דלקת מפרקים פסוריאטית הינה מחלה שכיחה ביותר בקרב אנשים הסובלים מפסוריאזיס, המלווה בכאבים לצד פגיעה במפרקים. במאמר הבא תוכלו לקרוא על הסוגים השונים של דלקת פסוריאטית, וכן דרכי האבחון והטיפול.
דלקת מפרקים פסוריאטית, המכונה גם ארטריטיס פסוריאטית, היא מחלה כרונית המופיעה ב- 15% עד 20% מקרב הסובלים מפסוריאזיס. מדובר במחלה בה המערכת החיסונית תוקפת בתהליך דלקתי את המפרקים, ובדומה לפסוריאזיס העורית גם היא מלווה בתרופות התלקחות והפוגה. בנוסף, בקרב הסובלים ממנה קיימת שכיחות גבוהה יחסית לשאר האוכלוסייה של השמנת יתר, סוכרת ותחלואה כללית.
הסוגים השונים של דלקת מפרקים פסוריאטית
ישנן חמש תצורות של הדלקת העשויות להשתנות עם השנים באותו החולה. הראשונה ידועה בשם Arthritis mutilans ופוגעת באופן מהותי ביכולת התפקוד היומיומית. השנייה קרויה DIP ומדובר בדלקת בה מעורבים מפרקי כפות ידיים מרוחקים. השלישית שמכונה Oligoarthritis היא דלקת הפוגעת בלא יותר מ- 3 מפרקים בודדים ופריפריאליים, כמו הקרסוליים או הברכיים. הרביעית קרויה Ankylosing spondylitis שגורמת לכאבים דלקתיים ומעורב בה באופן מיוחד עמוד השדרה. לבסוף, הסוג החמישי הוא דלקת הפוגעת בדרך כלל במפרקים קטנים, שהינה בעלת דמיון לדלקת הפרקים השגרונית. יש לציין כי אצל אנשים מבוגרים ונשים בפרט ישנה שכיחות גבוהה יותר של הדלקת האחרונה, ואילו בצעירים מופיעות יותר תצורות מהסוג השלישי והרביעי.
איך מאבחנים את הדלקות?
את האבחון מבצע ריאומטולוג שבוחן את ההיסטוריה הרפואית האישית, וגם את ההיסטוריה המשפחתית של המטופל, שכן ככל הנראה קיים גורם גנטי במחלה זו. בנוסף, המומחה יבחן תוצאות בדיקות הדם, יבצע בדיקות גופניות אחרות ויבדוק את צילומי הרנטגן. מעבר לכך, ישנה כמובן התייחסות אל התלונות והתסמינים, ולעיתים נערכות בדיקות הדמיה לקביעת חומרת והתקדמות המחלה. חשוב לציין כי אבחון מוקדם של דלקת מפרקים פסוריאטית עשוי למנוע נזקים, ולכן יש לבצע אותו מהר ככל האפשר.
מה בעצם גורם לדלקת?
כיום הרופאים סבורים כי התורשה משחקת תפקיד בהתהוות המחלה, וזאת מפני שהדלקת הפסוריאטית מופיעה בשכיחות גבוהה יחסית בקרב בני אותה משפחה, כמו גם הפסוריאזיס עצמו. מעבר לכך, עדיין לא ידוע במדויק מהם הגורמים לדלקת.
וכיצד מטפלים בה?
למרבה הצער, עדיין לא מצוי טיפול המרפא לחלוטין דלקת מפרקים פסוריאטית. יחד עם זאת, ישנן התערבויות המקלות על התסמינים ומפחיתות את רמת הדלקת שפוגעת במפרקים. מטבע הדברים, מדובר בתכשירים המיטיבים עם המפרקים והעור כאחד, ויש לבחור אותם לאור התייעצות עם ריאומטולוג.