כל מי שהייתה לו אי פעם שעורה בעין בוודאי לא יתקשה להיזכר בתחושה המעיקה, כאשר פצעון בגודל קטן מופיע מתחת לעפעפיים ומתחיל לגרד, לכאוב ולהתנפח. רבים מאיתנו התרגלו לקרוא לתופעה הזו בשם "שעורה בעין" שאולי מקור שמה מגיעה מהתחושה כאילו תקוע גרגיר דגן כואב מתחת לעפעף. יחד עם זאת, לא כולנו מבינים מדוע היא בכלל נגרמת. ובכן, הגורם טמון בלוטות שומן בעיניים הנקראות בלוטות הימוביאן. למעשה יש בעיניים כמה בלוטות המייצרות נוזלי סיכה שונים, כאשר השמן שמפרישות בלוטות המיבומיאן תפקידו לשמור שהנוזלים המסככים את העין לא יתאדו מהר מדי לאוויר. כאשר הבלוטות האלו אינן מתפקדות מסיבה זו או אחרת, ולא מייצרות שומן מספיק, הנוזלים מתאדים מהר מדי ונוצרת תופעה שנקראת "עין יבשה".
ואולם, במקרה זה הבעיה אינה טמונה בחוסר תפקוד של בלוטות הימוביאן אלא דווקא בסתימה שלהן. עקב הסתימה מצטברים ביציאה מהבלוטה חיידקים אשר הגוף נלחם בהם על ידי יצירת דלקת ומוגלה, וכך נוצר הפצעון המעיק מתחת לעפעפיים.
קודם כל שעורה בעין איננה מסכנת את הראייה, ובמרבית המקרים ניתן לטפל בה לבד בלי לראות רופא. יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם מה שנראה ונחווה כשעורה בעין הוא למעשה מצב רפואי אחר שיכול להיות חמור יותר, ולכן אם התופעה אינה חולפת במהירות או מעיקה מאוד, כדאי בכל זאת לפנות אל רופא המשפחה. מייד נסקור מספר התערבויות שאינן תרופתיות אלא טבעיות לטיפול בשעורה בעין, אבל לפני כן נציין כי הטיפול שיציע הרופא יורכב לרוב מאנטיביוטיקה בצורת משחה שתהרוג את החיידקים, וסביר להניח שגם יומלץ לכם על קומפרסים של מים חמים או תה שחור לעין. בכך נעסוק מייד. בנוסף, הרופא ינחה אתכם להימנע מנגיעות מיותרות בעיניים ואם כבר נוגעים לוודא שהידיים שטופות ונקיות. כמו כן, עדיף להימנע מלשים איפור בתקופה שיש שעורה.
כפי שאמרנו, הטיפול התרופתי יכלול לרוב משחה אנטיביוטית, ובמקרים חמורים יותר ייתכן ויידרשו כדורים. מעבר לכך, כמעט בכל בית מכירים את "תרופות הסבתא" לשעורה בעין, ובניגוד למה שאתם אולי חושבים על התרופות האלו, במקרה הזה יש כמה מהן שבאמת מועילות מאוד. כך לדוגמא, קומפרס של מים חמים מרכך את העור של העפעפיים ולכן יכול להוביל לפתיחה של בלוטות הימוביאן שנסתמו, וזהו כזכור המקור לכל הבעיה. את הקומפרס יש להניח על העין בידיים שטופות ונקיות, להשתמש במים חמים אבל לא חמים מדי, להשאיר לכמה דקות על העין, וליישם כארבע פעמים בכל יום.
מלבד מים חמים, יש המוסיפים לרטייה עוד כמה מרכיבים הידועים בהפחת כאבים, למשל לבנדר, בהחלט נהוג להשתמש גם בתה שחור. הסיבה ליעילותו של התה השחור טמונה במרכיב שנקרא טאנין וידוע ביכולתו להילחם בחיידקים ולנגוד דלקות. מאחר שהטאנין נמצא שכמויות די גדולות בתה שחור הרי שהוא יכול להועיל בתור קומפרס על העין, עם עדיפות לקומפרסים חמים אבל ניתן גם קרים. יחד עם זאת, אם משתמשים בקומפרס קר יש להשאיר אותו על העין לכעשרים דקות לפחות ולא לדקות ספורות.
אם כן, ישנן סיבות מדעיות ובדוקות ליעילותן של חלק מתרופות הסבתא. לגבי אחרות, קיימות הצעות אולם אין להן בהכרח תימוכין במחקר ולכן יש להתייחס אליהן בזהירות רבה יותר. כך לדוגמא, יש המספרים על יעילות של שטיפת עיניים בה מערבים בתוך כוס מים אבקת כורכום או זרעי כוסברה או מלח, יש הממליצים על שימוש לחם קר שמניחים על העין להרגעה, יש האומרים כי תפוחי אדמה מגורדים ועטופים בתחבושת יכולים לעזור, ויש הממליצים למרוח אלוורה על העיניים.