בשנים האחרונות נהנה ענף האסטטיקה הדנטאלית מפופולאריות עצומה, וזאת בזכות טכנולוגיות מתקדמות וחומרים חדישים המובילים לתוצאות מרשימות. שינויים אלו חוברים אל המודעות הציבורית הגוברת לאיכות החיים, כאשר אנשים רבים מעוניינים לייפות ולשפר את מראה החיוך והפה בכלל, כדי ליהנות מביטחון עצמי משופר ונוחות גדולה יותר. אחד האמצעים המתקדמים בהם נעזרים בימינו רופאי השיניים הן חזיתות חרסינה מסוגים שונים, המצטיינות במראה לבן ויפה, ובשמירה על חזותן לאורך שנים ארוכות. כדי להבין מהן חזיתות החרסינה ואת דרכי השימוש בהן פנינו אל ד"ר אנדי הוד, רופא שיניים המנהל קליניקה פרטית ומתמקד באסטטיקה דנטאלית. ד"ר הוד מנהל את פורום שיקום הפה בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
שלום ד"ר הוד, האם תוכל לספר לנו מהן בעצם חזיתות חרסינה?
חזיתות חרסינה כשמן כן הן – ציפויים דקים מחרסינה שמבצעים היום בדחיסה (EMAX). לשם כך נדרשת הכנה מוקדמת של השן על ידי השחזה מינימליסטית של חלק השפתי, ולפיכך גם מקבלים את עובי החזית עצמה. על ידי התאמה מדויקת של החזית אנו שומרים שהשן לא תבלוט החוצה, תופעה המכונה "מתאר יתר", וכך מתקבל מראה יפה ואחיד של השיניים.
באילו מקרים נעשה שימוש בחזיתות חרסינה?
ראשית, חשוב להדגיש שהשימוש בחזיתות חרסינה הוא למטרות אסטטיות – קוסמטיות בלבד, ושלא מדובר בטיפולים המיועדים להקנות פתרון בריאותי או פונקציונאלי. באופן כללי, ישנם שלושה סוגי טיפולים בהם אנו משתמשים בחזיתות:
1. אם ישנן שיניים חבולות או שבורות עקב פגיעה, אנו משלימים את החסר ומצפים אותן בחזיתות חרסינה. בעבר היו נעזרים לשם כך בקומפוזיט שלא היה עמיד לאורך זמן, וגם היה משנה את צבעו לכיוון הצהוב והחום. לעומתו, החזיתות משלימות את השן באופן מושלם, אינן משנות את הצבע הלבן שלהן וגם עמידות בפני שברים. לכן, המטופל נהנה למעשה מפתרון אסטטי מצוין לכל חייו בטיפול אחד.
2. כאשר קשת השיניים הקדמיות אינה אחידה אנו יכולים להשתמש בחזיתות, למשל בשביל להבליט החוצה שיניים שנמצאות מעט פנימה בסגר.
3. לאנשים רבים יש שיניים כהות עקב הרגלים שונים כמו עישון או צחצוח לא נכון, וכן גורמים תורשתיים ואחרים. ישנם מקרים בהם ההלבנות הרגילות אינן מועילות או מביאות לתוצאות הרצויות, ובהם אנו משתמשים בחזיתות החרסינה שמבטיחות צבע לבן שאינו משתנה אף פעם. גם במידה שהחרסינה צוברת מעט לכלוך ניתן לנקותו בקלות באופן עצמאי או במרפאת השיניים.
האם הטיפולים הללו מתאימים לכל אחד?
הטיפולים מתאימים לרוב האוכלוסייה, אך קיימות התוויות שאנו בודקים תחילה כדי לוודא התאמה ויעילות. לדוגמא, אדם הנוטה לחרוק שיניים בזמן שינה (ברוקסיזם) עלול לגרום לנשירת הציפוי ולכן באנשים מסוימים לא כדאי לבצע חזיתות. בנוסף, ישנם מקרים בהם מבנה הקשת הקיים אינו מאפשר זאת. מי שמחליט על ההתאמה הוא רופא השיניים שמבצע בדיקות ובוחן את ההתוויות.
ישנם סוגים שונים של חזיתות חרסינה – האם תוכל להרחיב בנושא?
החזית בה אני משתמש תמיד נקראת ציפוי למינייט. כפי שאמרתי, בציפוי זה מבצעים הכנה מסוימת של ליטוש השן, ובהתאם לעובי הליטוש מכינים מידה מדויקת של החזית. כך התוצאה לא יוצאת עבה או בולטת החוצה. יש לציין כי השחזת למינייט היא מורכבת ובבחינת מעשה אומנות, כך שחייבים ללמוד אותה לעומק ולהתמקצע בה. בנוסף לכך, ישנה חזית נוספת הקרויה ציפוי לומינירס בה לא עושים כל הכנה, כלומר לא מורידים מהשן את העובי ולכן השיניים יוצאות בולטות החוצה. מאחר שאנו עוסקים בטיפולים אסטטיים מדובר בהבדל מהותי לטובת הלמינייט. יחד עם זאת, יש מקרים בהם לומינירס יכול להתאים, למשל אם אנו רוצים להבליט את השן החוצה. בכל מקרה, אני ממליץ באופן חד משמעי על חזיתות הלמינייט שנותנות תוצאה אסטטית טובה בהרבה.
ד"ר הוד, לסיום – איך נדע שאנו מגיעים למרפאה איכותית באמת לטיפולי אסטטיקה דנטאלית?
כמו בתחומים רבים אחרים גם כאן המלצות הן הגורם המשמעותי ביותר. פנו אל מכרים ובני משפחה שעברו טיפולי אסטטיקה דנטאלית ושאלו אותם על שביעות רצונם מטיב השירות והיחס שקיבלו במרפאה, וכמובן גם מהתוצאות. אגב, תוכלו התרשם מהתוצאות בקלות לפי החיוך של האדם שאתם מדברים איתו, ומידת הביטחון שהוא מפגין לגבי מראה הפה. כדאי לברר גם מיהו הרופא המטפל ומהם הכשרתו וניסיונו הספציפי בחזיתות חרסינה וטיפולים אסטטיים אחרים, וכן מיהו טכנאי השיניים שעימו עובדת המרפאה כי לטכנאי יש השפעה מהותית על תוצאות מדויקות. מדובר בנקודות חשובות מאוד מאחר שיישום חזיתות חרסינה הוא בבחינת "נישואין קתוליים" – הן יישארו בפה עוד שנים ארוכות ולמעשה לאורך כל החיים. לכן, נסו לקבל המלצות ממכרים והקדישו את הזמן הראוי לבדיקות כדי שתדעו בדיוק מה מצפה לכם ומה אתם עומדים לקבל בתמורה להשקעתכם.
ד"ר אנדי הוד הוא רופא שיניים בעל ניסיון של יותר מ- 20 שנה, המתמקד בטיפולי אסטטיקת הפה בקליניקה פרטית שבקריית אתא.
שאלות בנושא זה ובנושאים אחרים ניתן להעביר לד"ר הוד בפורום שיקום הפה בפורטל