מגפת הקורונה הביאה אנשים לא מעטים לידי הצורך לבצע תמורות בצביון עבודתם וצורתה, וכך החלו הם לעבוד בביתם. למשל, תאגידים רבים של טכנולוגיה עילית נעלו את דלתות משרדיהם המהודרים והמשוכללים, והורו לכל אנשיהם לאמץ את מתכונת העבודה בבית. אך יש לדעת כי לאמיתו של דבר "אופנה" זו כבר קנתה לה אחיזה בארצות שונות עוד לפני שפרצה מגפת הקורונה, ונראה כי סגנון עבודה זה הולך ומתפשט בלאו הכי. כך או כך, טרם התבררו השפעותיה של שיטה זו על תפוקת העובדים מצד אחד ועל היותם מרוצים מצד שני. אך ברור כשמש כי צורת העבודה בבית מעמידה אתגרים חסרי תקדים ככל שאמורים הדברים בהקפדה של כל אחד על אכילת מאכלים המתאימים לצרכיו ולמצבו הקליני, וכן בשמירה על אורח חיים בריא, ובכלל זה פעילות גופנית.
מקומות עבודה מסודרים או מוסדות לימודים מצריכים סדר יום מוקפד וריכוז במשך זמן רב לצורך עבודה או לימוד. אומנם אין הם מותירים אופציות רבות באשר לזמן האכילה, אך צופנים הם בחובם אפשרויות רבות אחרות להפסקה (למשל, שיחת חולין). לעומת זאת, העבודה בבית וההפסקות שם מתאפיינות לא רק בלוח זמנים גמיש וחופשי הרבה יותר, אלא גם בסמיכות מקום "מסוכנת" אל המטבח ואל המקרר, וכפועל יוצא מכך – בתיאבון מוגבר, ולכן מבחינה זו הן מאתגרות הרבה יותר. לפיכך, הרגלי אכילה קבועים – יש בהם כדי לסייע בהתמודדות עם האתגר האמור.
קודם כול, מומלץ לבחור בסעודת שחרית איכותית הכוללת פחמימות, חלבונים וירק (או פרי), למשל סנדוויץ' גבינה עם מלפפון, ולחלופין – יוגורט בתוספת פרי וכמה אגוזים. כך יקבל המוח את תוספת החיוניות הראשונית שאותה הוא צריך.
מומלץ גם לקבוע עיתות מנוחה לכל אורך היום דווקא כאשר הן נחוצות במיוחד מצד הירידה ביכולת ההאזנה ושימת הלב, ובעצם – מצד הצורך במנוחה. אין הכרח לסעוד בכל פסק זמן שנקבע, אך ניתן (ואפילו מומלץ) לזוז, ללכת אל מחוץ לבית או אל הגזוזטרה ולחלץ מעט את העצמות. אשר למזון – מומלץ לשאוף למצב שבו הסעודה תיאכל אך ורק בעת המנוחה, ולא בד בבד עם העבודה. אם הבטן מקרקרת באמת ובתמים, והרעב אכן אמיתי – בפרקי הזמן שנקבעו לצורך מנוחה אפשר לשככו במנת יוגורט בתוספת פרי, מספר אגוזים או שקדים או כדורי תמרים (שאופן הכנתם יפורט להלן).
לסיום עניין זה של שגרת היום, מומלץ לייחד עת מנוחה ממושכת די הצורך לשם עריכתה של סעודת צוהריים, וזאת בלא חיפזון, בשלווה וללא טרדות ותשומת לב לעניינים צדדיים כגון מחשב, מכשיר סלולר או מסך טלוויזיה. התרכזות במזון ובסעודה יכולה לחזק את הרגשת השובע, לשפרה ולהופכה למענגת יותר, וייתכן שאפילו יהיה בה כדי לסייע בצמצום צריכתם של החטיפים ושאר ה"אטרקציות" הנוספות העלולות לבוא בשלב מאוחר יותר בהמשך היום.
כמעט תמיד גומר האדם אומר לסעוד – שלא ביודעין. לכן תכנון מוצלח וראוי של מקום הפעילות בעבודה בבית עשוי להפחית את מספרן של ההחלטות שאינן האופטימליות ביותר, אם לנקוט לשון המעטה.
לפי דעתי, ההחלטה החיונית והקריטית ביותר היא לבצע את הפעילות דווקא בחדר העבודה ולהימנע ממנה בסמיכות מקום לפריז'ידר, סמיכות מקום שיש בה כדי להגדיל את הסכנה שדלתו לא תישאר סגורה. מומלץ להימנע מהבאת מזון אל מקום הפעילות, ובמקום זאת מוטב לעזוב את מתחם הפעילות לצורך סעודה ליד השולחן גם אם בעצם מדובר ב"חטיפים" או ב"ביסים" בין הארוחות.
