אתם מבכרים לישון על הצד, על הבטן או שמא על הגב שלכם? בכל אופן, ישנה חשיבות לכך שתכירו בעובדה, כי על פי מחקרים נמצא, שהתנועה הכי אפקטיבית עבור סילוקם של חומרים מזיקים מהמוח, כולל כאלו שעשויים להתפרצותם של מחלות נוירולוגיות, לרבות אלצהיימר. על פי מחקרים אשר בוצעו ברחבי ארצות הברית באיזו תנוחה נעשה פינוי של פסולת באופן המיטבי ביותר מן המוח של מכרסמים למיניהן – על הגב, שכיבה על הצד או שכיבה על הבטן נמצא, כי אלו ששכבו על הצד ניקו יותר בשיעור של עשרים וחמישה אחוז חומרים מזיקים, שההצטברות היתר שלהם במוח הינה סימן היכר לאלצהיימר. הם טוענים, כי שינה על הצד היא הכי נפוצה בקרב בני אדם ובמהלכה מתבצע ניקוי של הפסולת אשר הצטברה במוח בשעות של הערות.
אנו כבר ערים לעובדה כי שינה טובה יעילה לבריאות שלנו ולמוח שלנו, אבל האם אף לתנוחה אשר בה אתם ישנים יש משמעות? על פי מחקר שבוצע באוניברסיטת סטוני אשר נמצאת בניו יורק התשובה נמצאה בפן החיובי – שינה על הצד היא המיטבית ביותר, על מנת שאפשר יהיה לבצע סילוק של פסולת וכימיקלים מזיקים מהמוח שלכם, אשר עשויים להוביל למבחר של מחלות נוירולוגיות, לרבות אלצהיימר.
במהלך הרבה שנים, חוקרים בדקו באיזו תנוחה מתפנה הפסולת באופן הכי מיטבי מהמוח של מכרסמים – שכיבה על הבטן, שכיבה על הגב או לחלופין שכיבה על הצד.
החוקרים הללו התמקדו במעקב אחרי המערכת הגלימפטית glymphatic pathway, על מנת שיוכלו לבדוק סוגיה זו, אשר התפקיד שלה הינו פינוי של חומרים מזיקים ושל פסולת שעשויים לשבש תפקודי מיטבי של רקמות המוח ושל התאים בו. בין השאר עסקינן בכימיקלים רעילים, כמו למשל – חלבונים של טאו או בטא עמילואיד, אשר האגרות מוגברת שלהם במוח הינה תסמין מוכר של האלצהיימר.
מחקרים אשר בוצעו בארצות הברית על ידי מומחים לשינה מצאו כי, המערכת הגלימפטית יותר פעילה כאשר ישנים ולא בזמן ערות ומעבד מידע. בהתבסס על אינפורמציה זאת, עשו החוקרים שימוש במכשיר ה- MRI על מנת שיבחנו איך המערכת עובדת בקרב מכרסמים בתליך של שינה.
הממצאים הוכיחו, כי המכרסמים אשר ישנו על הצד, ניקו בטא עמילואיד יותר טוב בשיעור של כעשרים וחמישה אחוז לעומת מכרסמים אשר שכבו על הגב או על בטנם.
על פי דברי החוקרים, מעניין הוא העובדה כי התנוחה הכי מצויה במרבית האוכלוסייה והן בקרב בעלי חיים היא שינה על הצד, נראה שאימצו אותה על מנת לנקות באופן מיטבי את המוח שלכם מפסולת אשר נאגרה משעות הערות שלכם.
לשינה קשורים הרבה סוגים של דמנציה, לרבות הקושי להירדם. כיום ישנה יותר הכרה בעובדה שהפרעות בשינה עשויות להגביר את אובדן הזיכרון באלצהיימר. במקביל להרגשה הטובה ממצאים אלו, החוקרים סבורים כי צריך לבצע מחקרי במשך גם בקרב אנשים.
על פי מחקרים אשר בוצעו בנושא השינה נמצא, כי לא משנה על איזה צד תישנו, העיקר שתישנו על הצד, הדבר יעיל עבור המוח שלכם. אחד מהחוקרים גילה, כי אנשים מבוגרים שהתלוננו על בעיות בשינה, היו בסיכון גבוה בשיעור של אחד וחצי להתפרצות של מחלת אלצהיימר.
כמו כן, שינה על הצד כדאית ביותר עבור אופן ההתמודדות עם תופעות של דום נשימה ונחירות במהלך השינה.