להמלצת הרופא המטפל.
מעבר לכך, ישנן גם תרופות המשמשות לטיפול בטרשת העורקים כדוגמת הסטטינים שמטרתם היא להפחית את רמת הכולסטרול בכלי הדם, ובמקרים מסוימים מבצעים צנתורים והכנסת סטנטים. יחד עם זאת, על פי מחקרים עדכניים נראה כי הצנתור אינו יעיל במיוחד אם האדם נוטל את התרפות המתבקשות, הגם שממצאים אלו עוד צריכים לקבל חיזוק במחקרים נוספים. עוד תרופות שיכולות להירשם עבור טרשת העורקים קשורות לתחלואות ספציפיות, כדוגמת לחץ דם גבוה או סוכרת. במחלת הסוכרת נפגעים כלי הדם ולכן יש לשמור אותה מאוזנת היטב אצל החולים, גם כדי למנוע טרשת עורקים ובפרט אם המצב כבר אובחן.
בשורה התחתונה, קיימים פרוטוקולים טיפוליים עבור טרשת העורקים, הכוללים שמירה על אורח חיים בריא, נטילת תרופות לפי המלצות הרופאים, ולעיתים מעבר צנתור וסטנט. יחד עם זאת, המחקרים מראים כי גם הצנתורים ואפילו התרופות אינם יכולים לעמוד בפני עצמם, ובסופו של דבר החשוב ביותר הוא ההקפדה על אורח חיים בריא מבחינת תזונה נכונה, פעילות גופנית, הפסקת עישון, וכן הימנעות ככל הניתן ממתחים נפשיים מתמשכים. בכל מקרה, כמו במחלות רבות אחרות, גם לגבי טרשת העורקים התרופה הטובה ביותר היא מניעה, וההמלצות שהובאו לגבי אורח חיים בריא הן שמהוות אותה.