עד היום נולדו יותר מחמשת אלפים תינוקות במסגרת היחידה לפריון והפריה חוץ גופית של בית החולים החיפאי. פרופסור מרתה דירנפלד, המשמשת כמנהלת היחידה, התראיינה לאחרונה לתוכנית הבריאות של רדיו חיפה וציינה את המספרים הללו. עוד משתתפת בתוכנית הייתה האחות ליאת ברגמן, מנהלת הסיעוד ביחידה, שאמרה כי מתקיימות בה סדנאות בלעדיות ומיוחדות עבור נשים המגיעות אליה. לדברי ליאת מותאמות הסדנאות עבור אוכלוסיות וקבוצות שונות כגון סדנא עבור נשים שזהו ילדן הראשון, סדנא לנשים יחידניות, סדנא לזוגות וסדנא לנשים מעל גיל ארבעים. מדובר בסדנאות הניתנות ללא עלות לנשים המטופלות ביחידה, תוך הקפדה על שעות מותאמות ונוחות. הסדנאות כולן מועברות על ידי הצוות הרפואי והסיעודי של היחידה, בגישה הוליסטית מיוחדת למרכז הרפואי כרמל ועם מעטפת מלאה.
פרופסור מרתה דירנפלד, המשמשת כאמור בתור מנהלת המכון, נמנית על מובילי וחלוצי ההפריה החוץ גופית בארץ. היא שעומדת מאחורי הקמת המכון בכרמל וכבר לפני כשלושים ושלוש שנה נולדה בו תינוקת המבחנה הראשונה. יש לציין כי מדובר באחת היחידות הוותיקות בישראל ובעולם, המחזיקה בניסיון וידע מצטבר משובח. ישראל בפני עצמה מהווה מעצמה להפריה ופריון, כאשר כמעט 5 אחוזים מהתינוקות בארץ נולדים עם הפריית מבחנה – שיא עולמי.
פרופסור דירנפלד סיפרה כי יחידת הפריון של בית החולים מהווה ONE STOP SHOPעבור המטופלות. הן מתחילות במרפאת הפריון הרגילה ומגיעות עד לטיפולים החדשניים ביותר בעולם בענף הפריות המבחנה, הכל קורת תחת קורת גג אחת באמצעות הצוות המנוסה והמקצועי של היחידה. לדבריה, שיעור ההצלחה בהריונות מוצלחים בכרמל הינו גבוה במיוחד, למרות שחשוב לציין כי ההצלחה תלויה לא מעט בגיל האישה, כלומר ככל שגילה צעיר יותר כך עולים סיכויי ההצלחה.
יש לציין כי בית החולים כרמל מעמיד לרשות המטופלות גם בנק זרע מתקדם, הנותן מענה למקרים של עקרות מצד הגבר, וכן עזרה לנשים שאין להן בן זוג, וקיימת אופציה ללקיחת דגימה מהאשך במקרים של אפס זרע אצל בן הזוג לצורך הפריה. שירות מתקדם נוסף ביחידה הוא השימוש באמבריוסקופ, טכנולוגיה חדשנית שבאמצעותה מנטרים מסביב לשעון את העוברים המתפתחים ללא נגיעה של ידי אדם. שיטה זו מעלה באופן משמעותי את שיעור ההריונות והצלחות הטיפולים. פרופסור דירנפלד אמרה כי יתרון משמעותי של בי"ח כרמל לעומת אחרים, הוא שכל ההפריות והעוברים מפוקחים עם האמבריוסקופ, בעוד שבמקומות אחרים רק חלק מהמטופלות זוכות לכך.
