למעשה, על פי הנתונים של השנה שעברה, תינוקות ופעוטות עד גיל חמש היו מעורבים בכמעט מחצית ממקרי ההרעלה בישראל. נתונים אלו מתקבלים, נבדקים ומנותחים על ידי גופים שונים, בהם משרד הבריאות, המרכז הארצי למידע בהרעלות של בית החולים רמב"ם, וכן ארגון "בטרם" העוסק בבטיחות ילדים בתחומים שונים – לרבות הרעלות. הנתונים של שנת 2018 מראים שכמעט 22 אלף ילדים בארץ נחשפו למקרי הרעלה, כאשר 9 מכל 10 מקרים התרחשו בביתו של הילד.
במילים אחרות, בערך 60 מקרים של חשיפה להרעלה בילדים מתרחשים בארץ מדי יום, רובם הגדול בבית. מתוך הילדים עד גיל 5, אשפזו בבית החולים יותר מ- 2,500 ילדים, ואחד מכל 10 מהם אושפז כשהוא במצב בינוני עד קשה. מעבר לכך, יש לשים לב שעוד מחצית (למעשה קצת יותר ממחצית מהמקרים) של חשיפה להרעלה הם בילדים ונוער בגילאים 5 עד 18. אמנם מדובר ביותר חשיפה אך גם בקבוצה הרבה יותר גדולה מבחינת כמות הילדים/נערים עקב טווח הגילאים הנרחב, כך שפעוטות ותינוקות מצויים כמסתבר בסיכון הרבה יותר גבוה לחשיפה להרעלה.
על פי הנתונים של שנת 2018, הגורם העיקרי להרעלות בילדים הן כאמור תרופות, ואחריהם כימיקלים שונים, המהווים יחדיו כ- 90% מכל המקרים. אחריהם ברשימה קיימת הרעלה על ידי בעלי חיים ארסיים וצמחים רעילים שביחד מהווים עוד 4% מכלל ההרעלות. לאור גורמים אלו, קל להבין את הנתון האומר ש- 9 מכל 10 מקרים של הרעלה מתרחשים בביתו של הילד, רובם הגדול בגלל בליעה של רעלים, וחלקם בגלל חשיפה של העור, שאיפה או חדירה של חומרים לעיניים.
מנהל המרכז הארצי להרעלות בבית החולים רמב"ם, פרופסור ידידיה בנטור, אמר שלצערו כמות החשיפות לכימיקלים ולתרופות של ילדים בביתם ובסביבתם איננו יורד עם השנים. החשיפות עלולות להוביל לפגיעות קשות, ואת רובן אפשר למנוע באמצעות תשומת לב הולמת והקפדה על כמה כללי בטיחות בסיסיים. פרופסור בנטור הנחה את הציבור לשמור כימיקלים ותרופות בתוך האריזות המקוריות שלהם, עם סגר בטיחות, ומחוץ להישג היד של ילדים. אין לשמור את התרופות או הכימיקלים (כמו תכשירים לריסוס) בבקבוקי שתייה, כלי אוכל או כוסות שתייה. עוד הדגיש פרפסור בנטור כי המרכז הארצי למידע בהרעלות זמין עבור הציבור הכללי בכל ימות השנה ובכל שעות היממה.
אל הדברים הצטרפה ראש שירותי בריאות הציבור, פרופסור סיגל סדצקי, שאמרה כי הדו"ח מדאיג מאוד ומראה שהיו בשנת 2018 כ- 18 אלף פניות אל המרכז הארצי למידע בהרעלות עקב חשיפה לחומרים רעילים של תינוקות ופעוטות. היא מזכירה כי ילדים אינם בגדר מבוגרים קטנים, שהגוף שלהם יותר קטן ושהמערכת החיסונית עודה מתפתחת. על כן, בחשיפה לחומרים רעילים ההשפעה הבריאותית על הילד עלולה להיות קשה מאוד. גם פרופסור סדצקי מזכירה את חובתם של ההורים לשמור על חומרי הדברה וניקוי, על נוזלי מילוי של סיגריות אלקטרוניות, על תרופות ועל כל חומר מזיק אחר – בתוך ארון המצוי הרחק מהישג היד של ילדים.
אל נתוני הדו"ח הגיבה גם מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות בילדים, אורלי סילבינגר, שאמרה כי הנתונים כואבים ומדאיגים מאוד, בעיקר כי ידוע שמרבית המקרים היו ניתנים למניעה. לדבריה, אנשים נוטים לחשוב שהבית הוא המקום הכי בטוח לילדיהם, אולם לא תהיה זו מציאות בפועל אם לא ידאגו לבנות עבורם סביבה בטוחה. היא מזכירה כי ילדים אינם מסוגלים לזהות חומרים רעילים ומסוכנים, שהם סקרנים ונוטים להכניס דברים לפה. על כן, יש לשמור כל חומר רעיל לרבות תרופות רחוק מהישג היד שלהם, עם עדיפות לארונות גבוהים או נעולים.