סוכרת הריונית (אי סבילות לסוכר) הינה תופעה שכיחה יחסית ממנה סובלות כ- 3 עד 5 אחוז מהנשים בחצי השני של תקופת ההיריון, ולאחר מכן היא נעלמת במרבית המקרים. ואולם, עדויות מהעת האחרונה מראות כי סוכרת הריונית עשויה להיות גורם סיכון להתפתחות סוכרת שלא קשורה בהיריון במהלך 10 השנים שלאחריו.
כאמור, במחקר בוצע מעקב אחר נשים הסובלות מסוכרת הריונית לאורך 10 שנים לפחות, ובמהלכו נבחנו סיבוכי עיניים כגון גלאוקומה, היפרדות רשתית ורטינוטפיה. נטלו בו חלק פרופסור אייל שיינר, ד"ר עופר בהריר, ד"ר אסנת ולפיש וד"ר רועי קסוס הנמנים על החטיבה לגינקולוגיה ומיילדות בבית החולים סורוקה, וכמו כן ד"ר ארז צומעי הנמנה על מחלקת העיניים של בית החולים. הצוות ביצע מעקב אחר כעשרת אלפים נשים הסובלות מסוכרת הריונית אשר ילדו בשנים 1988 עד 2014, כאשר קבוצת הביקורת כללה כמאה אלף נשים אשר ילדו בשנים אלו מבלי לסבול מסוכרת הריונית.
לאורך תקופת המעקב נמצאה תחלואת עיניים יותר גבוהה פי שתיים עד שלוש בקרב נשים הסובלות מסוכרת הריונית, בהשוואה לנשים שאינן סובלות מהבעיה. גם שיעור האשפוזים בגין מחלות עיניים בקרב קבוצת המחקר היה גבוה יותר (0.6%) לעומת קבוצת הביקורת (0.2%), כלומר פי שלושה יותר.
יש לציין כי גם לאחר הורדת גורמים מערפלים כגון השמנת יתר, ולדנות והפרעות יתר לחץ דם, נשמרה מובהקות הסיכון הגבוה יותר למחלות עיניים.
לדברי סגן מנהל מחלקת העיניים בבית החולים סורוקה, ד"ר ארז צומעי, מחלות העיניים שנמצאו בסובלות מסוכרת הריונית היו רטינופטיה סוכרתית וגלאוקומה. מחלת הגלואוקמה מאופיינית בלחץ תוך עיני שעלול להביא עם הזמן לאיבוד ראיה בשל נזקים בלתי הפיכים לעצבי הראיה. יש למחלה זו טיפול ניתוחי או תרופתי שמטרתו להוריד את הלחץ ולעצור את ההתקדמות, ומכיוון שאיתור וטיפול מוקדם יכולים להציל את הראיה ישנה חשיבות גדולה לזיהוי האוכלוסיות המצויות בסיכון. לעומת זאת, רטינופטיה סוכרתית פוגעת בחולי סוכרת ומתאפיינת בנזקים לכלי הדם של הרשתית. אם המחלה אינה מקבלת טיפול בזמן היא עלולה להוביל לפגיעה חמורה בראיה עד כדי עיוורון. אפשר לעכב או למנוע אותה על ידי איזו של רמת הסוכר בדם וכן באמצעות תזונה נכונה, טיפול תרופתי, איזון לחץ הדם, הפחתת המשקל, הפסקת עישון ואיזון רמת השומנים בדם. גם במחלה זו חשוב מאוד לזהות אוכלוסיות המצויות בסיכון שיפיקו תועלת ממניעה שניונית.
הקשר האפשרי לסוכרת הוא פגיעה בכלי דם קטנים אשר מספקים דם לאברים השונים בעין. זוהי תופעה מוכרת היטב בסוכרת אשר השפעתה נוגעת לכל האיברים בגוף.
ד"ר צומעי מוסיף כי מדובר במחקר ראשון מסוגו שמעיד על קשר כזה ויש צורך בביצוע מחקרים נוספים על מנת לאששו. על כל פנים, המלצתו היא שנשים הסובלות מסוכרת הריונית יגיעו למעקב אצל רופאי עיניים בכל טרימסטר, ואם הסוכרת לא חולפת לאחר הלידה יש להגיע למעקב שנתי. במידה שהסוכרת חלפה לגמרי מומלץ לבוא למעקבים שגרתיים, כמו כל אדם, ומובן מאיליו שאם אותרה פתולוגיה בעין יש לעקוב אחריה ולטפל בה בהתאם.
אל הדברים מצטרף גם מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' בבית החולים סורוקה, פרופסור אייל שיינר. לדבריו, תוצאות המחקר החדש מחזקות את העובדה שסיבוכים בהיריון עלולים גם להתבטא ולהשפיע במהלך החיים הבוגרים. אל ההיריון יש להתייחס כמו אל "מבחן מאמץ" ולפיכך יש להמליץ לסובלות מסוכרת הריונית על מעקב לטווח הארוך אודות רמות הסוכר בצום, וזאת למניעה שיניונית של העיניים.