פצעי לחץ הינם נפוצים מאוד בקרב אוכלוסיות שונות, אשר מסיבות מסוימות אינן מצויות בתנועה מספקת. כך לדוגמא, הנתונים מעידים כי כאחד מכל עשרה אנשים המאושפזים בבתי חולים ובמרכזים רפואיים אחרים בישראל סובלים מפצעי לחץ. כמו כן, פצעים אלו נפוצים בקרב אנשים מבוגרים עד קשישים, חולים המרותקים מיטות בבתיהם ובבתי אבות, חולים סיעודיים וכדומה. הפצעים עצמם נוצרים בכלל הפסקת של זרימת הדם למקומות מסוימים, וזאת עקב הלחץ המופעל על העור בגלל חוסר תנועה וריתוק למיטה או לכיסא. אמנם הפצעים נראים תחילה על פני השטח, אולם הם עלולים להתקדם ולהחמיר בצורה מהירה ומכאן הסכנה הגדולה שלהם.
למעשה, פצע לחץ שמתפתח במהירות ואינו מובחן בזמן, למשל אצל קשיש השוכב במיטה ואינו נתון לפיקוח מספיק של הצוות המטפל בו, עלול לגרום לכאבים עזים, לצלקות, ובמקרים מסוימים אפילו לנמק ולסכנת חיים. מהצד השני, מכיוון שפצעי לחץ נוטים להופיע יותר אצל חולים וקשישים, שאצלם מערכת החיסון אינה מתפקדת באופן מיטבי, ההחלמה מהם עשויה להיות ממושכת ולכן הדגש בתחום זה הוא תמיד על מניעת היווצרותם של הפצעים מלכתחילה.
יש לציין כי הקרב הרופאים והצוותים המקצועיים נהוג לחלק את פצעי הלחץ למספר דרגות. הרמה החמורה ביותר כוללת פצעים שהגיעו עד לרקמות העמוקות, אל העצמות והשרירים. לעומת זאת, הרמה הפחות חמורה ממנה עדיין לא כוללת חדירה אל מעבר לעור ואילו הדרגה שלפני כוללת התפשטות חלקית בלבד של הפצע. הרמה הנמוכה ביותר בחומרתה מאופיינת רק באודם על פני העור שאינו עובר בתקופה המצופה.
את הסיבות לפצעי הלחץ נהוג לחלק לגורמים חיצוניים ופנימיים. על חלק מהגורמים החיצוניים כבר דיברנו, למשל לחצים המופעלים על רקמות שונות בגלל מגע הדוק עם כיסאות ומיטות. בנוסף, הפצעים יכולים להופיע כתוצאה מסוג של חיכוך בבגדים ובסדינים שאינם טובים, או בגלל עומס בכיוון מסוים, למשל כשמטופל שוכב על מיטה לא מאוזנת ומשקל גופו לוחץ על העור כלפי מטה.
באשר לגורמים הפנימיים, הם קשורים לאדם עצמו. אמרנו קודם שהאוכלוסיות היותר מצויות בסיכון הן קשישים וחולים, אך נבהיר כי הם יכולים להופיע בכל הגילאים. לדוגמא, הם עשויים להופיע אצל חולים כרוניים בעלי מגבלת ניידות בכל הגילאים, אנשים המאושפזים או מרותקים למיטה או לכיסא גלגלים לאחר תאונת דרכים, אנשים שעברו ניתוח ואינם יכולים לשמור על תנועתיות מספקת, אנשים הסובלים מפגיעות נוירולוגיות המקשות על תנועתם, וכן הלאה. מעבר לכך, על הנטייה לפצעי לחץ יכולה להשפיע הגנטיקה, תזונה שאינה טובה, חוסר שליטה על הסוגרים, עישון, סוכרת לא מאוזנת, ומחלות נוספות בדגש על בעיות בלב, בעיות בכבד, בכלי הדם, במערכת העיכול, ועוד. יש גם תרופות העלולות להשפיע על הנטייה לפיתוח פצעי לחץ, ולמרבה הצער הן אכן מתחייבות במקרים רבים של אשפוז, בין אם מדובר בתרופות סטרואידליות, משככי כאבים וכדומה.
