במהלך ההריון עובר גופה של האישה שינויים רבים, כדוגמת הגברת אספקת הדם ליצירת והתפתחות השליה והרחם. שינויים אלו ואחרים מושפעים באופן מהותי מהרכבי התזונה של האישה, שהינם בעלי חשיבות מרובה להתפתחות תקינה של העובר ושמירה על בריאות האם. כדי להבין את מאפייניה של תזונה נכונה, בריאה ומאוזנת במהלך ההריון פנינו אל אירית שרון, MBA, ND, נטורופתית מוסמכת בעלת ניסיון עשיר בתחומי תזונה וגניקולוגיה. אירית שרון מנהלת את פורום נטורופתיה (רפואת משפחה) בפורטל "שאל את הרופא" ועונה בו על שאלות הגולשים.
תזונה נכונה ומאוזנת בתקופת ההריון משמעה תזונה מלאה המכילה את כל הנחוץ לתפקוד התקין של האם ועוברה. מדובר בתזונה הכוללת את כל אבות המזון, סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים, חלבונים, ושומנים חיוניים שאינם רווים ומוקשים. בנוסף, תזונה זו כוללת תוספים של ברזל וחומצה פולית, הקפדה על שתיית מים והימנעות ממוצרי מזון שלא נחשבים לבריאים. ראוי להדגיש כי תזונה נכונה הינה חיונית לגדילתו והתפתחותו התקינה של העובר, מוחו ואברי גופו, מחזקת את מערכת החיסון שלו ומסייעת למניעת מחלות גנטיות ומומים מולדים. כמו כן, היא שומרת על בריאותה של האישה ההרה ומקטינה סיבוכים ובעיות במהלך ההריון כמו רעלת, סכרת והשמנת יתר, ואף מפחיתה את תופעות הלוואי השונות כמו בחילה, צרבת או עצירות.
ראשית, חשוב להסביר כי שתי הגישות, זו של הרפואה המערבית וזו של הרפואה המשלימה, נועדו לאותה מטרה – התוויית תזונה בריאה ומאוזנת עבור העובר והאם. כמו כן, הרפואה המשלימה נועדה להשלים את הרפואה המערבית ולא להחליף אותה. בעיקרון, רפואה משלימה נטורופתית מסתכלת על הנפש והגוף כמכלול אחד, תוך התמקדות בגורמים לבעיות ולא רק בסימפטומים שלהן. בנוסף, תזונה נטורופתית דוגלת במזונות איכותיים וטבעיים שהינם יותר מלאים, לא מרוססים, לא מעובדים ואורגאניים.
תזונה נכונה ובריאה יש להתחיל מרגע היוודע דבר ההריון, ולשמור עליה במשך כל תשעת החודשים. למעשה, אני ממליצה להתחיל בתזונה נכונה ומאוזנת כבר בשלב בו מתכננים להיכנס להריון, בין אם חודש או חצי שנה מראש. זאת מכיוון שככול שהגוף זוכה מוקדם יותר לתזונה בריאה כך תפקודו משתפר במהלך ההריון, ויתרה מכך - גם הסיכוי להרות גדל.
תזונת הריון מורכבת ממאכלים שמומלץ לצרוך ומכאלו שכדאי להימנע מהם. אני ממליצה לצרוך במהלך ההריון מזונות איכותיים וטבעיים הכוללים את כל אבות המזון שנחוצים לאם ולתינוק. מזונות אלו מותאמים בתפריט אישי לכל אישה, וכוללים בין היתר ויטמינים ומינרלים שמקורם בפירות וירקות עם חמישה צבעים, המעניקים לגוף נוגדי חמצון חיוניים. כמו כן, יש לצרוך מזונות עשירים בסידן כדוגמת כרוב, כרובית, שקדים, סרדינים וטחינה, והתפריט יכלול גם מזונות השופעים בסיבים תזונתיים כדוגמת דגנים מלאים, פירות וירקות טריים. בנוסף, יש לצרוך מזונות המכילים הרבה ויטמינים מקבוצה B אשר ניתן למצוא בקטניות, אגוזים ודגנים מלאים, ומלבד זאת חשוב לאכול מזון המכיל שומן איכותי כמו אומגה 3 שקיים בשמן פשתן ושמן זית. עוד חשוב לציין שתייה מרובה של מים במהלך היום, החשובה לסילוק רעלים מהגוף ומונעת התייבשות.
אכן. במהלך היום יש להקפיד בעיקרון על 5 ארוחות קטנות וקלות - ארוחת בוקר, צהריים וערב, ועוד שתי ארוחות קלות נוספות. בכל ארוחה יש לשלב פחמימה מלאה, חלבונים, ירקות ושמן איכותי. יחד עם זאת, מדובר בתפריט שמתוכנן באופן ספציפי עבור כל אישה בהתאם לנתוניה מבחינת מרכיביו, כמויות המזון וזמני הארוחות. מעבר לכך, כפי שציינתי חשוב להרבות בשתיית מים, כלומר לשתות כוס כל שעה ובסך הכל כ- 12 כוסות מים ליום.