עוד אמרה פרופסור דירנפלד, כי בימינו זוגות נוטים לדחות את ההריון לגילאים יותר מאוחרים, מה שמגביר את הצורך בטיפולי פריון. ישראל נמנית על המובילות בעולם בענף זה וכל טיפולי הפריון עד לילד השני ניתנים במדינה בחינם ומצויים בשירותי סל הבריאות הציבורי. ביחידת הפריון של המרכז הרפואי כרמל מתקבלים מטופלים וניתן שירות איכותי ומקצועי לאנשים מכל קופות החולים, כאמור ללא עלות במסגרת סל הבריאות. פרופסור דירנפלד מסכמת כי יחידת הפריון של בית החולים הינה יחידת בוטיק מקצועית ביותר ולא גדולה מדי. היא מקבלת ומטפלת רק במאות מקרים בכל שנה, דבר המאפשר מתן טיפול אישי מאוד ומקצועי מאוד. רופאים בעלי ניסיון רב שנים באמבריולוגיה עובדים ביחידה, ועימם מנהלים וצוות סיעודי בעלי ניסיון מותאם לתחום, וכן צוות רב מקצועי המעניק מעטפת תומכת למטופלות בכל דרכן. המעוניינים לקבוע תור למרפאת הפריון ש לבית החולים כרמל יכולים לעשות זאת בטלפון 04-8250335.
בעשור האחרון גדולה פי מאה הצריכה של משככי כאבים באוכלוסייה, ולמעשה מדובר בבעיה קשה המצריכה הגברה של מודעות ומניעה. אל הסיכום הזה הגיעו המשתתפים בכנס הכאב הגדול של הצפון, אותו ניהלה מנהלת יחידת הכאב במרכז הרפואי כרמל, ד"ר אדית בלן, המשמשת גם כמנהלת יחידת הכאב במחוז חיפה וגליל מערבי של קופת חולים כללית.
מדובר בכנס ה- 10 במספר שמתקיים והוא היה עשיר בתכנים רלוונטיים ומרתקים, והוכתר בהצלחה עם עשרות מומחי כאב שהגיעו אליו מרחבי ישראל. הכנס שנערך בחיפה התקיים מטעמה של האגודה הישראלית לכאב והשתתפו בו מאות מרדימים, רופאי כאב ורופאי משפחה, מומחים לכירורגיה אורתופדית ומומחים מתחומי רפואה מגוונים נוספים. חלק בלתי מבוטל מההרצאות עסקו בקשרים שבין סמי הרדמה וטיפול בכאבים. ד"ר בלן הציגה את הבעיה שקיימת בביצוע הרדמות בחולים המכורים למשככי כאבים ולסמים, ואילו ד"ר מדברי שהינה רופאה בבית החולים הלל יפה, דיברה על נושא הקנביס הרפואי על מורכבותו הגדולה. הבעיה ההולכת וגדלה של התמכרות לתרופות משככות כאבים ולסמים הוצפה על ידי המומחים בכנס, תוך התייחסות להבדלים בין אלו שמשתמשים בתרופות להנאתם לבין אלו שעושים זאת לצורך טיפול בכאבים.
ד"ר בלן אמרה שהשימוש בתרופות על בסיס אופיאוידים הולך ומתרחב, ורופאים רושמים בימינו פי מאה יותר מרשמים שלהן לעומת מה שהיה לפני מספר שנים. בארצות הברית כבר מדובר מזמן בבעיה לאומית אשר יש לה השלכות חברתיות ורפואיות מדאיגות, שכן העלייה בשימוש בתרופות מלווה בצמיחה מהותית בשיעור מקרי מוות עקב נטילת יתר של אופיאוידים. בנוסף, לדברי ד"ר בלן קיים קושי במצבים אלו לנהל את הטיפול בכאב או לנהל הרדמה בעת ניתוחים. לכן יש להגביר את מודעות הציבור הרחב והרופאים בפרט לסכנות שמתלוות אל התרופות הללו, ולפעול למען צמצום הצריכה רק למי שבמאת זקוק לעזרה עם כאבים חריפים.
נושאים נוספים שבהם דנו בכנס היו בין היתר טיפול בכאבים אחרי אירוע מוחי, טיפול עם בוטוקס למיגרנות, כאבים כרוניים אצל ילדים, ועוד. ד"ר בלן סיכמה כי רפואת הכאב תופסת בימינו מקום חשוב ומרכזי בעולם הרפואי. לדבריה, במרכז הרפואי כרמל ובקופת חולים כללית מעניקים למטופלים את שירותי הרפואה האיכותיים והמתקדמים ביותר, הנתמכים ונשענים על מאמרים וחידושים מעודכנים ביותר מעולם הרפואה והבריאות.
