לפי נתונים עדכניים, אחד מכל שלושה אנשים ברחבי העולם המערבי סובל מכבד שומני. מדובר כאמור באנשים מכל הגילאים, למרות שהתופעה נפוצה יותר בקרב מבוגרים. הגדרתה של המחלה היא לפי אחוזים של שומן המצויים בכבד, כאשר יותר מחמישה אחוזים כבר יכולים להיחשב בתור כבד שומני. אומנם יש אנשים שסובלים מכבד שומני שאינם מראים כל תסמינים או סובלים ממחלות חמורות יותר, אך בשנים האחרונות מבינים הרופאים שהצטברות שומנים בכבד עלולה להוביל למחלה חמורה הרבה יותר הנקראת שחמת הכבד. כאן כבר מדובר בסיפור אחר לגמרי עם סיכון אמיתי לצורך בהשתלת כבד ואפילו לתמותה. לפי נתונים עדכניים, אחד מכל חמישה אנשים שסובלים מכבד שומני עלול לפתח תחלואה קשה של הכבד עד כדי שחמת הכבד.
למעשה, כבד שומני היא אחת מבין כמה מחלות שנקראות "תסמונת מטבולית" ביחד עם סוכרת ומחלות כלי דם ולב, כאשר הסיבה המרכזית היא ככל הנראה רגישות נמוכה של הגוף להורמון האינסולין. על כן, אנשים החולים בכבד שומני עלולים לפתח בסבירות גבוהה יחסית יתר לחץ דם, סוכרת, השמנת יתר ועוד, ואלו כמובן בעיות בריאות העומדות בפני עצמן. כפי שנראה בהמשך יש השפעה לא מבוטלת גם לתזונה ופעילות גופנית וישנם היבטים תורשתי לפיתוח תסמונת מטבולית. על כל פנים, ברור שהמחלה נוטה יותר להופיע אצל אנשים (ואפילו ילדים) הסובלים מהשמנת יתר, הגם שהיא מופיעה אצל בעלי משקל תקין. בנוסף, קיימות עדויות לכך שאנשים הצורכים אלכוהול בתכיפות גדולה ובכמויות גדולות עלולים לפתח כבד שומני, הגם שצריכת אלכוהול מוגזמת גורמת בדרך כלל לבעיות אחרות בכבד.
חשוב לציין שלכבד שומני אין תסמינים ברורים במרבית המקרים, ומכיוון שהוא שייך לתסמונת מטבולית הכוללת מגוון מחלות פעמים רבות התסמינים של מחלות אלו יאפילו על פני הכבד השומני. יחד עם זאת, כיום ידוע שכבד שומני הוא חלק מהתסמונת ולכן הוא נבדק אצל חולים במחלות כלי דם, סוכרת, בעלי משקל יתר, ועוד. ניתן לאבחן כבד שומני על ידי בדיקת אולטרסאונד המוצאת שומנים בכבד וצלקות שהחלו להיווצר. כפי שראינו, ישנה חשיבות גדולה לגילוי מוקדם על מנת למנוע תחלואה קשה יותר.
נכון להיום אין טיפול תרופתי המסייע להחלמה מכבד שומני, הגם שבהחלט קיימים טיפולים תרופתיים לבעיות אחרות של התסמונת המטבולית ואלו מסייעים בעקיפין גם לנושא של כבד שומני. לאור נתונים אלה, הטיפול המרכזי מתבסס על שינוי אורחות החיים, שמירה על פעילות גופנית נאותה ותפריט תזונתי שנקבע על ידי דיאטנית קלינית. בשינוי באורחות החיים הכוונה היא למשל להקטנת צריכת אלכוהול ועישון, ואילו בפעילות גופנית הכוונה היא לבצע יותר פעילות לאורך שעות היום באופן מסודר לפי הכושר הגופני של המטופל. ובאשר לתזונה, בדרך כלל מומלץ על צריכה של חומצת אומגה 3, קטניות, ירקות ודגנים מלאים, ומצד שני הקטנה בכמות הסוכרים והפחמימות הפשוטות שנמצאים למשל במשקאות ממותקים, חטיפים ועוד.
חשוב מאוד להבין שעקב אורח החיים בחברת השפע, רבים מאיתנו עלולים לפתח כבד שומני בשלב זה או אחר של חייהם. לכן חשוב מאוד לבצע כמה פעולות כדי למנוע מראש את התופעה ולשמור על הבריאות בכלל. כפי שראינו, כדאי מאוד להפסיק לעשן ולא לצרוך אלכוהול באופן מוגזם, ולבצע פעילות גופנית מסודרת. כמו כן, כדאי להקפיד על תזונה מאוזנת ונכונה כגון הקטנה של שתיית משקאות ממותקים ומאכלים שיש בהם סוכרים מתועשים. כמובן, רצוי מאוד לשמור על משקל תקין. מאידך, דיאטה קיצונית ממש לא מומלצת למי שרוצה להימנע מכבד שומני, שכן דווקא שינויים חדים במשקל הגוף מעלים את הסיכוי לפיתוח המחלה.