כידוע, מדוזה היא חיית מים שיש לה זרועות המיועדות לצייד שיוצאות מתוך מרכז הגוף שלה. אלו הזרועות אשר יוצרות את הכוויות במפגש שלנו עם המדוזה מפני שיש בהן הרס. התפקיד של ההרס הוא לשתק את הטרף של המדוזה, ולמעשה בתוך הזרועות יש מעין חיצים הנשלחים בחוזקה פנימה אל מתחת לעור ומחדירים את הארס. המדוזה ניזונה מיצורים קטנים בדרך כלל והארס שלה בהחלט מספיק בשביל לשתק אותם עד שתאכל אותם. ואולם, לנו יש גוף גדול ולכן איננו משותקים אלא חווים תסמינים של הארס כמו כאבים חזקים, אודם, צריבה ולפעמים פריחה ואפילו כיווץ בשרירים.
ראשית, חשוב לדעת שאל חופי ישראל מגיעים סוגים שונים של מדוזות, לא כולם ארסיים, ולכן לא כל מפגש עם מדוזה יסתיים בצריבה. מצד שני, לא חייבים להיפגש ממש עם מדוזה בשביל לחוש צריבה קלה מפני שהארס מתפשט במים. יחד עם זאת, ברור שקיים הבדל משמעותי בין גירוי לא נעים בעור לבין עקיצה משמעותית של מדוזה, שיכולה להתקיים גם במפגש חטוף ובוודאי אם החיה הימית הזאת נצמדת אל הגוף.
אז איך מטפלים ממי שנפגע ממפגש ישיר עם מדוזה? ראשית, מרחיקים עם חתיכת מקל או פלסטיק את שיירים של המדוזה מהעור, אבל להיזהר לא לשפשף את האזור שנפגע על מנת למנוע חדירה של הארס לשכבות עוד יותר עמוקות של העור. אחרי שהסרתם את חלקי המדוזה השיגו מיץ לימון אמיתי, חומץ רגיל או חומץ תפוחים. אלו חומרים שגורמים לנטרול הארס של המדוזה וצריך לשפוך אותם על המקום הפגוע. בדרך כלל תמצאו לפחות את אחד החומרים האלו בסוכת המציל.
לכל מיני אנשים יש כל מיני דעות לגבי מה שיכול לעזור בעקיצה של מדוזה. לא צריך להקשיב לכולם כי הדבר עלול להוביל להחמרה. כך לדוגמא, שטיפה של עקיצת מדוזה עם אלכוהול אינה טובה ואינה מומלצת בכלל. בנוסף, אחת הטעויות הכי נפוצות היא שטיפה של האזור באמצעות מים מבקבוק שהבאתם, מתוך השערה שמי ברז הם התשובה לעניין. ואולם, דווקא מים מתוקים מביאים לפיצוץ של תאי הארס והדבר גורם להרחבה של המגע של הרעלים עם העור. לכן, יש לערבב את המים קודם כל עם סודה לשתייה או עם טלק.
קודם כל, אם מדובר בנפגע שהינו ילד, אדם קשיש או מישהו שחולה במחלה כרונית, יש להתייחס ביתר רצינות ותשומת לב לתגובות שלו. כמו כן, אם במהלך הטיפול בנפגע הבחנתם בסימנים שמעבר לאדום או לצריבה באזור הפגוע, חשוב להזמין ניידת טיפול נמרץ או להגיע מהר למיון. הסימנים שצריכים להדליק נורה אדומה הינם קשיי נשימה, נפיחות בגרון, היצרות של דרכי הנשימה, הכחלה של האזור, נפיחות או בצקת מעבר לתגובה הרגילה, ותגובה אלרגית קשה.