במיוחד להורים צעירים: ככה שומרים על בריאות העור של תינוקות
מערכת שאל את הרופא | תאריך:15:24 25/09/2019
יש לכם חבר חדש במשפחה? מזל טוב! אתם בוודאי יודעים שעם ההתרגשות, השמחה, הגאווה וההנאה מגיעות גם דאגות באשר לבריאותו ושלומו של התינוק. אחת מהן קשורה לעורו שעלול לסבול מתפרחות וממחלות שונות עקב מצבו הרגיש. הבשורות הטובות הן, שבהחלט יש מה לעשות על מנת לשמור על בריאות עורו של תינוקכם, ובכתבה הבאה תוכלו לקרוא מספר המלצות בסיסיות בנושא.
תינוקpexels.com
כמה מילים על עור של תינוקות
כמו אצל מבוגרים, התפקיד של עור התינוק הוא להוות מסך הגנה מפני הסביבה החיצונית. ואולם, ישנם הבדלים מהותיים בין עורם של מבוגרים לעור של תינוק, המצוי בתקופה של צמיחה מואצת עם הרבה מאוד שינויים. בנוסף, העור הצעיר עדיין לא הגיע לשלמות והינו דק בהרבה, והתוצאה של כל אלו היא רגישות גדולה יותר לגירויים, פריחות ותחלואות מסוגים שונים. מכאן נובעת החשיבות הגדולה של שמירה על עור התינוק באמצעים שונים.
טיפים לשמירה על העור של תינוקכם
אין זה משנה אם מדובר בבן או בבת, הטיפול בתינוק מחייב הקפדה על היבטים רבים כגון תזונה נכונה, סיוע בהתפתחות, שמירה על סביבה היגיינית, וכדומה. כאמור, העור של התינוק הינו רגיש ביותר וכדאי לשמור עליו תוך הקפדה על מספר צעדים בסיסיים:
רחצה – אין ספק שחשוב לשמור על עור התינוק נקי והיגייני, שכן הוא יותר רגיש בתקופה זו לחיידקים ומזיקים שונים. מצד שני, כאשר עושים אמבטיות לתינוק חושפים אותו מבלי משים לשאריות של חומרים העלולים לייצר תגובה אלרגית, למשל סבון, שמפו ומרכך, או כל חומר אחר שהיה במגע עם הגיגית או האמבט. על כן, חשוב מאוד לדאוג לשטיפה של האמבט לפני רחת התינוק, ולהקפיד שלא להכניס אליה חומרי ניקיון וקוסמטיקה שאינם מיועדים לתינוקות. מעבר לכך, ראוי לזכור כי בתקופה זו, כאשר התינוק עוד אינו זוחל בכל הבית, וכאשר החדר שלו די נקי ממילא, הוא לא נוטה להתלכלך במיוחד. אז כדאי שלא לדאוג מאוד ולא לרחוץ את התינוק כמה פעמים ביום, אלא ניתן להסתפק באמבטיה אחת בכל יומיים או שלושה.
דרמטיטיס – ישנה תופעה נפוצה ביותר שמופיעה אצל תינוק אחד מתוך חמישה בערך, המכונה דרמטיטיס אטופיק, או אסתמה של העור. היא מתבטאת בדרך כלל באדמומיות, יובש וגירויים בעור, ועקב כך התינוק פחות שקט, מגרד את עצמו ועלול ליצור זיהומים. על מנת להתמודד עם התופעה מומלץ לשמור על העור מאוורר, להקפיד על החלפה של חיתולים באופן תכף יחסית, להשתמש בתכשירים נגד דלקות או זיהומים, ולהקפיד שהטמפרטורה בחדר התינוק אינה גבוהה או נמוכה מדי. יש לציין כי התופעה עשויה להתבטא גם בבעיות נשימה ושיש לה היבטים גנטיים שלא ניתן למנעם, אך הבשורות הטובות הן שכמעט תמיד היא תחלוף עם הזמן.
ביגוד וכביסה – כל הורה יודע שישנן אבקות ומרככי כביסה ייעודיים לבגדים של תינוקות, והם המומלצים בזכות מיעוט יחסי של חומרי ניקוי הפוגמים בשכבות ההגנה של העור. ובאשר לבגדים עצמם וכן לסדינים וטקסטיל אחר למיטה, עדיף להשתמש בבגדים העשויים ממאה אחוז כותנה ללא מחומרים סינטטיים למיניהם.
שמירה על לחות – יובש הוא אחד הסכנות המרכזיות לעור התינוק ולכן חשוב לשמור עליו לח, בעיקר בתקופות היבשות. ניתן לעשות זאת על ידי שימוש בתחליבי רחצה שמיושמים לאחר האמבט, ועל ידי שימוש בסבונים ייעודיים עשירים בלחות. כמו כן, ניתן לתרום לגמישות וחיוניות עורו של התינוק על ידי שימוש בשמן שקדים לעיסוי עדין ורך. הדבר לא רק מועיל לעור אלא למגוון היבטים אחרים, החל מתחושת הרגיעה של התינוק ועד לפיתוח מערכת היחסים של ההורים עימו.
מניעה של תפרחת חיתולים – זוהי אחת התופעות הנפוצות ביותר והמוכרות לכל הורה צעיר, הנוצרת עקב חשיפה לפטריות המצויות בהפרשות של התינוק ומצטברות בחיתול, בעוד האוורור אינו מספק בשל החיתול שסוגר על העור. על מנת להקטין את הסיכום לפיתוח תפרחות יש להקפיד על החלפות תכופות של חיתולים, על כך שהעור לא יהיה רטוב למשך זמן רב, ולהשתמש בתכשירים ייעודיים התורמים לריפוי העור.