בגופנו יש בלוטות רבות בעלו תפקידים שונים, והכבד הוא הגדולה ביותר (אפשר לומר גם החשובה ביותר) מביניהן. הוא נמצא קצת מתחת לסרעפת בחלק הימני של הגוף ומחובר לכלי דם מרכזיים שמכניסים אליו חמצן וחומרים ממערכת העיכול, ומוציאים ממנו דם ללא חמצן רב. משקלו של הכבד כקילוגרם וחצי באדם מבוגר, צבעו בין אדום לחום עקב ריבוי הדם העובר בו, והוא מורכב מארבעה חלקים בעלי תפקידים שונים הנקראים אונות. באופן כללי, התפקיד המרכזי של הכבד קשור למטבוליזם של הגוף, כלומר לתחלופה תקינה של חומרים תוך יצירה של חומרים חיוניים לעיכול ולחלבונים, והתמודדות עם רעלים.
הכבד מבצע מאות רבות של פעולות שונות, חלקן חיוניות לחלוטין להישרדות הגוף, וקצרה היריעה מלתאר את כולן. יחד עם זאת, ניתן לחלק את התפקידים לקטגוריות של חילוף חומרים, סינון של הדם ועזרה לעיכול. כך למשל, הכבד הוא איבר (הבלוטה) שבו מתבצע חלק גדול מהרכבת ופירוק החומרים בגוף, בדגש על סוכרים שהינם חיוניים לשמירה על רמת האנרגיה לאורך כל שעות היממה, על בנייה של חלבונים, וכן על ייצור שומנים ואגירתם. כמו כן, הכבד אחראי על ניקיון של הדם על ידי פירוק של חומרים רעילים, נטרול נוגדים וחיידקים שונים, ובתוכו אגורים מרכיבים רבים נוספים כמו חומצות אמינו וויטמינים, שהוא משחרר לגוף בעת הצורך.
כמו כל איבר בגוף גם הכבד חשוף לתחלואות שונות. אמנם מדובר באיבר חזק וגמיש להדהים, אך הוא גם חשוף באופן משמעותי לרעלנים החל בחיידקים ווירוסים למיניהם, ועד למרכיבי האלכוהול. על כן, הכבד סובל מתחלואות שונות אשר המרכזיות שבהם הינן הפטיטיס, סרטן, תסמונת גילברט, שחמת הכבד, אי ספיקה חריפה וכבד שומני. האבחנה נעשית בדרך כלל על ידי בדיקות דם הבוחנות את הרכב האנזימים בכבד ואילו הטיפול משתנה בין מחלה למחלה. להלן נבחן את אחת הנפוצות שבהן.
הרוב הגדול של הבעיות החמורות בכבד נובע מהפטיטיס לסוגיה, שהינה דלקת בכבד. על פי רוב הדלקת נגרמת מנגיפים שונים אם כי לעיתים מדובר בתגובה אוטואימונית או בתוצאה של אורח חיים בעייתי כמו שתייה מופרזת של אלכוהול. על שני הסוגים הנפוצים ביותר של ההפטיטיס נמנה תחילה הפטיטיס C שמקורה בנגיף שאין חיסון כנגדו, והוא עלול להוביל בסבירות גבוהה למדי למחלות כרוניות, לסרטן בכבד ולשחמת הכבד. הטיפול במחלה זו מבוסס על תרופות המכוונות להשמדת הנגיף אשר נטילתן נמשכת לאורך שלושה עד שישה חודשים, וחלקן מצויות בסל הבריאות. הסוג השני הוא הפטיטיס B שהינו בעל תוצאות דומות אך רק במיעוט של המקרים תתפתח מחלה כרונית מאחר שהגוף מסוגל להתמודד עם הנגיף. כמו כן, ניתן להתחסן כנגד הפטיטיס B והדבר אכן נעשה בישראל מזה 25 שנים, כשישנן גם תרופות המיועדות להשמדת הנגיף.
יש לציין כי קיימים עוד סוגים של הפטיטיס כמו מסוג A, D ו- E, הפטיטיס כתוצאה מתרופות, הפטיטיס כתוצאה מאלכוהול, ועוד. על כל פנים, התסמינים המרכזיים של המחלה עשויים להיות ירידה בתיאבון, כאבים בפרקים ובאזור הבטן, חום, צהבת, שתן כהה, חולשה ועייפות. תסמינים אלו מחייבים הגעה מהירה לרופא ולבדיקות הולמות.