גנגליונוירובלסטומה (Ganglioneuroblastoma) נמנה עם הגידולים היותר ממאירים ונדירים. בדרך כלל מתפשט גידול זה לאורכה של מערכת העצבים. בשנים האחרונות נודע רק על שלושה מקרים של גנגליונוירובלסטומה על פני הגלובוס. הגידול שפשה בגופו של מ' היה חריג ביותר הן בהיקפו הן במיקומו, קרי: בין מפרק הלסת ובין מרכזה כמעט (בערך חצייה). "מדובר בגידול נרחב מאוד", הסבירו אנשי בית החולים "רות" לילדים בקריה הרפואית רמב"ם, "מעבר לסכנה שבהמשך התפשטותו של גידול כה משמעותי, מדובר בגורם שהפריע באופן מהותי לאיכות חייו של ילד כל כך קטן, בדיבור, בלעיסה, בבליעה ועוד".
לאחר כמה חודשי טיפול כימותרפי שלא צלח הוחלט לנתח את לסתו של מ' הקטן כדי להסיר ממנה את הגידול הממאיר באופן שיאפשר את שיקומה. זאת, אף על פי שאצל ילד בן חמש הליך זה הינו עדין ומסובך במיוחד.
הניתוח בוצע במשך חמש שעות בניהולו של ראש מחלקת כירורגיית פה ולסת פרופ' עדי רחמיאל, ועימו סגן מנהל המחלקה ד"ר עמרי אמודי, ד"ר סלאח נסייר, ד"ר גבי סמל, המתמחה ד"ר שחר טורג'מן, וכן ד"ר עמית להבי, רופא מרדים לילדים.
"המטרה העיקרית הייתה להסיר את הגידול הנרחב בשלמותו", סיפר ד"ר טורג'מן, "ולאחר מכן עמד בפנינו אתגר משמעותי לא פחות, והוא כיצד לשמר את תפקודי הלסת לאחר הכריתה – הדיבור, הלעיסה והבליעה – אך גם בסיס שיאפשר לנו לשמר את המראה החיצוני של פניו של הילד ככל הניתן".
הרופאים החליטו לשחזר את לסתו של מ' הקטן באמצעות השתלת צלע מגופו שלו. "הדבר נעשה לרוב במסגרת הטיפול במומים מולדים", ציין ד"ר טורג'מן והוסיף: "היתרון בשיטה הזו הוא לקחת שתל עצם מגוף המטופל, כזה שלהבדיל משתל העשוי מחומר זר הגוף לא ידחה. בנוסף, לצלע יש פוטנציאל גדילה לאורך תקופת הגדילה של הילד, כפי שאנחנו מכירים מהניסיון שלנו בשיטת הטיפול הזו".
לאחר הניתוח המוצלח אושפז מ' במחלקה לטיפול נמרץ ילדים ב"רות", וכעבור לא הרבה יותר משבעה ימים הועבר להשגחה במחלקת ילדים עד שהותר לו לחזור הביתה לחיק המשפחה.
רופאיו של הילד דיוחו כי תוך כמה ימים בלבד מאז הניתוח כבר תפקדה לסתו באופן מלא. "כבר במהלך האשפוז הוא החל לדבר, לאכול מזון רך ולהראות לנו כמה אינדיקציות לשיפור במצבו", סיכם ד"ר טורג'מן, "אנחנו עוקבים אחר מצבו, אך כל הסימנים מראים לנו שהכיוון טוב".
"יש פה צוות של מלאכים", הצהירה אימו של מ' בבואה לקחת את בנה מבית החולים לביתו, "ממצב שבו לא ידענו לאן אנחנו הולכים קיבלתי בחזרה ילד שאוכל, מחייך, שר ועושה מה שכל ילד עושה. תודה רבה לכל מי שטיפל בנו".