כאמור, פצעי לחץ נוטים להתפתח מהר יחסית, להתפשט ולהפוך לבעיה חמורה. על כן, הטיפול הטוב ביותר בהם הוא כמובן מניעה מוקדמת, כאשר משימה זו מחייבת פיקוח הדוק אחר אנשים שאינם מרבים להתנועע, ושימוש במספר אלמנטים. כך למשל, ראינו שפצעי לחץ נובעים מעומס על נקודות מסוימות על פני העור, הבאות במגע לא אחיד עם המיטה או כיסא הגלגלים. לכן, יש להקפיד שפיזור משקל הגוף יהיה אחיד בכל מקום, הן על ידי סידור גוף החולה והן על ידי שימוש באמצעים ייעודיים כמו מזרונים וכריות שתוכננו במיוחד למען מטרה זו.
מלבד זאת, יש להקפיד שהחולה משנה את תנוחת המנוחה שלו מעת לעת, ומבצע פעילות פיזית באופן קבוע. כמו כן, יש להקפיד שהוא שוכב יושב בצורה נכונה על כיסא הגלגלים או על כל כיסא או כורסה אחרים, ולשמור שהמצעים במיטה והבגדים יהיו נקיים ויבשים (גם רטיבות היא גורם אפשרי לפצעי לחץ). כמו כן, אם מבחינים בשינוי כלשהו על העור, כמו סדקים או אדמומיות, חשוב לעדכן בכך את האנשים המטפלים בחולה. לבסוף, תזונה נכונה עשויה להשפיע במקרים מסוימים לטובה על הנטייה לפתח פצעי לחץ, למשל אם מדובר בחולי סוכרת ובקשישים, לכן כדאי להתייעץ עם דיאטנית שתעזור ביצירת תפריט הולם ותמליץ על תוספי תזונה שיכולים להועיל.
יש לציין כי לבחירה נכונה של עזרים למניעת פצעי לחץ יכולה להיות השפעה רבה על הצלחת המניעה, לכן כדאי להיוועץ עם מומחים בתחום ולרכוש את המוצרים המתאימים ביותר עבור המטופל.
בכל מקרה של פצע לחץ או חשד לפצע לחץ, חשוב לעדכן את הרופא המטפל. ישנם מספר טיפולים אפשריים לפצעי לחץ וכאשר מדובר בפצעים בדרגת חומרה נמוכה ניתן אפילו לטפל בהם בבית. ראשית, חשוב שהמטופל ישנה את תנוחת הגוף בכל זמן מסוים, כמו במניעת הפצעים, וכמובן שלא יהיה לחץ על הפצע עצמו. לשם כך קיימים עזרים שונים המסייעים למטפל באדם לעזור בשינוי התנוחה באופן קל יותר. כמו כן, יש משחות ייעודיות לפצעי לחץ התורמות לזירוז ההחלמה וגם מקלות על הסבל, ואשר מגיעות לא פעם בצורה של חבישות ייעודיות שכבר מכילות חומרים מסוימים. יחד עם זאת, חשוב להיוועץ ברופא לפני שמיישמים כל חומר או חבישה על הפצע, ולפעול רק לפי הנחיותיו.
כאמור, ישנם עזרים מיוחדים המיועדים הן למניעה מוקדמת של פצעי לחץ והן לטיפול באנשים הסובלים מפצעי לחץ קיימים. אחד העזרים האלו מכונה מזרונים דינאמיים, אשר יודעים לפזר לחצים הפועלים עליהם באמצעות סוג של תנועה, וחשוב לרכוש רק מזרון המתאים במיוחד לחומרת הפצע ולמשקלו של האדם שהוא אמור לשאת.