קודם כל: בלי להיכנס להיסטריה. המקרים שבהם חיות מחמד מובילות לתחלואה של בני אדם הם נדירים, וגם היו יכולים להימנע על ידי תשומת לב. כמובן, הסכנה החמורה ביותר היא מחלת הכלבת שעלולה להיות מסוכנת מאוד ובעת האחרונה אנו שומעים על ריבוי מקרים כאלו עקב הידבקות מחיות בר כמו תנים ומכלבים משוטטים. יחד עם זאת, הכלבת איננה גזירת גודל ולמעשה כבר שני עשורים חייב כל בעל כלב לדאוג לחסנו מפניה באופן קבוע, כך שכמעט אין מקרים של תחלואה בקרב אנשים בעשור האחרון. על כן, הדבר הראשון שיש לעשות הוא לדאוג לחיסון הכלב שלכם מפני המחלה – זוהי חובתכם כלפי בני הבית והשכנים. בנוסף, יש להימנע ממגע עם כלבים משוטטים שייתכן שאינם מחוסנים, לקרוא ללוכד הכלבים אם זיהיתים כלב משוטט ברחוב, ואם מישהו ננשך יש לנקות ולחבוש את האזור ולפנות לייעוץ רפואי.
בשורות הבאות נתייחס לחיות המחמד בכללותן, אם כי מרבית המחקרים בדקו בעלי כלבים. עובדה ידועה שנמצאה ברבים מבין המחקרים, היא השפעתה החיובית של חיית המחמד על מצב הרוח, שכן מדובר בבן לוויה נאמן ההופך לידיד ובן בית. החיות החביבות הינן מסורות, נענות לקשר ומחפשות אותו, ולכן מיטיבות עם ההרגשה הכללית של בעליהן. מזה שנים ידוע כי קיים קשר הדוק בין מצב הרוח ובין הבריאות, כך שההשפעה איננה נפשית בלבד. נביא כדוגמא ממצא מעניין ממחקר שנערך בארצות הברית, אשר מצא כי בעלי כלבים נהנים מלחץ דם נמוך יותר, מפחות פניות אל רופא המשפחה, מרמות נמוכות יותר של כולסטרול בדם, ואף מפחות התקפי לב יחסית לשאר האוכלוסייה. את הממצאים האלו לא ניתן לייחס לכל גורם אחר, מלבד ההשפעה המרגיעה והנעימה שיש לכלבים על בעליהם. עוד דוגמא אפשר לתת ממחקרים על ילדים, אשר מצאו כי ילדים שיש בביתם חיית מחמד נוטים להיות יותר חברותיים, שמחים ומחפשים אחר קשרים עם בני גילם, דבר התורם לביטחון העצמי ולהרגשה הכללית. גם לבני הגיל השלישי כדאי מאוד לגדל חיית מחמד, שכן הכלב טוב להפגת בדידות ואילו הטיפול בו מצריך לאמץ ולתרגל את המוח ובכך לשמור על חדות וצלילות.
כפי שאמרנו, חיות מחמד אינן מובילות לתחלואה במרבית המקרים, אך יש לנהוג עימן בצורה נאותה. כך למשל, יש אנשים שאוהבים להתנשק עם הכלב שלהם ואפילו לתת לו ללקק את הפנים. הבעיה היא, שכלבים הם חיות שאוהבות ללקק "כל מיני דברים" – והמבין יבין. כתוצאה מכך מצטברים בחלל הפה שלהם מזיקים שונים כמו חיידקים ופטריות, אשר הכלבים מחוסנים מפניהם אך לא בעליהם – וזהו מתכון לתחלואה ובעיקר לדלקות. אז השתדלו שלא להתלקק עם הכלב אלא רק ללטף אותו. עוד מחלה שקשורה לחתולים היא העברה של תולעים מסוגים שונים ומחלות חיידקיות. את הבעיות האלו ניתן למנוע על ידי ביקורים תקופתיים אצל הווטרינר לקבלת טיפול נגד תולעים ונגד פרעושים, וכמו כן חשוב לאלף את החתול שלא לשרוט בני אדם.
ובאשר לאלרגיות, לאורך שנים נפוצו שמועות לפיהן ילדים עלולים לפתח תגובה אלרגית במגע עם חיות מחמד שיש להן פרווה. ואולם, בעת האחרונה התגלו דווקא ממצאים הפוכים המעידים שילדים הגדלים עם כלבים או חתולים בבית דווקא נוטים לסבול פחות ממחלות עור, מאסתמה ומאלרגיות. הסיבה לכך טמונה כנראה במערך חיסוני פעיל יותר כנגד תופעות אלו – בזכות השהייה המתמדת לצד חיות מחמד.