ד"ר אדית בלן משמשת כיום בתור מנהלת יחידת הכאב בבי"ח כרמל וב- "לין", וכמטפלת בכאב מטעם קופת חולים כללית במחוזות הגליל המערבי וחיפה.
ישנם סוגים רבים של כאבי גב אך בעזרת גלי רדיו נהוג לטפל בשלושה מרכזיים: הראשון הוא כאבים ממקור דיסקוגני, כלומר שנובעים מהדיסק. לאורך השנים מתקיימים בדיסק תהליכים ניוונים טבעיים, דבר הגורם בסופו של דבר להתייבשות הדיסק, בלט דיסק או פריצת דיסק, וככל שהתהליך מתקדם משתנה כל מבנה עמוד השדרה, נוצר לחץ על שורשי העצבים הספינליים ומכאן גם כאבים שכמעט תמיד מוקרנים לרגליים. הסוג השני הוא כאב ממקור עצם, כמו FACET OSTEOARTHRITIS, כלומר כאבי גב כתוצאה משינויים ניווניים בחוליות עצמן. השינויים מובילים לתהליך דלקתי כרוני עם גדילה לא מבוקרת של העצם, לחץ על העצבים ושוב כאבים ברגליים. שתי הסיבות שלעיל יכולות בסופו של דבר לגרום לעצירות של תעלת השדרה עם קושי בהליכה ו- "צליעה לסירוגין".
יש לציין כי בעמוד השדרה קיימות 33 חוליות המחוברות על ידי רצועה POSTERIOR) LONGITUDINAL LIGAMENT) כאשר באזור עמוד שדרה מותני הרצועה הזו יותר דקה ומאפשרת יותר גמישות. מצד שני, האזור הזה גם הרבה יותר רגיש ומועד לפורענות, ונוצרות בו יותר פריצות דיסק לעומת באזור עמוד שדרה גבי וצווארי.
את הטיפולים בגלי רדיו מבצעים לאחר שטיפולים אחרים נכשלו, כגון פיזיותרפיה, משככי כאבים או הזרקת קורטיזון לעמוד השדרה. כלומר, לא מדובר בטיפול ראשוני אלא לאנשים שכבר ניסו הכול ולא הצליחו למצוא הקלה לכאבים. ישנן מספר סיבות שבגללן גלי רדיו לא נחשבים כטיפול ראשוני, ביניהן מכשור יקר, צוות מקצועי ומיקום מסודר כמו חדר ניתוח, חדר עם הדמיה או חדר פעולות עם מכשיר הדמיה. כמו כן, מפני שאנו מעדיפים לנסות תחילה טיפולים לא חודרניים.
תחילה אסביר בקצרה כיצד השיטה העובדת. כשמכוונים גלי רדיו בתדר גבוה לכיוון רקמות הטמפרטורה שלהן עולה, והדבר משבש או הורס את פעילות המוליכים העצביים. מדובר בשיטה מאוד מדויקת וממוקדת, שכן הגלים יוצאים ממחטים מיוחדות שמשדרות אותם לאזורים הכאובים, וזאת תחת הדמיה. המחטים עצמן דקות מאוד ובאורך עשרה סנטימטרים, עם בידוד שמשאיר רק את הקצה חשוף ובמגע עם העצב. כך נמנעים נזקים לרקמות סמוכות ולכן הסיכונים ותופעות הלוואי נמוכים מאוד.
כיום אנו משתמשים בגלי רדיו בשתי שיטות, ושתיהן לא מסבות כאבים למטופלים. הראשונה נקראת Pulsed Radio Frequency וכשמה כן היא – שידור פולסים שמשבשים את הולכת האותות מהאזור הפגוע אל מוח השדרה. כאן אנו משתמשים בטמפרטורות שאינן עולות על 42 מעלות צלזיוס. לעומת זאת, בשיטה השנייה שקרויה Thermal Radio Frequency הרקמה מחוממת ל- 80 מעלות והדבר מוביל להרס של חלבונים במוליך העצבי.
יחסית להזרקות קורטיזון מדובר בתוצאות מרשימות מאוד וארוכות טווח. כדי לסבר את האוזן, בזריקות קורטיזון ניתן להשיג הקלה בכאבי הגב לתקופה של כ- 3 עד 6 חודשים. ואולם, נוכחנו לדעת ששילוב של הזריקות ביחד עם טיפול בגלי רדיו מוביל לחופש מכאב לתקופה של שנה עד שנה וחצי. ראוי לזכור שכאבי גב מלווים את האדם הסובל למשך כל חייו ומפריעים לו מאוד, כך שמדובר בהקלה משמעותית ביותר מבחינת איכות החיים.
חשוב להבין שמדובר בטיפולים הדורשים מומחיות גדולה, ומבצעים אותם רק מומחים ברפואת כאב שמאחוריהם שנים רבות של ניסיון. תחת תנאים אלו תופעות הלוואי מעטות מאוד ומופיעות רק לעיתים רחוקות.
הן קשורות בעיקר בהזרקת חומר ההרדמה וסטרואידים למערכת הדם, בפגיעה בעצבים ובחוט השדרה. בדיוק מסיבה זו הפעולה נעשית רק תחת הדמיה, כדי להיות בטוחים שאיננו פועלים על כלי דם או כל רקמה אחרת שאינה רצויה. בנוסף, לפני שמפעילים את המכשירים מבצעים טסטים כדי לראות אם אנו מצויים באזור מוטורי (תנועתי) או סנסורי (תחושתי). מעבר לכך, ישנן עוד שיטות רבות למניעת תופעות לוואי שמשתנות בהתאם לאופי הטיפול ולמצבו הבריאותי של המטופל.
ד"ר אדית בלן היא מומחית ברפואת כאב וטיפול בכאב, מנהלת יחידות הכאב במרכזים לין וכרמל, ומטפלת בכאב בקופת חולים כללית מחוז גליל מערבי וחיפה. וכן מנהלת מרפאה פרטית ברחוב ורדיה 12 בחיפה