1. מהי בעצם המטולוגיה?
זהו ענף רפואי המתמקד בכל הקשור לרקמות, איברים ומערכות שמשחקים תפקיד בייצור ותפקוד תאי הדם, לרבות מחלות ובעיות שונות והצעת טיפולים להן. על המלאכה מופקדים רופאים מומחים המכונים המטולוגים, העוסקים בין היתר באבחון של מחלות רלוונטיות, לקיחת בדיקות ופענוחן, ובניית מערך טיפולי הולם.
2. מהן המחלות ההמטולוגיות הנפוצות ביותר?
ישנן מספר מחלות שכיחות יחסית, אשר המכנה המשותף להן הוא פגיעה בטסיות, בתאי דם אדומים שאחראיים על הובלה של חמצן לרקמות ואיברי הגוף, ובתאי דם לבנים הנלחמים בזיהומים. מדובר למשל במחלות ממאירות כמו לוקמיה מסוגים שונים, מיאלומה ולימפומה, וכן בבעיות שונות בקרישת הדם כגון אי קרישה או קרישת יתר. בנוסף, ישנה תופעה המכונה אנמיה ממנה סובלים אנשים רבים, ועשויה להתבטא בסחרחורת, חולשה, דופק גבוה ועייפות.
3. כיצד מטפלים במחלות אלו?
המהלך הטיפולי משתנה בהתאם לסוג הבעיה ומידת חומרתה. כך לדוגמא, אם מדובר במחלה ממאירה יותאם טיפול כימותרפי, הקרנות או כירורגי לצד התערבויות נוספות, כאשר ההמטולוגים משתפים פעולה עם רופאים אונקולוגים. לעומת זאת, אם מדובר בבעיית קרישת דם עשוי ההמטלוג להמליץ על תרופות ייעודיות לדילול דם, ואילו לסובלים מאנמיה עשוי הרופא להמליץ על נטילת תוספי תזונה של ויטמינים וחומצות החסרים בגוף, או על קבלת עירוי דם.
4. מהם הגורמים שמאחורי המחלות?
כפי שניתן להבין, עשויים להיות גורמים רבים ושונים למחלות המטולוגיות. לדוגמא, מחלה ממאירה כמו לימפומה או לוקמיה נגרמת כתוצאה מיצירה בלתי מבוקרת ומהירה של תאים סרטניים, הנישאים במחזור הדם. לעומת זאת, בעיות בקרישת הדם עשויים להיגרם כתוצאה מהיבטים גנטיים ואחרים, המתבטאים בעיקר בתפקוד לקוי של הטסיות. לעומת זאת, אנמיה יכולה להיגרם עקב סוכרת, חוסר בויטמינים מסוימים ובעיקר בי 12, אנזימים הקשורים בתפקוד מחזור הדם, בעיות בכליה, טחול מוגדל, מחסור בחומצה פולית, ועוד.
5. למי פונים?
את האבחון של מחלות המטולוגיות ניתן להתחיל עם פנייה לרופא המשפחה, שברוב המקרים יפנה את המטופל לבדיקת דם, בה תיבחן בין היתר רמת ההמוגלובין שאחראי על נשיאת החמצן. רמה נמוכה עשויה בהחלט להעיד על בעיה הדורשת התייחסות.