חום הגוף הרגיל שלנו (כלומר לא במחלה) נע בין 36.5 ל- 37.5 מעלות צלזיוס. זהו טווח צר מאוד אם לוקחים בחשבון שלאורך היום אנו נמצאים בסביבות שונות, כמו יום ולילה, במזגן או בשמש, ויש אנשים שחיים בכלל במדבר ובקוטב. כיצד הגוף עושה זאת? במוח קיים גוף קטן שנקרא היפותלמוס אשר לו מגוון רחב של תפקידים בשמירה על איזון הסביבה הפנימית של הגוף. אין להפריז בחשיבותו של תפקיד זה מאחר שאילולא השמירה על סביבה פנימית מאוזנת היינו "מתמוססים" אל הסביבה. על כל פנים, בתוך ההיפותלמוס קיים מעין וסת האחראי על שמירה הטמפרטורה של הגוף, כמו תרמוסטט של מזגן.
לווסת שבהיפותלמוס יש כמה דרכים לשמור על הטמפרטורה. למשל, הוא יכול להעלות אותה על ידי הגברת פעילות וכיווץ של שרירים, או להעביר לתוך הגוף יותר דם מחלקו החיצוני (מהעור). למעשה, יש לא מעט דרכים להפחתה והעלאה של חום, כמו האטה של המטבוליזם, הרחבה של כלי הדם והזעה על מנת לקרר את הגוף, ולעומת זאת הצרה של כלי הדם וכיווץ שרירים כדי להעלות את הטמפרטורה.
כאמור, אחד האמצעים לשמירה על חום הגוף היא הזעה. נכון, לא תמיד נעים להזיע אך הדבר חיוני כאשר הסביבה החיצונית חמה, בעת פעילות גופנית, מחלה וכדומה. הזיעה היא מים עם מלחים וכן חומרים נוספים שהגוף מפריש באמצעותה. למעשה, על פני העור שלנו יש כמה מיליונים של בלוטות זיעה הנראות בצורת סליל, ומי שמפעיל אותן הוא ההיפותלמוס בעזרת מערכות שונות. בנוסף, יש לנו בלוטות זיעה שמקובצות באזורים מסוימים כמו בית השחי, ובנוזל שהן מפרישות קיים גם חומר שומני.
כיצד הזיעה מקררת אותנו? למעשה מדובר בתהליך פיזיקאלי של איבוד אנרגיה: כאשר זיעה כנוזל נפגשת באוויר שבו מיעוט יחסי של נוזלים, היא נוטה להפוך בעצמה לגז (להתאדות). כדי לעבור ממצב נוזל למצב גז צריך להשקיע אנרגיה שנלקחת מהגוף וכך הוא מתקרר. מדוע זה עובד פחות טוב במקומות לחים? מפני שבאוויר כבר יש כמות גדולה יחסית של מים והזיעה פחות נוטה להתאדות. אגב, הריח הלא נעים של הזיעה אינו נובע מהתכולה שלה אלא מפעילותם של חיידקים המפרקים את רכיביה.
בסתיו מתחילים להיזכר שיש דבר כזה שפעת עם חום, כאבים, עייפות וכיוצא בזאת. מדוע בכלל יש לנו חום? שוב, זוהי פעולה חיונית בה שולט ההיפותלמוס כנגד וירוסים וחיידקים שמנסים להרע לגופנו. מדובר ביצורים זעירים שדווקא אוהבים מאוד את הטווח הנורמאלי של טמפרטורת הגוף, ולעומת זאת מתחילים "לאבד את זה" כשהטמפרטורות עולות אל מעל ל- 38 מעלות צלזיוס. איך ההיפותלמוס יודע שיש פולשים? חומרים מסוימים המגיעים מהמערכת החיסונית מבשרים לו על כך, וכעת הוא מתחיל לפעול להעלאת החום על ידי הצרת כלי דם ועל ידי כיווץ שרירים. זוהי גם הסיבה שבגללה אנו מרגישים שדווקא קר כשיש חום: מבחינת ההיפותלמוס קר יחסית לטמפרטורה הרצויה, השרירים רועדים כמו בקור, ופחות דם מגיע לאיברים המרוחקים – ממש כפי שקורה כשהולכים בלי ככפות בחורף.