קטרקט היא מחלה שכיחה מאוד המובילה להפחתה באיכות הראייה, ושמה העברי הוא ירוד. למעשה מדובר בירידה טבעית בצלילות של עדשת העין, אשר התפקיד שלה הוא למקד את האור על הרשתית. מאחר שהעדשה נעשית פחות צלולה ויותר עכורה אנו מתחילים לקבל תמונה מטושטשת, בעוד העכירות הולכת ומתקדמת עם השנים. כמו כן, מאחר שמדובר בתהליך טבעי הרי שבתנאים "אופטימאליים" כולנו היינו אמורים לסבול ממנה בשלב מתקדם של החיים, ואכן יותר מחצי מהאנשים מעל לגיל 60 סובלים מירוד בדרגה זו או אחרת, ואליהם מצטרפים אנשים בגילאים יותר צעירים.
מצד אחד, עד שלא מתחילה הפגיעה המשמעותית באיכות הראייה אין צורך לטפל בקטרקט עם ניתוח, אבל מצד שני בלי ניתוח היא מחמירה עד כדי עיוורון, ובמדינות שבהן אין טיפול הולם הדבר אכן קורה. כפי שאמרנו, המחלה נעשית יותר שכיחה עם הגיל אך יש לה סיבות נוספות שהינן תורשתיות, וכן היא מואצת עקב מחלות עיניים אחרות ועקב פגיעות וניתוחים בעיניים בעבר.
הסימן המרכזי לקטרקט היא הפחתה בראייה, בעיקר למרחוק, ולכן אנשים נזקקים להחלפה תדירה יחסית במספרי המשקפיים ועדות המגע שלהם. כמו כן, קיימים סימנים נוספים כמו כפל ראייה, סנוור מאורות, הפחתת ראייה בשעות החשיכה וכתמים המופיעים על שדה הראייה. חשוב לדעת כי נכון להיום אין טיפול לקטרקט מלבד ניתוח שבו פותחים חלונות עבודות זעירים בקרנית ובקופסית העין, ודרכם מחדירים מכשיר מיוחד בשם פאקו. הפאקו נראה כמו עט כתיבה שמרסק עם אולטרסאונד ושואב את החלקים של העדשה הטבעית שנעכרה. לאחר מכן מחדירים אל העין עדשה מלאכותית חדשה מסוג מסוים והחלון שפתחו בשלב הראשון נסגר ללא צורך בתפרים.
זהו ניתוח הנחשב ליעיל מאוד, בטוח ואף פשוט יחסית ליישום, עם אחוזי הצלחה גבוהים העומדים על יותר מתשעים וחמישה אחוזים. ניתן להשתיל עדשות מלאכותיות רגילות שהינן איכותיות מאוד ונותנות מענה לראייה למרחק או לקרוב, ולצידן קיימות גם עדשות מתקדמות ויקרות יותר מסוג פרימיום. עדשות אלו יכולות לתת מענה לראייה לכל הטווחים, ובמקרים רבים מייתרות לחלוטין את הצורך במשקפיים או בעדשות מדע בכלל.
השם העברי של גלאוקומה הוא ברקית. זוהי מחלה כרונית שלרוב מתבטאת בעלייה בלחץ התוך עיני לרמה גבוהה. היא בדרך כלל מתפתחת באופן הדרגתי בעין אחת ואחרי זה בעין השנייה, ומובילה לנזקים בלתי הפיכים לעצבי הראייה ולהקטנה של שדה הראייה שהופך למעין צינור שדרכו מתבוננים. יש לציין כי גלאוקומה קיבלה גם את הכינוי "גנב הראייה השקט" מפני שלמעשה אין לה כל כאבים או תסמינים עד לשלב
מאוחר שבו כבר קשה לעצור אותה.
זוהי אחת הסיבות שבגללן חשוב להגיע החל מהעשור הרביעי לחיים לבדיקות אצל רופא עיניים. אמנם היא מופיעה גם בגילאים צעירים יותר, אך בדומה לקטרקט השכיחות שלה עולה עם הגיל, והיא תלויה בין היתר במחלות אחרות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, בהיסטוריה משפחתית של תחלואת עיניים, וכן אצל מי שסובל מקוצר ראייה או עבר ניתוח עיניים. למעשה, לאנשים בעשור הרביעי עד השישי לחייהם כדאי להגיע לבדיקה אצל רופא העיניים לפחות פעם אחת בכל שנתיים, ומעל לגיל 65 כדאי להגיע אל הרופא לפחות פעם בשנה. זאת, בהנחה שאינם מצויים בקבוצות הסיכון המתוארות לעיל, המחייבות בדיקות תדירות יותר. יש לציין כי אבחון הגלאוקומה כולל מספר בדיקות, וכי האבחנה המוקדמת עשויה לעזור בטיפול במחלה ולעיתים אף בעצירתה. המטרה העיקרית של הטיפול היא הקטנת הלחץ בתוך העין ועשוי לכלול תרופות או ניתוח לניקוז נוזלי העין.