תוספי תזונה הכוללים ברזל וחומצה פולית הינם מרכיב שאסור לוותר עליו במהלך ההריון. ראשית, את תוסף הברזל יש ליטול לאורך כל התקופה וגם לאחר הלידה, בהיותו חיוני לפעילות מוגברת של אספקת דם. אגב, הברזל מצוי גם במזונות טבעיים כמו בקר, שיבולת שועל, הודו, שקדים, אגוזים, עלים ירוקים וטחינה. ואולם, כמות הברזל הנצרכת באופן טבעי אינה מספיקה לרוב להריון, ומומלץ לצורכה כתוסף. לכן, מי שבכל זאת מעוניינת להשיג ברזל ממזון נדרשת לבצע זאת עם פיקוח של רופא ובדיקות דם חוזרות. ובאשר לחומצה פולית, אני ממליצה לצורכה כתוסף מזון בלבד ולא לנסות לקבל את מלוא הכמות הנדרשת ממזון טבעי. זאת מכיוון שעל מנת לצרוך מספיק חומצה פולית המצויה בין היתר בפירות הדר, עלים ירוקים, אגוזים וקטניות, יש לאכול כמויות מזון גדולות העלולות להוביל לבעיות של משקל יתר.
יש להבין כי תזונה מאוזנת משתנה מאישה לאישה, אך היא כוללת גם מזונות שלכולן עדיף להפחית בצריכתם ואף להימנע מהם. על מזונות אלו נמנים מוצרים לא מבושלים דיים או לא טריים, כמו בשר ודגים נאים או ביצת עין. זאת מאחר שהם עלולים להכיל חיידקיים הגורמים לזיהום גוף האם ופוגעים במערכת החיסונית של העובר, ואפילו עלולים לגרום להפלות וללידה מוקדמת. כמו כן, יש להימנע מדגים המכילים כמות גבוהה של כספית, ומצריכת משקאות המכילים קפאין או אלכוהול. בנוסף, יש להפחית ולהימנע מצריכת מזון מעובד, מטוגן או ממותק שעלול להעלות את לחץ הדם של האם והעובר, לגרום לעליה בכולסטרול הרע ולמשקל יתר.
חשוב להבין שכול רכיבי התזונה הטבעית שאני מכינה מצטרפים יחדיו לכדי הנחוץ להתפתחות תקינה של ההריון. כלומר, מחסור באחד או יותר מרכיבים אלו עלול להשפיע על מהלכו של ההריון לרעה. למשל, מחסור בברזל עלול להוביל לאנמיה אצל האישה, מה שגורם לכאבי ראש ונשירת שיער, ואילו אי שתייה מספקת של מים יכולה לגרום להתייבשות וכתוצאה מכך אף ללידה מוקדמת.
על פי הגישה הנטורופתית אין חובה לצרוך מוצרי בשר וחלב בתקופת ההריון. את כל חומצות האמינו שהבשר מספק ניתן לקבל מתזונת קטניות ודגים, ולפי הגישה החלב פוגם בספיגה מיטבית של סידן בגוף ולכן עדיף לקבל את תצרוכת הסידן מעלים ירוקים, סרדינים ושקדים. מצד שני, ברור לי שנשים רבות מתקשות לשנות הרגלי תזונה ולהימנע מאכילת מוצרי בשר וחלב במהלך ההריון. להן אני ממליצה לעבור למוצרי בשר רזים כמו בשר הודו או עוף, ומבחינת מוצרי חלב עדיף לצרוך יוגורטים לא ממותקים העשירים בפרוביוטיקה, וכן מוצרי חלב של עיזים ובאפולו.
מניסיוני, הקפדה על תזונה מאוזנת וטבעית המותאמת באופן אישי לכל אחת, מונעת את מרבית תופעות הלוואי השונות כמו בחילות או עצירות. כך לדוגמא, ניתן לשפר את תפקוד מערכת העיכול ולמנוע גזים ועצירות באמצעות תזונה עשירה בסיבים. שתייה מרובה של מים מונעת צרבת, ובחילות נמנעות על ידי צריכת מזונות עשירים בוויטמין B. ובאשר לנשנושנים, פריסת התזונה על פני 5 ארוחות קטנות במהלך היום מנטרלת את מרבית הקושי, ואם בכל זאת עולה צורך לנשנש ואין אפשרות להתאפק עד הארוחה הבאה עדיף לאכול פרי ירוק או מעט אגוזים.
תזונה מאוזנת וטבעית תורמת ומשפרת את תקינותו ההריון מבחינת האם והעובר כאחד. תזונה זו מותאמת באופן ספציפי לכל אישה בהתאם לנתוניה, כדוגמת גיל ומשקל. מעבר לכך, באין בעיות מיוחדות ניתן לשמר אורחות חיים נורמטיביות, בין אם במסגרת העבודה או פעילות פנאי.
הינכם מוזמנים לשאול את אירית שרון שאלות נוספות בפורום נטורופתיה (רפואת משפחה).