כולנו רוצים לאכול בריא יותר. אבל כשזה מגיע לתזונה נכונה לחולי סוכרת, הדגש צריך להיות מוצב על מודעות מקיפה להשפעת התזונה על רמות הסוכר, העלאת האינסולין, ושילוב התזונה עם הטיפול התרופתי.
גם כשנדמה שבוחרים באופציות שנראות במבט שטחי "בריאות", הן עלולות להזיק. זה נכון במיוחד כשיש צורך בהתאמת תפריט לחולי סוכרת סוג 2, שבו כל רכיב קטן יכול להשפיע משמעותית על איזון הסוכר והבריאות הכללית.
האם מוצרי "ללא סוכר" באמת טובים לכם?
זאת אחת המלכודות הגדולות ביותר עבור חולי סוכרת. על אריזות רבות מופיע הכיתוב המפתה: "ללא תוספת סוכר".
אבל רוב המוצרים האלו מכילים כמויות גבוהות של פחמימות פשוטות – כמו קמח לבן, עמילנים מזוקקים, או תחליפי סוכר בעייתיים כמו מלטיטול, שעלולים להעלות את רמות הסוכר בדם כמעט באותה מידה כמו סוכר רגיל.
למה פירות זה לא תמיד פתרון תמים?
פירות נתפסים כתחליף בריא לקינוחים – וזה נכון, אך לא תמיד. אמנם הם מכילים סיבים תזונתיים וויטמינים חשובים, אך יש בהם גם פרוקטוז, שהוא סוג של סוכר טבעי שיכול להקפיץ את רמות הסוכר בדם כאשר אוכלים ממנו יותר מדי ובמיוחד כשהוא מגיע ללא סיבים (כמו במיץ).
לכן כשמרכיבים תפריט לחולי סוכרת סוג 2 חשוב לתת את הדעת על האופן שבו הפרי נצרך ולכמויות המתאימות בכל ארוחה. כך, למשל, אכילה של 2-3 תמרים מג'הול גדולים כמנת ביניים נחשבת שקולה כמעט לפרוסת עוגה מבחינת ההשפעה הגליקמית.
האם אפשר לאכול לחם בתפריט לסוכרתיים?
בוודאי שכן – אבל זה תלוי איזה לחם. רבים נוטים לבחור בלחם קל או דגנים "חומים", מתוך מחשבה שמדובר בבחירה בריאה. אך לחמים קלים רבים בישראל עשויים מתערובות של קמח לבן מעובד עם צבעי מאכל או ממתיקים מלאכותיים. חשוב לבדוק שהלחם שאתם אוכלים אכן מכיל לפחות 80% קמח מלא (ולא רק בשם), ולשאוף לתכולת סיבים גבוהה מ-6 גרם ל-100 גרם מוצר.
הבחירה הנכונה תהיה לחם שיפון מלא, או לחמים על בסיס שיבולת שועל, קינואה או קטניות, שיכולים לתרום לתחושת שובע ולשליטה טובה יותר ברמות הגלוקוז.
האם כל מה שכתוב עליו "בריא" באמת מתאים לכם?
עולם המושגים של תפריט לחולי סוכרת סוג 2 מלא בהטעיות. גרנולה ביתית, יוגורטים פרוביוטיים בטעמים, מיצים טבעיים, דגני בוקר "עשירים בסיבים" – כל אלו יכולים להכיל כמויות אדירות של סוכר, גם אם הוא "מוסתר" תחת שמות כמו סירופ תירס, גלוקוז, מלטוז או דקסטרוז.
היכולת להבחין בין מוצר שמיועד באמת לבריאות לבין מוצר שיווקי בלבד – זו מיומנות חשובה שכל חולה סוכרת צריך לפתח. כאן נכנסת לתמונה חשיבותה של תזונאית קלינית, שתעזור לכם להבין מה נכון עבור הגוף שלכם, ותכוון אתכם לבחור מזונות שיחזקו אתכם במקום לבלבל את הגוף.
כירורגיה פלסטית
פורום קרנית
גינקולוגיה ניתוחית
סרטן המעי הגס והרקטום
פורום אוקולופלסטיקה
פורום רפואת שיניים
פורום מחלות רשתית