החודש חל יום הכליה הבינלאומי, מיזם עולמי שמתקיים בחודש מרץ ומטרתו היא להגביר את המודעות לחשיבותן של הכליות בעיתות של בריאות ומחלה כאחד. לכבוד היום הזה נערכו במסדרונות המרכז הרפואי כרמל בדיקות לחץ דם על ידי שניים: ד"ר ויקטור פרחויקי המשמש כמנהל מכון הנפרולוגיה ויתר לחץ דם, ומר עיזאת שלאעטה המשמש כמנהל הסיעוד של המכון. ד"ר פרחויקי הוא גם יושב הראש של איגוד נפרולוגיה ויתר לחץ דם בישראל. לדבריו מחלת כליות כרונית היא מצב בו אובד בצורה הדרגתית תפקודן של הכליות לאורך שנים או חודשים. למרות שהיא אינה מדבקת כ- 10% באוכלוסייה בישראל ובעולם סובלים ממנה. ישנן דרגות שונות של המחלה הזו, אך כאמור היא כרונית ולכן מקבלים עבורה טיפול לכל אורך החיים ואין לה ריפוי.
ד"ר פרחויקי הוסיף כי ביום הכליה הבינלאומי מציינים במיוחד את חשיבותה של מחלת הכליה ואת דרכי המניעה שלה. השנה מקיימים את היום תחת הכותרת "בריאות הכליה בכל מקום ולכל אדם". מר שלאעטה הוסיף שמכון הנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז הרפואי כרמל מעניק טיפולים מורכבים מאוד, בעודו משתף פעולה עם יחידות לטיפול נפרץ ובהן טיפול נמרץ נשימתי, כירורגיית לב וחזה וטיפול נמרץ נשימתי. כמו כן המכון מספק שירותים של דיאליזה פריטוניאלית והמו-דיאליזה לחולי אי ספיקה כרונית של הכליות.
למען חולים אלו מעמיד המרכז הרפואי צוות מיומן הכולל רופאים, אנשי סיעוד, דיאטנית ועובדת סוציאלית, בדגש על מתן טיפול אישי הנותן מענה לכל צרכי המטופל ומשפחתו. לדברי ד"ר פרחויקי, כשמונה מאות וחמישים מיליון בני אדם בעולם סובלים ממחלות כליה שונות, כאשר כשניים וחצי מיליון איש מתים מדי שנה ממחלת כליות כרונית, מה שהופך אותה לגורם התמותה ה- 6 בעולם. כמו כן, כשל כלייתי חד הוא סיבה נפוצה לתחלואה הכרונית, והוא נמצא אצל כשלושה עשר מיליוני בני אדם בכל שנה, כשמונים וחמישה אחוזים מהם מתגוררים במדינות העולם השלישי. מחלה חריפה זו גובה מדי שנה את חייהם של כ- 1.7 מיליון איש ואישה.
יש לציין כי למרות שמדובר במחלה נפוצה וחשובה מאוד ישנו פער עצום בהתייחסות אל מחלת הכליות כאשר ישנו חוסר שוויון ברור בין ארצות שונות. גם המחלה הכרונית וגם החריפה קשורות לא פעם למעמד סוציאוקונומי לרבות חוסר השכלה, עוני, זיהום סביבתי וסיכונים בעבודה. האבחנה המוקדמת, אומר ד"ר פרחויקי, וכן העיכוב בהתקדמות המחלות ומניעתן המוקדמת, הן בהחלט משימות אפשריות להפחתת סבל ועלויות ברמת האדם והמדינה כאחד. ואולם, לצערו קיימים חסמים במערך הבריאות המונעים גישה איכותית, נאותה וקלה לטיפולים. בחלק גדול מהמדינות הטיפול בכלל לא זמין עקב עלויות גבוהות, היעדר תשתית וחוסר בצוותים רפואיים בעלי מומחיות בטיפול במחלות כליה.
ד"ר פרחויקי סיכם כי לאור הגידול במחלות הכליה ברחבי תבל, נדרש שינוי מהותי במניעת וטיפול המחלות. יש צורך בבדיקה מוקדמת של המצויים בסיכון גבוה, כאשר אבחון וטיפול מוקדם חוסכים בסבל ובמשאבים ומעכבים את צורך להתחיל בטיפולי דיאליזה.