מחקרים מראים כי לבעיה הנפוצה יש גורמים גנטיים, אך גם סביבתיים. חלק מהפעולות שאתם עושים בכל יום, גם כאלו שנתפסות כ"תמימות" ולא מזיקות – מעלות את הסיכון לדלקת. הנה כמה מהן חשוב להכיר:
ה-FDA הגדיר לחץ נפשי כאחת המגפות המסוכנות ביותר של העולם המודרני. לחץ נפשי גורם לשורה של בעיות בריאותיות ובהן גם דלקות חניכיים. מחקרים כבר הוכיחו כי סטרס מתמשך גורם לעלייה של רמות הדלקת בגוף – דבר שעלול להתבטא גם באזורים נוספים מלבד חלל הפה.
כמו לחץ נפשי, גם סיגריות משפיעות על הבריאות שלנו בהמון דרכים. גם במקרה הזה, כמה מחקרים קבעו כי הטבק שבסיגריות הוא אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר שמובילים לדלקות חניכיים. ההשפעה הזאת אגב, מתרחשת גם כשאתם צורכים את הטבק דרך סיגריות אלקטרוניות.
תפריט לא מאוזן שמכיל מאכלים שמלאים בסוכרים, חומרים משמנים ושומן – מחליש את המערכת החיסונית שלכם. הדבר הזה מקשה על הגוף להילחם בחיידקים שגורמים לדלקות חניכיים. מחקרים אף מצאו קשר בין משקל עודף לבין דלקות חניכיים. מדענים מדגישים כי כאשר מכניסים יותר פירות, ירקות, חלבונים ופחמימות מורכבות לתפריט – ניתן להוביל לשיפור משמעותי גם במדדי הדלקת.
חלק מהאנשים חושבים שכדי להסיר ביעילות את שאריות המזון מהשיניים – יש לצחצח אותם חזק מאוד. זוהי תפיסה שגויה ומסוכנת שעלולה לגרום לנסיגת חניכיים ולפגוע ברקמות החניכיים בצורה שתאריך את משך ההחלמה מהדלקת. אם אתם סובלים מדימום בצחצוח – יש להיעזר במברשת עדינה שמתאימה למצבים כאלו – ולהקפיד על צחצוח עדין של קו החניכיים.
חריקת שיניים היא אחד הגורמים הנפוצים ביותר לשחיקתן של השיניים אבל לא רק. הפעולה הזאת גם מפעילה לחץ מתמשך על רקמות החניכיים העדינות – מה שעלול להוביל להרס שלהן ולעידוד דלקות באזור הזה. במקרה כזה, מומלץ שלא להתעלם מחריקת השיניים ולפנות למרפאה להתאמת סד לילה שישפר את איכות השינה וימנע סיבוכים מיותרים.
דלקות חניכיים ונסיגת חניכיים אמנם נתפסות כבעיות נפוצות ולא מבהילות מדי – אך כאשר מתעלמים מהן הן עלולות עם הזמן להוביל להרס בלתי הפיך של עצמות הלסת ולאובדן שיניים. כדי להימנע מכך, אנו ממליצים לפנות בהקדם לפריודונט (מומחה לרפואת חניכיים) במרפאת גל. ככל שתקדימו להגיע לאבחון, כך נשפר את הסיכויים לפיתרון הבעיה לפני שתחמיר ותדרוש טיפולים יקרים וכואבים יותר.