מערכות היחסים בין אחים ואחיות מהוות מיקרו-קוסמוס, והן המקום הראשון בו אנו לומדים למצוא את מקומנו בעולם ובחברה. לכן אך טבעי הוא שיחסים אלו הם רוויי מורכבות, וכוללים גם מאבקים ותחרות קשה, בדרך כלל על אהבת ההורים, וגם מקור בסיסי לתחושת שייכות, לתמיכה הדדית, וליצירת תחושת ביטחון. בגילאי הילדות יש חשיבות רבה לקבוצת האחים, משום שהם יכולים לתמוך אחד בשני וגם להוות חטיבה אחת מול ההורים בביטוי הצרכים והמאוויים שלהם. במיוחד חשובה התמיכה הזו בעתות משבר, בתהליכי גירושין, או אם אחד ההורים חלה או נפטר. בזמנים כאלו קבוצת האחים מאפשרת הבעה של רגשות בקבוצת השווים ללא צורך לחשוש מתגובת ההורים, וכן שמירה על שגרה בתוך היחסים ביניהם.
קנאה ותחרותיות הן מרכיבים טבעיים ביחסים בין אחים, וניתן לראות בהן גם אלמנט מדרבן ומעורר. אולם כדאי לנו, כהורים, לסגל לעצמנו את ההשתדלות שלא להעדיף ילד אחד על פני השני, גם במצבים בהם המשימה הזו מאתגרת, כמו למשל כשאחד הילדים מכעיס אותנו במיוחד. חשוב לעודד את התמיכה ההדדית בין האחים ולעזור להם לבסס יחסים שיש בהם גם הערכה הדדית, שיתוף פעולה ותמיכה, ולא להעמיק את היריבויות ביניהם על ידי הענקת יחס לא שוויוני. עיקר המשימה הזו טמון ביכולת לזהות את הפוטנציאל והיכולות של כל ילד, לעודד אותו לממש ולבטא אותם, וליצור אווירה שתעזור לשאר בני הבית לראות גם הם את הצדדים החזקים של האחרים.
ילד שגדל בתחושה שהוא אהוב כפי שהוא, וכי יש לו מקום בעולם מבלי צורך להתחרות עליו, יוכל להיות אח מפרגן ולסבול פחות מיחסי קנאה ותחרות קשים. ככל שנעודד את ילדינו לראות את יכולותיהם וכישוריהם כבעלי ערך, כך יוכלו להרגיש בטוחים לתמוך גם באחיהם מבלי שהדבר יכול להיתפס ביניהם כדבר מה שבא על חשבון המקום שלהם במשפחה, אהבת ההורים והאישור החברתי. בנוסף, חשוב לזכור כי אנו מהווים דוגמא לילדינו בכל רגע, ולכן אם אנו רוצים לכוונם ליצור יחסים בריאים המתבססים על הכרה עצמית של כל אחד בערכו ועל יכולת לראות את הערך שבאחר, עלינו להשתדל ליצור בתוכנו את אותה יכולת.
כולנו מכירים רגעים של כעס או קושי בהם אנו או ילדינו מצרים על קיומם של אח או אחות. יחסים אלו הם אכן מאתגרים ביותר לעתים, אולם בסופו של דבר נדמה כי היתרונות רבים מהחסרונות. אין זו משימה פשוטה ליצור אקלים משפחתי שיש בו תחושת ביטחון של כל בני המשפחה, ויחסים תומכים הנשענים על קבלה הדדית, אך אין ספק כי משימה זו היא חיונית ואפשרית. נסו לעודד יחסים של נתינה ללא התחשבנות, הערכה הדדית ושוויוניות בין האחים, משום שיחסים אלו ישפיעו על כל מהלך חייהם.
המאמר נכתב מאת צוות מכון שינוי בהנהלתה של ד"ר נגה נברו. ד"ר נברו עונה לשאלות הגולשים בפורום טיפול משפחתי, זוגי וילדים שבפורטל.