כולנו יכולים לראות את החניכיים שלנו שמקיפות את השיניים בצבע ורוד ורך, והן לא נמצאות שם במקרה: יש להן תפקיד חשוב במניעה של חיכוך שיניים עם המזון. כמו חלקים רבים אחרים בגופנו גם החניכיים עלולות לסבול מבעיות שונות, ולמעשה ישנו ענף רפואי ספציפי העוסק בהן בשם פריודונטיה. ישנן סיבות שונות שבגללן עשויות החניכיים לסגת (עליהן נדבר בהמשך) וכך אנו מתחילים לראות ששורש השן הולך ונחשף ושהחניכיים נמוכות יותר ממה שאנו זוכרים אותן. בדרך כלל מדובר בנסיגה הדרגתית שאינה נראית מייד עם תחילתה אך מורגשת לאורך זמן, כאשר כותרת השן נראית ארוכה יותר. על פי רוב הנסיגה מתרחשת בשיניים הקדמיות ולמרות שהיא מופיעה בעיקר בגילאים מבוגרים היא יכולה להופיע גם אצל צעירים, למשל בעקבות גשר בשיניים.
הסיבה הראשונה והנפוצה ביותר לנסיגה של החניכיים היא דלקת שמופיעה ברקמות הרכות, או מחלה אחרת שלהן שמופיעה ברקמות הקשות. בין היתר, ניתן לזהות את הדלקת על ידי טעם לא טוב או ריח רע שיוצא מהפה באופן קבוע, וכן תנודות של השיניים ורגישות לחום וקור. נסיגת החניכיים עצמה מאופיינת לא פעם גם בכאבים חזקים והיא אף עלולה להסתבך ולגרום למחלות קשות של השיניים ולנסיגת עצם. לכן חשוב לטפל בנסיגת חניכיים בהקדם ולא להזניח אותה, ומלבד זאת כמובן שמדובר בבעיה אסטטית שמעיבה על החיוך.
כפי שאמרנו, המקור העיקרי לנסיגת חניכיים היא דלקת או מחלה שלהן, אבל יש עוד סיבות. למשל, הנסיגה יכולה להיות על רגע תורשתי וישנם בהחלט אנשים המועדים לכך יותר מאחרים. בנוסף, כאשר אנשים מטופלים עם גשר ואמצעי אורתודנטים אחרים, הדבר עלול ליצור נסיגה בשל דחיפה של השיניים מעבר לרקמות החניכיים המקיפות אותן. עוד גורמים אפשריים קשורים לאורחות החיים של האדם. כך למשל, נמצא שעישון מגביר מאוד את הסיכון למחלת חניכיים, כמו גם עשיית פירסינג בשפה או בלשון ושימוש בתרופות מסוימות. לא פחות חשוב – אם אתם מצחצחים שיניים תוך הפעלת לחץ חזק מדי וגורמים לדימומים בחניכיים, כדאי מאוד להפחית מהלחץ כי הוא עלול לגרום לנסיגה.
אם אתם סובלים מנסיגת חניכיים כדאי שתדעו שיש מספר דרכים למתן ולהקל על המצב, אך לא תמיד ניתן לרפא אותו לחלוטין. בראש ובראשונה, הגיעו לרופא שיניים המתמחה בתחום החניכיים כדי שיבחן את המצב וימליץ על שינוי הרגלים כפי שתיארנו לעיל, וינחה אתכם להמשך טיפול הולם. כך למשל, אם הנסיגה נגרמה כתוצאה מדלקת או מחלה של החניכיים ניתן לקבל מענה לסוגיה האסתטית על ידי ציפויים וכתרים או בעזרים אורתודנטים, וכמובן לקבל טיפול למחלה ולתסמיניה. יחד עם זאת, במידה שהנסיגה לא אובחנה מספיק מהר והגיעה למצב קשה, יהיה צורך לבדוק את התאמתכם להתערבויות מורכבות יותר, ובעיקר להשתלת רקמות לכיסוי שורשי השיניים, שלא תמיד משיגה תוצאות מלאות.