עצירת נשימה אצל תינוקות וילדים (Breath holding spells)
חשוב לדעת כי עצירת נשימה עד אבדן הכרה אינה תופעה נדירה, ומופיעה ב-5% מהתינוקות והילדים. התקפים אלו הינם תגובה לא רצונית לגירוי "לא נעים" כמו תסכול או כאב, הנגרמים ככל הנראה עקב הפרעה ברגולציה של מערכת העצבית האוטונומית. גיל הופעת האירועים לראשונה הוא לרוב לפני שנה וחצי, אך תמיד לפני גיל 3 שנים, ותדירותם משתנה מאירוע בודד ועד לאירועים תכופים - אפילו מספר פעמים ביום. יש לציין כי קיים מרכיב גנטי חזק לעצירת נשימה, ושברבע מהמקרים גם אחד ההורים יתאר אירועים דומים בילדותו.
סוגים שונים של התקפים
באופן כללי, ישנם שני סוגים של התקפי עצירת נשימה בתינוקות ובילדים, הנקראים עפ"י השינוי בצבע הילד בזמן האירוע:
1. ארועים ציאנוטים (כחלוניים): מתרחשים לרוב כתגובה רגשית לכעס או תסכול. הילד לרוב בוכה בכי רב ואז משתתק ועוצר את נשימתו אפילו עד לאיבוד הכרה, עם רפיון כללי המתחלף בעליה במתח הגוף. ההתאוששות מאירועים אלו מהירה.
2. ארועים פאלידים (חיוורון): הגורם לאירועים אלו הוא לרוב פחד פתאומי או כאב, כמו נפילה עם חבלה קלה בראש. הילד יכול לבכות או להשתנק לזמן קצר ואז להשתתק, לאבד את ההכרה ולהחוויר. גם כאן הילד יתאושש במהירות, תוך כדקה, אך יכול לישון אח"כ למשך זמן ארוך.
כיצד מטפלים בהתקפים?
כמובן שלאחר האירוע הראשון יש לפנות להערכה אצל רופא הילדים, על מנת לשלול סיבות אחרות בהן יש לטפל. לאחר שניתנת האבחנה של עצירת נשימה מסוג של Breath holding spells"", חשוב שהרופא ידריך וירגיע את ההורים כי האירועים אינם מזיקים לילד, ושבכל מקרה יחלפו עד גיל 4 שנים ולכל המאוחר 8 שנים. כמו כן, מקובל לבצע ספירת דם על מנת לשלול אנמיה או חסר ברזל המחמירים את האירועים, ובמידת הצורך לטפל בברזל.
מיגרנות בילדים
כאבי ראש הן אחת התלונות הנפוצות ביותר בילדים, כשבגילאים צעירים השכיחות היא של אחוזים בודדים וכאבי הראש מופיעים יותר אצל בנים לעומת בנות. ואולם, עם העלייה בגיל השכיחות עולה ולאחר גיל ההתבגרות היא גבוהה יותר בבנות. חשוב לדעת כי כאבי ראש מיגרנותיים הם הסיבה הנפוצה ביותר לכאבי ראש חדים-חוזרים בילדים. מיגרנה מאופיינת בהתקפים חוזרים של כאבי ראש, לרוב בעוצמה בינונית עד קשה, הנמשכים בין שעתיים ל- 72 שעות ומאופיינים בכאב ממוקם ופועם המוחמר בפעילות. בנוסף, הכאב מלווה לעיתים בבחילות, הקאות, אי- סבילות לאור (פוטופוביה) ואי סבילות לרעש (פונופוביה) - המוקלים בשינה. בחלק קטן מהמקרים הילד יתאר תחושה מקדימה של הבזקי אור או הפרעה חולפת בראיה. תופעה זו נקראת "אאורה".
מהן הסיבות למיגרנות?
למעשה, הסיבה למיגרנה אינה ידועה. עד לאחרונה הייתה מקובלת תיאוריה לפיה המיגרנה קשורה בהתכווצות ובהמשך התרחבות של כלי דם. יחד עם זאת, כיום ההשערה היא כי מדובר בבעיה תפקודית של אזורים מסוימים בגזע המוח. עוד ידוע שישנה נטייה משפחתית להופעת מיגרנה, וכן גורמים סביבתיים המעוררים את הכאב כמו מאכלים מסוימים, מתח נפשי, שינויים הורמונאליים, אלכוהול, פעילות גופנית מאומצת ועוד.
אבחנת מיגרנה
האבחנה של מיגרנה נעשית ע"י נוירולוג ילדים, לאחר הערכה מקיפה, בדיקה נוירולוגית ושלילת גורמים אחרים לכאבי הראש המצריכים התייחסות מיוחדת.
איך להימנע ממיגרנה?
1. טיפול בהתקף חריף: ברוב המקרים מספיק מתן של תרופות משככות כאבים כגון אקמול או נורופן. את הטיפול יש ליטול עם התחלת הכאב על מנת להשיג השפעה מקסימאלית.
2. טיפול מונע: ניתן במקרים בהם עוצמת ותדירות הכאבים משמעותית, ומפריעה לתפקודו של הילד. ישנם בשוק מספר תכשירים כגון אלטרולט, דראלין, וטופמקס והטיפול ניתן באופן יומיומי.
הכתבה מאת ד"ר לילך שמר מאירי, נוירולוגית מומחית בנוירולוגיית ילדים והתפתחות הילד, העובדת במערך הרפואי של שירותי בריאות כללית, ומשמשת כיועצת בבי"ח "כרמל" במחלקת ילדים.