אנדומטריוזיס הינה מחלה גינקולוגית המופיעה לרוב אצל נשים בגילאים 18 עד 45. זהו מצב בו יוצאות רקמות של רירית הרחם מתוך הרחם, נודדות ומתחברות לאברים אחרים מחוץ לרחם כמו החצוצרות, השחלות, הרקטום, שלפוחית השתן ואף הריאות. אמנם לא מדובר במחלה מסכנת חיים, אך היא מלווה בסימפטומים מטרידים מאוד ובעיקר בכאבים עזים, הפוגעים באיכות החיים וביכולת לתפקד ביומיום. לצד הטיפול הקונבנציונאלי באנדומטריוזיס, לתזונה מבוקרת ישנה השפעה מיטיבה על רמות הכאב, דבר המקל מאוד על החולות. כדי לשמוע על הקשר שבין תזונה לאנדומטריוזיס פנינו אל אירית שרון, MBA ,ND, נטורופתית מוסמכת ומנוסה, אשר עובדת עם רופא נשים מומחה בשיתוף פעולה הדוק.
שלום אירית, האם תוכלי לספר לנו תחילה מהם הסימפטומים של אנדומטריוזיס?
מדובר בתסמינים קשים ומעיקים, כאשר בראש סובלות החולות מכאבים עזים בעיקר בזמן המחזור. למעשה, התאים שיוצאים מהרחם ו-"נדבקים" לאברים אחרים ממשיכים להתנהג כאילו הם עדיין בתוך הרחם, כלומר להתמלא בדם ולגרום לדימומים ולכאבים חזקים, בעוד באזורים אלו נוצרות דלקות. בתוך כך, עלולים להיווצר גם נזקים והפרעות למערכות השונות כתלות במיקום התאים, בין אם זו מערכת הרבייה, העיכול או שלפוחית השתן, ומכאן גם מתעוררות בעיות כגון כאב במגע מיני, הקאות, בחילות, ואנמיה עקב איבוד דם. ניתן להבין כי היכולת לקיים אורח חיים תקין במצב זה נפגעת קשות, וקיים סבל גדול בשל הכאבים שעלולים אף להיות משתקים.
האם יש מענה קונבנציונאלי לאנדומטריוזיס?
ישנם מספר סוגי טיפולים בהתאם להתקדמות המחלה, כשהראשון הוא שימוש בתרופות למניעת כאבים (רק שאינן מטפלות במחלה). בנוסף, אנדומטריוזיס היא מחלה הקשורה הדוקות למערכת ההורמונאלית, ולמעשה ניתן לומר כי היא תלוית אסטרוגן, כך שקיים גם טיפול הורמונאלי. יחד עם זאת, ראוי לציין כי שני הטיפולים הללו מכוונים להקלת הסימפטומים בלבד. מאידך, ישנו גם ניתוח למיגור התאים שבהחלט עשוי לדחות את התקדמות המחלה בכמה שנים טובות, אך הוא חייב להתבצע על ידי מומחה בעל ניסיון רב. זאת, מאחר שאם לא יזוהו ויוצאו כל הנגעים ואף הקטנים ביותר התאים ימשיכו להתפתח. עוד חשוב להדגיש כי באנדומטריוזיס לא נוצרת דלקת רגילה אלא דלקת סטרילית, ומכאן שאנטיביוטיקה איננה הטיפול הנכון ואין לקחתה שלא לצורך.
ומה הקשר בין תזונה לאנדומטריוזיס?
ישנו קשר הדוק שכבר הוכח מחקרית בין תזונה למחלה, ובפרט נכון הדבר לשימור התוצאות של הטיפולים הקונבנציונאליים. לדוגמא, לאחרונה התבצע מחקר על ידי Ronald Durmeeister Dr., בו השתתפו כ- 200 נשים שעברו מתזונה עתירת סוכר וחלבונים מהחי, לתזונה המבוססת על ירקות, פירות, דגנים מלאים, דגים, קטניות ותוסף אומגה 3. התוצאות הראו ירידה משמעותית ברמות הכאב של אותן הנשים, ומכאן אנו בהחלט יכולים להסיק ששינוי תזונתי מוביל להפחתת הדלקות.
