על מנת לקבל מידע מקצועי בנושא פנינו אל ד"ר איליה בורד, מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות, המשמש בתור רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי "סורוקה", וביחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים "הרצליה מדיקל סנטר". כמו כן, לד"ר בורד קליניקות פרטיות בבאר שבע ובאשקלון בהן ניתן מענה לזוגות או לנשים יחידניות, הכולל אבחונים, בירורים והתאמת טיפולים לפי ממצאים, ביצוע טיפולי פוריות מרפאתיים, פתיחת תיקים להפריה חוץ גופית, הזרעה תוך רחמית, ועוד.
הקבוצה המרכזית שזקוקה לתרומת ביצית היא של נשים מעל גיל 44-45 ללא ילדים, או נשים עם הריונות ולידות מהעבר שהחליטו בגילאים האלה להרות שוב.
בהחלט ישנן מטופלות רבות שמסיבות נוספות לא יכולות להרות בעזרת הביציות הביולוגיות:
נכון להיום, ההיענות נמוכה מאוד. קיים קושי רב בגיוס התורמות וגם כאשר הן מגויסות לכאורה, חלקן לא עומדות בתנאי הוועדה של משרד הבריאות ואז נפסלות.
נכון להיום הדרך היחידה לפתור מחסור בתורמות ביציות בישראל, היא לקבל תרומת ביצית מחוץ לארץ, על פי רוב מאוקראינה או צ'כיה. מדובר בתהליך שלא דורש המתנה בכלל מצד המטופלת הישראלית.
נשים וגברים שעומדים בפני תרומת ביצית חייבות לעשות בדיקות זהות לחלוטין לאלה שנדרשות מזוגות לפני הפריה חוץ גופית רגילה. כמובן, בכל מקרה שבו הרופא המטפל שמכין את הנתרמת חושב שיש צורך בבדיקות משלימות, כגון היסטרוסקופיה להערכת חלל הרחם או בדיקות אחרות, הוא מבצע אותן עבור המטופלת להשלמת התהליך.
תהליך ההכנה להחזרת עוברים מתרומת ביצית דומה לזה שאישה עוברת לצורך החזרת עוברים מוקפאים-מופשרים בהפריה חוץ גופית רגילה. מדובר בצורך ליצור חלון השרשה לעובר שדורש בהתחלה לגרום לרירית הרחם להיות במצב שדומה לזה שלפני הביוץ. בהמשך בעזרת טיפול תרופתי נוסף על ידי טבליות נרתיקיות נוצר חלון ההשרשה עצמו, ובמשך הטיפול הוא חייב להיות מותאם לגיל העובר שעומד להיות מוחזר למטופלת.
עוד פרטים ועדכונים בנושא ניתן לקבל בדף הפייסבוק:
https://www.facebook.com/driliabord/
שאיבת ביציות מתורמת זהה לחלוטין לשאיבת ביציות למטופלת רגילה בהפריה חוץ גופית, עם ההבדל המרכזי שהביציות האלה מופרות על ידי הזרע של בעל/בן זוג של הנתרמת. מההפריה נוצרים העוברים שבעתיד מיועדים להחזרה לנתרמת.
הפריית הביציות של התורמת מתבצעת בשיטות רגילות של הפריית ביציות, דהיינו טפטוף תאי זרע מסביב לביצית או על ידי הזרקה ישירה של תא זרע בודד אל תוך הביצית (מיקרומניפוציה- ICSI).
תהליך החזרת העוברים לרחם של האישה הנתרמת זהה לחלוטין להחזרת כל עובר מהפריה חוץ גופית רגילה, ואין עבור הנתרמת כל שוני בתהליך.
סיכויי ההצלחה בתהליך של תרומת ביצית הם גבוהים מאוד, ולמעשה זהים לאלה של הסיכוי להשגת הריון לנשים צעירות שעוברות תהליך הפריה חוץ גופית. פירוש הדבר שסיכויי ההצלחה בתהליך תרומת ביצית הם פועל יוצא של גיל התורמות.
לגבי התורמות, מדובר בסיכונים זהים לאלה שקיימים עבור כל אישה שעוברת הכנה לשאיבת ביציות בהפריה חוץ גופית רגילה. הסיכונים האלה מפורטים בדפי הסכמה לטיפול ובסך הכל לא רבים. הסיבוך המרכזי של הפריה חוץ גופית, שהינו תסמונת גירוי יתר, אינו קיים בתהליך תרומת ביצית. זאת בשל מנגנון שונה של גרימת ביוץ לפני השאיבה אצל התורמות, שלא נדרשות ליטול תכשיר שנקראhcg , וכך נמנע מהתורמת סיכון מבלי לפגוע בסיכויי הצלחה שלך הנתרמות.
לגבי הנתרמת, הסיכונים מטיפול החזרת עוברים הינם נמוכים. יחד עם זאת, הנתרמת צריכה לעבור הערכה רפואית מקיפה בכדי לשלול מחלות רקע שעלולות לפגוע במהלך ההיריון עצמו ולגרום לסיבוכים לאם ולילוד.
בהחלט כן. היום ברוב המכריע של המקרים ניתן לפנות לרופא מתחום הפוריות שעובר באחד מבתי החולים הפרטיים, אשר להם הסכמים עם קבוצות שאחראיות על הבאת ביציות מופרות לישראל מחו"ל. כאן בישראל, במקביל לתהליך ההכנה של התורמות לשאיבה, מתבצע תהליך הכנה של נתרמות להחזרה או שהעוברים מובאים לישראל בהיותם מוקפאים ומוחזרים כאן בשיטה שכבר תוארה לעיל.
ייעוץ לגבי תרומת ביצית והכנה לתהליך ניתן לקבל אצל כל רופא שעוסק בתחום הפוריות והפריה חוץ גופית. שכפי שאמרתי קודם, הרופא יכול לסייע למטופלת לעבור תהליך החזרת עוברים באחד מבתי החולים הפרטיים שבו הוא פועל.
ד"ר איליה בורד הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי "סורוקה", וביחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים "הרצליה מדיקל סנטר". לד"ר בורד קליניקות פרטיות בבאר שבע ובאשקלון, בהן ניתן מענה לזוגות או לנשים יחידניות, הכולל אבחונים, בירורים והתאמת טיפולים לפי ממצאים, ביצוע טיפולי פוריות מרפאתיים, פתיחת תיקים להפריה חוץ גופית, הזרעה תוך רחמית, ועוד.
עוד פרטים על נושאי הכתבה ונושאים אחרים הקשורים לפריון והפריה חוץ גופית, ניתן לקבל באתר: https://www.bord-ivf.co.i