ראוי לפתוח במספר מילים על הפן הפסיכולוגי של חיות המחמד, מפני שלמען האמת אינכם בוחרים לאמץ חיה מטעמי בריאות אלא בשל רצונם של ילדים ובוגרים במשפחה. חיות המחמד יוצרות קשרים עמוקים עם בני המשפחה, מלוות אותם נאמנה לאורך השנים, ומהוות נחמה ברגעי בדידות ועצב. אין פלא איפה שקיים טיפול רגשי המבוסס על יצירת קשר עם בעלי חיים שונים, שמערב חיות בית ובר כאחד. מבחינה רפואית, הספרות המקצועית מצביעה על מגוון קשרים שבין מצב רוח שפוף ומדוכא, ובין פגיעה במערכת החיסונית, מחזור הדם, השמנה, הרגלים מזיקים ונטייה לתחלואה. גם ההיפך נכון - הקשר ההדוק עם חיות המחמד תורם לתחושת הרווחה הכללית, ומשפיע באופן חיובי ומובהק על הבריאות. רוצים דוגמאות? קראו הלאה.
בעת האחרונה התפרסם מחקר בארה"ב, אשר בדק אנשים מבוגרים הסובלים מלחץ דם וכולסטרול ברמות גבוהות, וממחלת הסוכרת. נמצא כי ליבם של בעלי חיות מחמד הגיב בצורה מאוזנת ומותאמת יותר לפעילויות גופניות ולאתגרים קוגניטיביים שונים, לעומת מי שאינם מחזיקים בחיות מחמד. מדובר בהיבט בריאותי המקטין את הסיכון לעבור התקף לב או למות ממחלות שונות הקשורות בלב ובכלי הדם המקיפים אותו. מחקר אחר עסק בקשר שבין חיות מחמד בדגש על חתולים, ובין הסיכון ללקות בהתקף לב או בשבץ מוחי. גם כאן, נמצא כי בעלי חתולים נמצאים בסיכון נמוך יותר לסבול מאירועים אלו ביחס לאוכלוסיה שאינה מחזיקה בחיות מחמד. הסברה היא, שהקשר עם חיית המחמד תורם להקטנת חרדות ומתחים בחיי היומיום, אך חשוב לציין כי לא מדובר בקשר ישיר ומובהק. כלומר, ייתכנו גורמים אחרים כמו תכונות אישיות בסיסיות של בעלי חתולים, אשר הובילו לקבלת התוצאות.
לפני כעשור נערך בשבדיה מחקר שעקב אחר בריאותם של תינוקות וילדים במשך 3 שנים, בעוד הוריהם מתעדים את מחלותיהם והטיפולים השונים שקיבלו. ממצאי המחקר הראו שילדים שגדלו במשפחות בהן היתה חיית מחמד, ובעיקר כלבים, חלו פחות בשנת חייהם הראשונה ביחס לשאר האוכלוסייה, ומכאן גם נזקקו לפחות טיפולים אנטיביוטיים. המחקר מצטרף לממצאים קודמים שהראו על סיכוי נמוך יותר לבעיות מעיים וקיבה בקרב ילדים הגדלים לצד חיות מחמד. לכאורה, קיימת סתירה בין נתונים אלו לבין חיידקים ולכלוכים שונים המתלווים לחיות המחמד. ואולם, ההשערה היא שדווקא סביבה שאינה סטרילית לחלוטין מחזקת את היצורים החד תאיים ואת הבקטריות החיוניות בגופם של ילדים, ומכאן מובילה להתפתחותה של מערכת גופנית חזקה יותר המסוגלת להתמודד עם אתגרי הבריאות.
לעומת היתרונות הרפואיים שנקשרו עם השנים לחיות מחמד, קיימות לא מעט מחלות ובעיות בריאות שהן עלולות לגרום. למעשה, נמצא שכמעט 60% מכלל המחלות הזיהומיות מהם סובלים בני אדם מגיעים מבעלי חיים שונים, חלקם חיות מחמד ואחרים חיות משק ובר. על מנת לסבר את האוזן, מדובר בכמעט 1000 מחלות זיהומיות שונות. מצד שני, חלקן הגדול של מחלות אלו הינו נדיר ביותר, רובן אינן מסוכנות, ניתנות למניעה בקלות יחסית, וכמובן גם לטיפול רפואי.
המחלה המוכרת ביותר שנקשרה עם השנים לכלבים היא כמובן הכלבת. אכן, מדובר במחלה מסוכנת בעל תסמינים קשים. במידה שנשך את מי מבני המשפחה כלב יש לפנות מייד ללשכת בריאות מחוזית, ולדאוג שהכלב ייכנס להסגר. יחד עם זאת, חשוב לציין שקיימים רק מקרים ספורים של כלבים נגועים בכלבת בעשור האחרון בישראל. מעבר לכך, כלבים וחתולים עשויים לשאת טפילים וחיידקים שונים, שחלקם מועברים בשריטות, אחרים בפרעושים, ונוספים בשל רמת היגיינה נמוכה. על המוכרים שבהם נמנים חיידקי הסלמונלה והקמפילובקטר שפוגעים במעיים, תולעים העלולות לשכון במערכת העיכול לאורך זמן רב, וכן פטריות שונות המזיקות לעור. מלבד זאת, קיימים חיידקים הקשורים לדגי נוי שמועברים בזמן שמנקים את האקווריום, וגורמים לזיהומים בבלוטות הלימפה ובעור. כמו כן, ישנם זיהומים בצואת ציפורים העלולים לפגוע בצורה קשה יחסית במערכת העצבים ובריאות, ואילו זוחלים למיניהם נושאים את חיידקי הסלמונלה שגורמים למחלה המתבטאת בחום ממושך.
ראשית, חשוב לזכור שמרבית המחלות הקשורות בחיות המחמד אינן מסוכנות, ניתנות לטיפול אנטיביוטי או אחר, ואפילו חולפות מעצמן. במילים אחרות, על תמהרו להיפטר מידידכם הנאמן. בכל הקשור לכלבים וחתולים, יש לגשת מעת לעת לווטרינר על מנת לקבל הדרכה, ולתת לחיה חיסוני כלבת וטיפולים נגד מחלות ומעיים. אך מעל הכל, המניעה הטובה ביותר היא פשוט שמירה על היגיינה, כלומר שטיפת ידיים לאחר מגע עם חיית המחמד ובעיקר לאחר ניקוי סביבת המחייה שלה. כמו כן, יש להקפיד על שימוש נכון באמצעי ההגנה על החיות, כמו קולר נגד פרעושים וטיפות לקרציות, מפני שמרכיביהם עלולים להיות רעילים לאדם. הקפידו על ההנחיות הבסיסיות ותיהנו מכל יתרונות הבריאות של חיות המחמד.