את הבירה מכינים במספר שלבים המכונים "בישול" שמתחילים בהנבטה וייבוש של דגן מסוג מסוים, בעיקר שעורה. כך מקבלים לתת שעוברת תהליך תסיסה באמצעות שמרים לקבלת אלכוהול ומרקם מוגז, ומוסיפים צמחים שונים (בעיקר כשות) לקבלת טעם מריר, וכן תבלינים על פי הטעם. אמנם כל בירה שונה מהאחרת (יש בירות שמבוססות על חיטה, אורז ועוד) אך באופן כלי יש כמאה ושלושים קלוריות בבקבוק קטן או בכוס בירה קטנה, שמגיעות כמובן מהפחמימות. שימו לב שפחמימות המגיעות מאלכוהול נוטות יותר להפוך לשומן ולכן אין לשתות הרבה בירה אם אתם מנסים לשמור על המשקל. מעבר לכך, בבירה אין חלבונים ושומנים אך יש בה לא מעט נוגדי חמצון, מינרלים כמו מגזנזיום ואשלגן, וכן ויטמינים חשובים מקבוצת B. מכאן נגזרים מספר יתרונות בריאותיים של המשקה.
כיום ישנן המלצות שונות לגבי כמות הבירה שכדאי לצרוך (למשל, בקבוק קטן ביום לנשים ועד שני בקבוקים קטנים לגברים), אך מה שברור הוא שיש אפקט חיובי לצריכה קבועה ומתונה של המשקה. להלן נסקור מספר מחקרים שהתפרסמו בנושא זה:
כפי שניתן לראות, בניגוד לסברות המקובלות בירה היא דווקא משקה בעל תרומה לבריאותנו, ולכן ישנה המלצה ברורה לצרוך אותו. יחד עם זאת, ההמלצה היא על צריכה מתונה וכמובן שחשוב לזכור את השפעות האלכוהול על הנהיגה ועל החיים בכלל. מעבר לכך, לבירה יכולות להיות גם השפעות לרעה במצבים בריאותיים, למשל על מי שסובל מאבנים בכליות או בתגובה משולבת עם תרופות מסוימות. לכן, אם אתם סובלים ממצב בריאותי ספציפי היוועצו ברופא המטפל בכם לגבי שתיית בירה.