דלקת מפרקים ניוונית
זוהי דלקת כרונית המכונה גם אוסטיאוארטריטיס, שפוגעת בערך בשמונה מכל עשרה מבוגרים. מקורה בחוסר איזון של תהליכי פירוק ובנייה המתרחשים בתאי סחוס, דבר המוביל לדלילות ברקמות העצמות ולהקטנת כמות הסחוס. מכאן מתפתחים תהליכים דלקתיים ברקמות הסמוכות למפרק, הסחוס נפגם ונוצרים זיזים ליד שולי המפרק. התסמינים הנפוצים של דלקת מפרקים ניוונית הם קולות רעש וחריקה מהמפרק, חום מקומי, אדמומיות ונפיחות, מגבלות תנועה ונוקשות המתפתחים בהדרגה, וכן כאבים העלולים להתגבר עם השנים. בעיקרון, הרפואה הקונבנציונאלית עדיין לא מצאה מענה הולם לריפוי המחלה, ומציעה התערבויות שמטרתן להקל על כאבים ולעודד את תפקודו של המפרק. לשם כך ימליץ הרופא על פיזיותרפיה, ביצוע פעילות גופנית, דיאטה מאוזנת ונטילה של תוספי מזון. בעת הצורך, יומלץ גם על תרופות משככות כאבים ועל שימוש במקלות הליכה או הליכון על מנת להקל העומס שנושא המפרק הפגוע.
כיצד תטופל המחלה ברפואה הסינית
על פי מטפלים ברפואה סינית, ההבדל בין גישתם לבין הרפואה הקונבנציונאלית טמון בירידה אל שורש הבעיה בניגוד להקלת התסמינים בלבד. יש הגורסים כי רפואה סינית יכולה בהחלט לעצור את התקדמות דלקת הפרקים ולהפסיק את התהליך. הטיפול עצמו מבוסס על תשאול מעמיק וייחודי שמטרתו לאבחן גורמים המצויים ביסוד הדלקת, ולאחר מכן יוצעו התערבויות שונות ובעיקר דיקור סיני. מטרתו של הדיקור היא לעודד את זרימת האנרגיה אל המקום המודלק, ושיפור תפקודם של איברים שונים המעורבים ביצירת המחלה. מלבד הדיקור, לכל מטופל יינתנו המלצות שונות כגון ביצוע יוגה וטאי צ'י למניעת השחיקה ולעידוד הגמישות והתפקוד. זאת לצד הקפדה על אורחות חיים כגון הקטנת הצריכה של מזון מטוגן ומוצרי חלב, הורדה במשקל והימנעות מהימצאות ממושכת במקומות לחים.
דלקת פרקים שגרונית
גם זו דלקת כרונית של המפרקים הידועה בשם RA או Rheumatoid Arthritis. מקורה בתגובה אוטואימונית של המערכת החיסונית שבדרך כלל מופיעה אחרי העשור הרביעי לחיים, ובעיקר אצל נשים, אך למעשה יכולה להופיע בכל מגדר ובכל גיל. מדובר בפגיעה נרחבת יחסית לדלקת פרקים ניוונית אשר עשויה להתפרש על פני הברכיים, הכתפיים, המרפקים, הקרסוליים, ובפרט אצבעות ידיים ורגליים. התסמינים הנלווים לה הם נפיחות, כאבים, אדמומיות וחום מקומי (בעיקר בלילה), נוקשות ומגבלות תנועה שמתגברות עם הזמן, וכן פגיעה במערכות נוספות כמו חוט השדרה, העיניים, לב, ריאות ומערכת העיכול. הרפואה הקונבנציונאלית מטפלת במחלה בעזרת תרופות ביולוגיות, אנטי-ראומטיות וסטרואידיות על פי התקדמות וחומרה. כמו כן, ניתנים טיפולי פיזיותרפיה, בניית תזונה מאוזנת להפחתת עודף משקל וריפוי בעיסוק. לבסוף, במקרים חמורים גם יבוצעו ניתוחים כגון קיבוע מפרקים, הסרה של מפרקים בכפות ידיים ורגליים, והחלפת המפרק.
וכיצד מטפלת הרפואה הסינית?
הטיפול שמציעה רפואה סינית לדלקת פרקים שגרונית מבוסס שוב על דיקור, לצד פורמולות צמחיות ותפריט תזונה בהתאם לתפיסה ייחודית. לצד החזרה של יכולת תנועה וגמישות למפרקים, וכן הקלת הכאבים, מטרת הטיפול היא להגיע אל הגורמים העמוקים שביסוד המחלה. על פי מומחים ברפואה סינית, מדובר בהתערבות שהוכחה כיעילה לאורך השנים, ויתרונה גם טמון באי שימוש בתרופות חזקות וללא תופעות לוואי. זאת, מתוך ראייה הוליסטית של מצב המחלה והמטופל עצמו, לרבות אורחות חייו, ונסיבות פיזיות, נפשיות ורוחניות שלו.