אם אתם או ילדיכם נוהגים לעשן נרגילה באופן קבוע, וגם מעת לעת, כדאי מאוד שתקראו את העובדות הבאות שנמצאו במחקרים מדעיים:
יש אנשים שעובדות "יבשות" לא משכנעות אותם לגבי הסכנות, ולכן נביא כדוגמא שלושה מקרים אמיתיים מהשטח. הראשון הוא של נער בן 14 שהינו בריא לחלוטין, אך בשנה האחרונה החל לעשן נרגילה. באחד הלילות, לאחר שעישן נרגילה עם חברים במשך כשעה בלבד ובמקום פתוח, הגיע לבית החולים כשהוא סובל מדפיקות לב ומכאבים בחזה. הבדיקות בבית החולים מצאו בדמו של הנער 27% קרבוקסי המוגלובין. מקרה שני הוא של אישה כבת 20 שהתרגלה לעשן בכל יום נרגילה במשך שעה. לאחר שחשה סחרחורת ובחילות הגיעה לבדיקות, בהן נמצאה רמת קרבוקסי המוגלובין בשיעור של פי 16 מהנורמאלי, ולא פחות גרוע – הא.ק.ג הראה סימנים לאוטם בשריר הלב. המקרה האחרון הוא של גבר כבן 20, בדרך כלל בריא, שבאחד הימים עישן לאורך מספר שעות נרגילה בבית הוריו. בשלב מסוים יצא הגבר לשירותים והתעלף, כאשר הוריו סיפרו שבמשך כרבע שעה היה מחוסר הכרה. הבדיקות שנעשו לו הראו על 34% קרבוקסי המוגלובין ועל חסם בפעילותו החשמלית של הלב. אדם זה נדרש לאשפוז ולסדרה של טיפולים בתא לחץ, ורק לאחר מכן יצא מכלל סכנה.
ראוי להבין ולזכור כי עישון נרגילה כרוך בשאיפת חומרים רעילים, המובילים לתופעות מסוכנות בטווח המיידי ועלולים לגרום לתחלואה חמורה וכרונית בטווח הארוך. ההמלצה הרפואית הגורפת היא להימנע באופן מוחלט מנוהג זה, ולכל הפחות – להכיר את הסיכונים ולהתייחס אליהם בכובד ראש.
מאת ד"ר זאהי סעיד, רופא משפחה, המנהל הרפואי של שירותי "בריאות כללית" מחוז חיפה וגליל מערבי, ומנהל מרפאת הוואדי שברחוב צהיון 18, חיפה. שאלות בנושא עישון נרגילות ובנושאים רפואיים אחרים ניתן להפנות אל ד"ר סעיד דרך פורום רפואה כללי שבפורטל.