הפלה כירורגית (גרידה) שמתבצעת בשליש הראשון של ההיריון נעשית בדרך כלל על ידי שאיבת ואקום באמצעות צינורית פלסטיק דקה, ולעתים היא כרוכה גם בהרחבה של צוואר הרחם. הפלה בשלב מתקדם יותר של ההיריון כוללת הכנה של צוואר הרחם באמצעות תרופה או על ידי החדרת למינריות (מקלונים מאצת הלמינריה שמתרחבים כשהם סופגים לחות), תהליך שיכול להימשך כמה שעות, או אף במשך יום או יומיים. בהיריון מתקדם לא ניתן לבצע שאיבה בשל כמות התוכן ההריוני, והפעולה מתבצעת באמצעות מכשור המאפשר למשוך את התוכן ההריוני החוצה. בשני המקרים יוודא הרופא בתום הפעולה, באמצעות כפית גרידה, כי לא נותרו שרידים של שק ההיריון ברחם. הליכי גרידה מבוצעים תחת הרדמה כללית, או בהרדמה מקומית לבקשת המטופלת.
ההחלטה לבצע הפלה לא פשוטה ויש להיעזר באנשי מקצוע כדי להתמודד עם ההשלכות שלה, שעלולות להיות קשות ואף מלוות בדיכאון. חשוב שתקבלי תמיכה מאנשים קרובים ושלא תעמיסי על עצמך מטלות ודאגות בתקופה המורכבת הזו. גם אחרי ביצוע ההפלה סביר שתידרש התמודדות עם רגשות קשים כמו תחושת אשמה, חרדה או דיכאון, שיכולים לנבוע גם מהשינויים ההורמונליים הנגרמים מהפסקת ההיריון. מבחינה גופנית סביר שתרגישי חולשה במשך כמה ימים, ויתכנו כאבים או דימום.
הסיבות לביצוע הפלה יכולות להיות רבות וחשוב שתקבלי תמיכה להחלטתך ושתוכלי להיות שלמה איתה. לפי גישות מסוימות כדאי לבצע הפלה לפני שהעובר יכול לחיות בכוחות עצמו, כלומר לפני השבוע ה?24 להיריון, ולנשים מסוימות קל יותר להתמודד איתה בשלב הזה. בנוסף, הפלה כירורגית היא תהליך בטוח ששיעור הסיבוכים בו נמוך אך הוא עולה ככל שההיריון מתקדם יותר.