על מנת לקבל מידע מקצועי בנושא פנינו אל ד"ר אנדי הוד, רופא שיניים ותיק ומוערך המנהל מרפאת שיניים פרטית בקריית אתא ביחד עם פרופסור עדי לוריאן. ד"ר הוד עוסק בין היתר בשיקום הפה, אסתטיקה של הפה ושיקום אסתטי, כאשר פעילות המרפאה מתמקדת בהשתלות שיניים מתקדמות לרבות העמסה מיידית, שיקום הפה, כירורגיית הפה, ועוד. ד"ר הוד מנהל את פורום שיקום הפה בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
באופן כללי, את ההשתלה מבצעים בשני שלבי הכוללים את השלב הכירורגי ואת השלב השיקומי. בשלב הראשון אנו מחדירים את השתל אל העצם של הלסת. לא מדובר כמובן בשתל שהוא איבר מהגוף, כפי שנעשה בהשתלת איברים, אלא בבורג שעשוי מטיטניום עם הברגה פנימית והברגה חיצונית. ההברגה החיצונית משמשת לצורך החדרה אל העצם וההברגה הפנימית בשביל ליישם את המבנה הזמני והקבוע לאחר מכן. השלב השני הוא כאמור השיקומי שבו אנו מיישמים על השתל כתרים זמניים מסוג אקרילי, ולאחר מכן כתרים קבועים מסוג זירקוניה או חרסינה. בדרך כלל כדאי להמתין בין שלב החדרת השתל לבין שלב השיקום כדי לאפשר החלמה של העצם.
עד לפני מספר שנים לא היינו יכולים לעשות את ההעמסה של הכתרים הזמניים עקב התכנון והצורה של השתלים הקלאסיים. ואולם, בימינו ישנן צורות וגישות חדשות של שתלים המקנות מספיק יציבות בשביל להעמיס באותה הפגישה שבה מחדירים את השתל. כלומר, בעבר הייתה בעיה של תקופת המתנה ארוכה יחסית עד שהמטופל יכול היה לחייך ולהראות לכולם את השיניים החדשות שלו, על כל המשתמע מכך מבחינת האסטטיקה ואיכות החיים. בנוסף, מכיוון שההתערבויות הכירורגיות התחלקו על מספר פגישות ועל תקופה ממושכת, היה יותר סיכון למחסור בעצם, לפגיעה במראה הפנים ולזיהומים. נכון שאפשר היה להתמודד עם הבעיות האסטטיות והתפקודיות באמצעות תותבות זמניות, אבל הן לא מהוות תחליף נוח ונאה כמו הדבר האמיתי.
נכון, לא מדובר בתהליך שונה מאוד מהשתלות רגילות. ואולם, כאן מקבלים את הכתרים הזמניים על השתלים ביום אחד, ואחר כך חוזרים לשיקום קבוע. על מנת להצליח בכך יש צורך בעבודה משותפת של רופא שיקום, רופא כירורגיה, טכנאי שיניים ואנשי צוות נוספים, העובדים ביחד וביום אחד במקביל.
יש כמה טכניקות שבהן אנו יכולים להשתמש. השיטה הכי מוכרת נקראת ALL ON 4 כי בה אנו יכולים ליישם כארבעה שתלים ויותר מכך על ידי הטיה אל הלסת. זו שיטה מצוינת לאנשים שסובלים מכמות יחסית נמוכה של עצם. מעבר לכך יש עוד כמה שיטות שמפגינות יתרונות וחסרונות מיוחדים משלהן, ומקנות פתרונות ייחודיים למטופלים בהתאם למצבם.
אכן, לא כולם יכולים לעבור השתלת שיניים ביום אחד. ההתאמה לטיפול נבדקת היטב על ידי רופא השיניים בטרם כניסה להליך הרפואי. בין היתר, התאמתו של המטופל להעמסה מיידית תלויה בכמות ובאיכות העצם שלו, בעומסים שקיימים מצידו השני של הפה, בהרגלים שונים כמו עישון, במחלות חניכיים שהמטופל סובל מהן, וכן באורך של השתלים. אם ראינו בבדיקות שאף טכניקה או שיטה לא תתאים למטופל המסוים, נבצע את ההשתלה הרגילה שנמשכת כאמור תקופה ארוכה.
עוד חשוב לציין כי מידת ההצלחה של השתלת שיניים ביום אחד תלויה גם היא בהיבטים מסוימים. בהנחה שאין בעיה מיוחדת, אחוזי ההצלה הם גבוהים ביותר ועומדים על יותר מתשעים וחמישה אחוז. ואולם, הסיכויים יורדים לסביבות השבעים וחמישה אחוזים אם מדובר באדם בעל היגיינה נמוכה של הפה, אדם הסובל מסוכרת בלתי מאוזנת, מאוסטיאופורוזיס וגם אצל מעשנים.
אכן, כפי שאמרתי ישנה חשיבות גדולה ליציבות וחוזק העצם התומכת בשתל, ויש אנשים שמסיבות שונות סובלים מחסרים משמעותיים של עצם בלסתות. הפתרון למצב זה נקרא שתל זיגומטי שהינו ארוך פי 3 בערך משתל סטנדרטי, כך שבמקום להחדיר את השתל רק לעצם הלסת העליונה, אנו יכולים להחדיר שתל זיגומטי עד הלחי וכך לקבל יציבות. מלבד הפתרון שמעניקה שיטה זו היא מייתרת את הצורך בהליך כירורגי מורכב של השתלת עצם והרמת סינוס, ויש לה שיעור הצלחה טוב מאוד. יחד עם זאת, ראוי לציין שגם היא לא מתאימה לכולם, ובפרט למי שיש בעיות בעצם הלחי או סובל מזיהומים קשים של הסינוסים – מה שמחייב טיפול מקדים בהם.
כן. השתלת שיניים ביום אחד מחייבת היערכות רב מקצועית, תכנן נכון, בקיאות בשיטות השונות, וגם מיומנות גבוהה – בעיקר כשמדובר בשתלים זיגומטיים. לכן חשוב מאוד לברר את הניסיון של הרופא והצוות המקצועי במרפאה, ואם אפשר רצוי לקבל המלצות ממי שעבר השתלת שיניים רגילה או העמסה מיידית במרפאה זו.
ד"ר אנדי הוד הוא רופא שיניים מוערך, בעל מרפאת שיניים פרטית בקריית אתא בשותפות עם פרופסור עדי לוריאן. במרפאה ניתן מענה להשתלות שיניים מתקדמות כולל העמסה מיידת, שיקום הפה, כירורגיית הפה, ועוד. שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ד"ר הוד דרך פורום שיקום הפה.
לאתר האישי של ד"ר אנדי הוד לחצו כאן.
לעוד עדכונים שוטפים בתחום מאת ד"ר אנדי הוד, היכנסו לעמוד הפייסבוק.