הלכה למעשה, האם ישנם מוצרי מזון שעדיף להימנע מהם?
כפי שאמרתי, אנדומטריוזיס היא מחלה תלוית אסטרוגן. לכן, בראש ובראשונה יש להפחית עד להימנע מבשר וחלב המכילים אסטרוגן עקב הזרקות של ההורמון לחיות. בתוך כך, תפקיד מרכזי משחק הכבד שאחראי על פירוק האסטרוגן והורמונים נוספים, וככל שיתנקה ויעשה את העבודה בצורה טובה יותר כך יהיו לנו פחות נגעים. סיבה נוספת להימנע מבשר היא הימצאותה של חומצה ארכידונית שיוצרת דלקות, והפחתתה מובילה להקטנת הכאבים. מעבר לכך, מומלץ להפחית עד להימנע מצריכת סוכרים פשוטים, כולל משקאות אלכוהוליים, סוכר לבן ולחם לבן, וממזונות מטוגנים ואחרים הכוללים רדיקלים חופשיים שתורמים להיווצרות הדלקות.
ואילו מזונות עדיף לצרוך?
ראשית, נרצה להעלות בצריכת מזונות שיש בהם סיבים תזונתיים כמו דגנים מלאים, קטניות וירקות, מאחר שהם מסייעים לאיזון החיידקים הטובים ובאיזון חילוף החומרים של האסטרוגן. שנית, מומלץ לצרוך דגים ממי ים קרים כמו סלומון, בשל האומגה 3 שהיא חומצת שומן הידועה בהשפעתה האנטי-דלקתית. אגב, ניתן גם למצוא אותה במוצרים מהצומח כמו זרעי פשתן, זרעי צ'יה ומרווה מרושתת. מעבר לכך, כדאי מאוד להרבות בשתיית מים, אפילו עד כוס בשעה, שכן המים תורמים לניקוי הגוף מרעלים.
ישנן המלצות גם על תוספי תזונה?
כן, ישנם מספר תוספי תזונה מומלצים לאנדומטריוזיס. הראשון מוכר לציבור בשם "שיח אברהם" וידוע בתרומתו למאזן ההורמונאלי בכלל, ובפרט לאיזון יחסי אסטרוגן – פרוגסטרון. השני הוא כפי שאמרתי אומגה 3 המצוי בתוסף שמן דגים. כמו כן, מומלץ על נטילת ויטמין E שעוזר בהתמודדות עם דלקות ולחילוף החומרים של האסטרוגן, ועל שורש שן הארי שעוזר בניקוי הכבד והגוף מרעלים.
כיצד בונים תפריט נכון?
התאמת התפריט היא אישית מאוד, ונעשית לפי אנמנזה מפורטת שמבוססת על תשאול מעמיק. התשאול מקיף היבטים רבים בחיי האישה, כמו הרגלי התזונה הנוכחיים, המזונות שהיא אוהבת, סדר היום שלה, אורחות וסגנון החיים, וכן ביצוע או אי ביצוע פעילות גופנית – שתורמת מאוד להקלת הכאבים. על פי רוב, בעלי המקצוע שיודעים להתאים את התפריט הם נטורופתים, מאחר שאנו עוסקים בתזונה טבעית ובתוספי תזונה.
אירית, לסיום – עד כמה הטיפול התזונתי עשוי להועיל לחולות?
לפי הנסיון בעולם וניסיוני, הטיפול התזונתי משפר בכמה דרגות את רמת הכאב, תוך הקטנת תנאי הסביבה לגדילת נגעי האנדומטריוזיס, וכאמור יש לכך גם הוכחות מחקריות. לכן אני ממליצה עליו לכולן – גם למי שלא עברה טיפול קונבנציונאלי באנדומטריוזיס, ועל אחת כמה וכמה למי שעוברת ניתוח לפרוסקופי, ושרוצה לשמר את תוצאותיו.
שאלות בנושאים אלו ואחרים ניתן להעביר לאירית שרון בפורום נטורופתיה של הפורטל