למרות העלייה במודעות הציבורית לנזקי העישון, והצעדים שננקטים על ידי משרדי הממשלה כגון פרסום, הגברת אכיפה ומיסוי, שיעור המעשנים בישראל עדיין גבוה לכל הדעות. לפי סקר שנערך מטעם משרד הבריאות, שיעור המעשנים בארץ בגילאי 21 ומעלה הוא כמעט 20%, כלומר אחד מכל חמישה ישראלים הינו מעשן. הבשורות "הטובות" הן שיחסית למדינות אירופה נשים בישראל (כ- 13%) מעשנות פחות, אך יותר גברים ישראלים מעשנים (26%) יחסית למדינות אירופאיות. יחד עם זאת, הנתונים מחמירים בקרב גברים מהמגזר הערבי שכמעט מחציתם מעשנים, ואילו נשים ערביות הן קבוצת האוכלוסייה שמעשנת פחות מכולן (כ- 7% בלבד). לבסוף, הסקר מצא שיותר משליש מקרב האנשים שאינם מעשנים עדיין חשופים לעישון, בעיקר בבית ובמקומות עבודה, ועל כן סובלים מנזקי עישון פסיבי.
כאשר שומעים על נזקי עישון נוטים לחשוב בעיקר על הנזקים הגופניים, כגון עלייה משמעותית בסיכון למחלות סרטן, לב, כלי דם ועוד. יחד עם זאת, ראוי לזכור שאל ציבור המעשנים הנרחב מצטרפים עוד מאות אלפים הסובלים מנזקי עישון פאסיבי (בפרט ילדים, נשים הרות וחולי אסתמה) שנחשפים למאות חומרים רעילים שנמצאים בעשן הסיגריה ועלולים לגרום למחלות נשימה, סרטן ותופעות מוכרות כמו בחילות ועיניים דומעות. במילים אחרות, לעישון יש השפעה גדולה ונרחבת המתבטאת בפגיעה באיכות חייהם של מעשנים ולא מעשנים כאחד, וכן בנזקים חמורים של מיליארדי שקלים בשנה לכלכלת המדינה, למשל עקב אובדן ימי עבודה, בעיות תברואה, מימון של טיפולים רפואיים, ועוד. וכמובן, כאשר בני נוער וילדים נחשפים לתופעת העישון במקומות ציבוריים מתעוררת נטייה לחקות את המבוגרים ובכך מצטרפים עוד אנשים למעגל המעשנים.
לאור נתונים אלו הוחלט במשרד הבריאות להחריף את הצעדים כנגד התופעה, וכאמור לדברי שר הבריאות ליצמן מצוי המאבק בה בראש סדר היום של המשרד. לאחרונה התכנסה וועדת הבריאות של הכנסת ובה הציג השר מספר צעדים שכבר מבוצעים וצעדים מתוכננים לעתיד הקרוב. ראשית הציג השר צו חדש המהווה תיקון לתוספת לחוק הגבלת העישון בקומות ציבוריים משנת 1983. מדובר בצו שכבר נמצא בהליכים מתקדמים וכולל בין היתר איסור מוחלט על עישון במקומות שבהם נערכות הופעות או אירועים שונים תחת כיפת השמיים. כמו כן, הצו יאסור על עישון בכל האזורים של מתחמים ציבוריים (כולל מחוץ למבנים) בבתי חולים ומרפאות, למעט אזורים מוגדרים ומרוחקים למעשנים. עוד נקבע כי ייאסר העישון במקומות המיועדים לספורט ופעילות גופנית אפילו אם אינם מצויים בתוך מבנים (למשל אצטדיוני כדורגל), וגם בכניסות ויציאות ממשרדים ממשלתיים, בגני שעשועים וליד כניסות של גני ילדים.
מלבד התיקון לחוק החלו במשרד הבריאות לשקוד על מספר הוראות, הנחיות ושינויים נוספים. כך לדוגמא, כבר עתה מתקיים תהליך הכנה לתיקון נוסף לחוק אשר יאסור באופן מוחלט להקים חדרי עישון במקומות מסוימים שכיום עדיין מותרים לכך: אולמות אירועים, בתי קולנוע, ספריות, תיאטראות, מוסדות אקדמיים, תחנות רכבת ותחנות אוטובוסים מרכזיות, בתי קפה ומסעדות, אצטדיונים, סניפי דואר ובנק, וכן במקומות עבודה.
כמו כן, מתוכנן בעתיד הקרוב תיקון לחוק הגבלת פרסום ושיווק מוצרי טבק, אשר יחייב את החברות לממן ולפרסם מודעות נגדיות לפרסום הראשוני וזאת באותו ההיקף ובהתאם לניסוחים שייקבעו על ידי משרד הבריאות בעיתונות ובאינטרנט. בנוסף, לפי תיקון זה יגדלו האזהרות בפרסומים למוצרי טבק ל- 20% משטח המודעה, ועל החברות ייאסר לייצר ולשווק צעצועים או מוצרי מוזן בעלי דמיון לטבק, או לחלק מוצרי טבק בחינם או בתמורה לפעולות מסוימות. לבסוף, התיקון גם יחייב את החברות לדווח למשרד הבריאות על רעילות של מרכיבים ועל התכולה של מוצרי טבק.
מלבד האמור לעיל, משרד הבריאות מתכנן להגדיל את הקנסות על העבירות המנויות בחוק ולקבוע עיצומים כספיים. זאת לצד הסמכה של מפקחים לאכיפת הגבלות העישון בבתי חולים ממשלתיים, העלאה של המיסוי על מוצרי הטבק למיניהם, והקמת קו גמילה לאומי.