לעיתים, בבדיקות אקראיות או מכוונות מאותרת סטייה של מחיצת האף לצד זה או אחר, הנובעת מבעיה מולדת או חבלתית. כאשר קיימת סטייה שכזו עלול להיווצר מצב של הגדלה משמעותית בקונכיה הנגדית לסטייה, כחלק מתהליך מפצה, והדבר מוביל לדרגות שונות של חסימה אפית. במקרים אלו נתחיל עם טיפול שמרני הכולל בין היתר תרסיסים סטרואידליים. אם הטיפול השמרני לא עוזר קיימת אפשרות לטפל במחיצה וקונכיות באמצעות ניתוח.
אם סחוס או עצם המחיצה סוטים ומעוקמים לאחד הצדדים, הטיפול השמרני לא יועיל ותידרש התערבות כירורגית. מדובר בהליך המבוצע דרך האף באמצעות הרמה של הרירית משני הצדדים, הוצאה של החלק הסוטה, והחזרה של הסחוס למקומו במידת האפשר. מבצעים את הניתוח בהרדמה כללית או מקומית וההליך עצמו נמשך כשלושת רבעי שעה, כתלות בדרגת הקושי. הוא מבוצע על ידי רופא אף אוזן גרון כאשר מרבית הרופאים לא מבצעים התערבות פלסטית – קוסמטית באף החיצון, הגם שישנם מנתחים שמבצעים גם את הטכניקה הזו.
בדרך כלל, אחרי הניתוח לא צריך חבישה והרירית תישאר נפוחה לכמה ימים עד שבועות, כך שההקלה בנשימה אינה מיידית. בנוסף, על המטופל לשטוף את האף עם מי מלח כמה פעמים ביום לאורך שבועיים או שלושה. כמו כן, עשויים להופיע כאבים שמגיבים לרוב למשככי הכאב הרגילים. על כל פנים, אחרי כשבוע חוזרים לפעילות רגילה אך בדרך כלל מומלץ להימנע מספורט בשבוע – שבועיים שאחרי הניתוח.
זהו ניתוח אנדוסקופי המבוצע עקב סינוסיטיס חוזרת, פוליפים בסינוסים ובאף ובמספר נסיבות נוספות. כאשר הסינוסים חסומים מתפתחת סינוסיטיס שיכולה להתבטא בלחצים בראש ובעיניים, בכאבי ראש, באף חסום, שיעול, איבוד של חוש הריח ועוד. מדובר בהתערבות שמבצעים תחת הרדמה כללית ונמשכת כ- 60 עד 120 דקות כתלות בהיקף הבעיה. יש לציין כי הניתוח האנדוסקופי כרוך לעיתים קרובות בכריתה של הקונכיות או בתיקון של מחיצת האף, או בשניהם. כאשר ישנה סטייה של מחיצת האף, לא תמיד ניתן להגיע בצורה נוחה אל הסינוסים, וצריך לתקן את המחיצה כדי לאפשר גישה נוחה וגם בשביל לאפשר נשימה טובה יותר.
שיעור ההצלחה של ניתוח FESS תלוי בסיבתו: אם מדובר בסינוסיטיס אזי הסיכויים גבוהים ועומדים על 85 עד 90 אחוזי הצלחה. אם מדובר בניתוח לפוליפים החוסמים את האף קיים סיכוי גבוה מאוד להצלחה, אולם לעיתים הפוליפים עשויים לחזור אחרי כמה שנים, בפרט אצל אנשים שסובלים גם מאסתמה. חשוב לזכור שכמו בכל התערבות כירורגית גם כאן ייתכנו סיבוכים. לדוגמא, שני סיבוכים חמורים אך נדירים מאוד הם דליפה של נוזל שדרתי ופגיעה בעין. סיבוכים פחות נדירים הינם זיהום ודימום.
פרופסור מ"ק נחמה אורי היא מנהלת יחידת אף וסינוסים בבית החולים "כרמל". ניתן להפנות אליה שאלות בנושא זה ובנושאים נוספים דרך פורום מחלות אף וסינוסים.
לאתר האישי של פרופסור מ"ק נחמה אורי לחצו כאן.
לעוד עדכונים שוטפים בתחום מאת פרופסור מ"ק נחמה אורי, היכנסו לעמוד הפייסבוק.