עוד מומלץ ביותר להניח בקבוק גדול של מים קרים בקרבת מקום. עבודה לאורך זמן במקום שבו פועל מזגן עלולה לפגוע ביכולת להרגיש צימאון, ועקב כך – למנוע מן הגוף לפחות חלק מכמות הנוזלים הדרושה לו. יתרה מזו, לעיתים קרובות מוחלפת בטעות הרגשת צימאון בהרגשת רעבון, והאכילה היא שמועדפת על השתייה. לפיכך, יש יסוד להניח שהדבר יתרחש פחות אצל מי שיוודא כי נמצא לידו קנקן מים וכי הוא אכן לוגם ממנו תדיר. אפשר לשפר את טעם המים באמצעות תוספות כגון חתיכות פרי או צמח המנטה (מנתה) או מלפפון.
נוסף על כך, מומלץ להתכונן לעבודה בבית אף באמצעות תכנון הקניות וכמות התבשילים והמאפים. כדאי להכין הרבה מזון בריא מבושל ואפוי מכל הסוגים, מזון שיש בו כדי לספק את כל הצרכים למספר יממות, וזאת כדי להימנע מן הצורך לבשל כל אימת שתבוא תחושת רעב, ולהסתפק בחימום מזון מוכן. כדאי שיימצאו בבית פירות – או סלט ירקות מוכן – לצורך אכילה בין הארוחות, ואולי כדאי עוד יותר שכל החטיפים והממתקים והמאפים המתוקים לא יישמרו במקום גלוי ופתוח במטבח, אלא הם יישמרו במקומות מרוחקים יותר (למשל במקומות שאינם פתוחים).
נראה כי מתכונת העבודה בבית תביא לידי צמצומה של הפעילות הגופנית, וזאת משום שהצעדות אל מקום העבודה ובחזרה הביתה כבר אינן מתבצעות. לפיכך, חיוני ביותר למצוא להן תחליף בדמותה של פעילות גופנית אחרת.
כדאי להתחיל את היום בניסיון ללכת במהירות או אפילו לרוץ. הדבר עשוי להביא את הגוף לייצור הפרשות כימיות דוגמת סרוטונין, דופמין, אדרנלין ואנדורפינים. חומרים אלו מרוממים את הרוח, משפרים את כוח הרצון, ואף את יכולת ההקשבה ותשומת הלב, כך שיצירתם בגוף דווקא בתחילת היום יכולה לשפר את יעילות העבודה למן הבוקר ועד הערב. במחקר נמצא שלימוד תוך כדי תנועה הינו טוב ואפקטיבי יותר מלימוד של מי שנמצא באותו מיקום, ולכן ניתן לעבוד וגם ללמוד במקביל לפעילות גופנית, ואפילו לקיים פגישות ולשמוע הרצאות באופן הדינמי האמור (ובלבד שהדבר יהיה מקובל על הצד השני לפגישה או על המרצה).
מומלץ – ואפילו חיוני – להקדיש גם פרקי זמן זעירים לפעילות גופנית במשך היום, ולהגביל את משך העבודה כך שלא יעלה על 30–45 דקות בפעם אחת, ואז להתרומם ממקום הישיבה ולצאת להליכת אוורור קצרה, להתמתח מעט, לבצע מספר שכיבות סמיכה או כפיפות בטן או שאר פעולות שיש בהן כדי להגביר את זרימת הדם. אפשר שמתכונת זו של עבודה והפסקות (לרבות הפסקות לשם התעמלות) לסירוגין גם תשפר את יעילותה של העבודה.
מגפת הקורונה הביאה עימה תמורות רבות בחיי העבודה והיעדר ביטחון בתחומים רבים. מן ההכרח להסתגל לתמורות האלה, כמו גם לתמורות אחרות שבאו עם הנגיף. מומלץ לנסות להנהיג באופן קבוע כל דפוס פעולה שיש בו כדי לקדם, ולשפר כל מה שמשפיע השפעה מיטיבה פחות. לשם כך מומלץ להקדיש מספר דקות בכל יום כדי להתבונן בדפוסי העבודה ובהליכיה נוסף על בחינתו של מרכיב התוצאה הסופית שמתקבלת לאחר סיומה של עבודת היום.
מעדן מתוק ובריא זה מתאים גם למי שנשאר במקום עבודתו המסודר...
תמרים כוללים סיבים תזונתיים. אגוזים הם לא רק מקור שומן משובח ובריא – ומעט חלבון – אלא הם (כמו שקדים) גם מקור חשוב של סידן וכן (כמו אגוזי מלך) של אומגה 3. אגוזים ושקדים הנאכלים עם פרי בדרך כלל משפיעים השפעה ממתנת על עלייתה של רמת הסוכר בדם בגין אכילת הפרי, ומביאים לידי תחושת שובע רבה יותר ומשפרים את רמת הריכוז.
חומרים
הוראות ביצוע
יש לערבב הכול (למעט הציפוי) במעבד מזון עד שתתקבל תערובת הומוגנית ודביקה. (אם היא תהיה דביקה מדי, אפשר לערבב אל תוך העיסה גם כף אחת של מים.) אחרי כן צריך ליצור כדורים זעירים מן התערובת ולגלגל אותם בציפוי שנבחר. ניתן גם לקלות תחילה במחבת את חומרי הציפוי האלה. אפשר לשים את הכדורים במקרר, אך לדעתי מוטב להניחם במקפיא.