על מנת לעסוק ברפואת אף אוזן גרון ילדים על הרופא לסיים תקופה מוגדרת של התמחות בתחום זה, תוך שהוא רוכש היכרות מעמיקה עם האנטומיה והפתולוגיה של המערכות בגילאים הצעירים. יש לציין כי לא מעט ממחלות אף אוזן גרון מצויות בשכיחות גבוהה אצל ילדים ביחס למבוגרים, וזאת בשל אי שמירה על היגיינה, והידבקות במסגרות החינוך השונות. בין היתר עוסק הרופא בבעיות כגון נוזלים ודלקות באוזניים, סינוסיטיס, נזלת כרונית, נחירות, דלקות שקדים, צרידות, גושים בצוואר, ירידה בשמיעה, ועוד שורה ארוכה של תופעות.
כל הורה יודע כי דלקות אוזניים נפוצות מאוד אצל ילדים, בוודאי בהשוואה למבוגרים. למעשה, מחקרים שנערכו בתחום מעידים כי 1 מכל 4 ילדים יסבול בחייו מדלקת אוזניים אחת לפחות. הבעיה נוצרת לרוב בין גיל חצי שנה לשנתיים בעוד שתדירותה יורדת לקראת גיל שלוש שנים, ובנים מצויים בסיכון גבוהה יותר מבנות. הדלקת עצמה הינה הצטברות של מוגלה באוזן התיכונה שמופיעה בדרגות חומרה שונות, כאשר דלקות חריפות עשויות להיות מלוות בעליית חום, בכאבים באוזניים ובהפרשה של מוגלה. לעומת הדלקת שנמשכת לרוב ימים ספורים קיים גם מצב המכונה נוזלים באוזניים, שגם בו מצטברות הפרשות מוגלתיות אך בלי כאבים או עליית חום. אמנם מדובר בבעיה פחות אקוטית אך היא מתמשכת ואף כרונית, ועשויה להתבטא בירידה בשמיעה ובתחושת לחץ באוזניים. על פי רוב נהוג לטפל במצבים כרוניים באמצעות ניתוח כפתורים, במהלכו מוחדרת צינורית אל האוזן התיכונה דרך עור התוף. הצינורית מאפשרת כניסה של אוויר אל האוזן הסתומה בנוזלים, ומכאן לשיפור יכולת השמיעה שנפגעה.
כידוע, דלקות גרון נפוצות במיוחד בעונת החורף, מאחר שבימים אלה שוהים הילדים בחללים סגורים ובלתי מאווררים, ומדביקים זה את זה. למעשה, מדובר בתגובת הגוף לזיהומים שונים המועברים באמצעות טיפות רוק שמקורן בשיעול. מאחר שקיימים סוגים שונים של מזהמים, כגון נגיפים או חיידקים, ומכיוון שקיימות מחלות שונות כמו מחלת הנשיקה ודלקת שקדים סטרפטוקוקלית, קיימת חשיבות מרובה לאבחון מדויק של הבעיה והגורמים לה. הסימפטומים המרכזיים של דלקות גרון הם תחושת עייפות, כאבים בעת אכילה ובליעה של רוק, עליית חום, נפיחות ואדמומיות בגרון. הטיפול עשוי לכלול משככי כאבים, הורדת חום וחיטוי של הפה, וכן תרופות אנטיביוטיות במקרה של דלקת ממקור חיידקי. בנוסף, לעיתים יישקל ניתוח לכריתת שקדים במטופלים הסובלים מדלקות שקדים חוזרות.
סינוסים הם למעשה חללים העוברים בין עצמות הפנים, כשעל דופנותיהם קיימת שכבה רירית המנקה את האף ומווסתת את הטמפרטורה שלו. לסינוסים עצמם יש פתחים המנקזים את הריר אל האף, וכאשר הם נחסמים עלולה להיווצר סינוסיטיס כרונית או חריפה. המחלה עשויה להיווצר בשל גורמים רבים ושונים, ביניהם שינויים תדירים וחדים בטמפרטורה, צינון לאורך זמן ממושך ובעיות אנטומיות באף. היא מתבטאת לרוב בנזלת מוגלתית בצבע צהוב, בלחצים וכאבים באזור העיניים, בשיעול מלא ליחה, באף גדוש וסתום, ובריח בלתי נעים מהפה. ניתן לטפל בסינוסיטיס במספר דרכים בהתאם לחומרת המחלה. בתור התחלה משתמשים באמצעים לפתיחת הגודש באף כדוגמת כדורים, תרסיסים, אדי מים חמים וטיפות. בהמשך, ייתכן שיהיה צורך במתן תרופה אנטיביוטית, ובמידה שקיימת החמרה נוספת בסימפטומים יש צורך להגיע לבדיקות מעמיקות יותר אצל רופא. על פי תוצאות הבדיקה יחליט המומחה אם לבצע שאיבה של המוגלה מאזור הסינוסים, או להמליץ על טיפול אחר כגון ניתוח סינוסיטיס. הניתוח עצמו מבוצע במקרים של סינוסיטיס כרוני או חוזר, ולאחר שתרופות סטרואידיות לא הועילו. מדובר בניתוח תחת הרדמה כללית או מקומית בו מורחבים פתחי הסינוסים, הידוע באחוזי הצלחה גבוהים.
הלשון מחוברת אל רצפת הפה באמצעות קרום עדין המכונה פרנולום. לעיתים הפרנולום קצר מדי וכתוצאה מכך נוצרות מוגבלות תנועה בלשון, הגורמות בין היתר לבעיה בהגיית אותיות מסוימות, לדלקות חניכיים, להפרעה באכילה ויניקה, ולעששת. מדובר בבעיה בעלת היבט תורשתי, בה מטפלים על ידי חיתוך של הפרנולום באמצעות סכין חשמלית או מספריים. יש לציין כי החיתוך נעשה תחת הרדמה מקומית בילדים גדולים והרדמה כללית בתינוקות.
הפרעה קולית היא מצב בו קיימת בעיה בתנועה התקינה של אוויר באזור הגרון, או שהילד אינו משתמש באופן נכון במיתרי הקול שלו. על פי רוב מדובר בבעיה פשוטה יחסית לטיפול, אך היעדר טיפול בה עלול להוביל לבעיות שונות גם מן ההיבט החברתי והנפשי. יתר על כן, לעיתים עלולה ההפרעה הקולית להעיד על גידול מסוכן בגרון, ולכן קיימת חשיבות מרובה לאבחון הבעיה והגורמים לה אצל רופא מומחה.