חשוב להבין שכאשר אתם יושבים מערכות הדם וחילוף החומרים שלכם פועלות יותר לאט, ולכן בהדרגה מצטברים שומנים וחומרים אחרים העלולים להביא לתחלואה. זוהי אחת הסיבות המרכזיות לכך שארגונים מקומיים ובינלאומיים ממליצים על פעילות גופנית יומית, ובפרט למי שמרבה לשבת. יחד עם זאת, כפי שנראה בהמשך גם הפעילות הגופנית אינה מוציאה את "הישבנים" מכלל סיכון. עד כמה זה מסוכן? מאוד: מחקרים מצאו כי גבר שיושב לאחר העבודה במשך שלוש שעות בממוצע, סובל מסיכון תמותה הגבוה בעשרים אחוזים מאחרים, ואילו נשים המרבות לשבת סובלות מסיכון הגבוה בארבעים אחוזים למות לעומת אחרות.
כפי שאמרנו, ישנן המלצות ברורות על ביצוע פעילות גופנית יומית, ובפרט עבור מי שמרבה לשבת במהלך שעות העבודה או אחריהן. יחד עם זאת, גם הפעילות הגופנית אינה מפחיתה לאפס את הסיכונים, כפי שנמצא במחקר שנערך לאחרונה. המחקר שבדק אלפי אנשים מדד את זמן הישיבה שלהם ומדדים גופניים שונים, כאשר גם בקבוצות שיושבות יותר וגם באלו שיושבות פחות היו אנשים שביצעו פעילות גופנית יומית, ואחרים שלא. התוצאות מראות כי בכל מקרה, מי שמרבה לשבת נמצא בסיכון גבוה במאה אחוזים למות מסיבות שונות, לעומת מי שממעט לשבת.
עד כה דיברנו על הסיכון לתמותה, אך כמובן שמאחוריו עומדות סיבות שונות. כך למשל, הישיבה הממושכת מביאה כאמור לירידה בקצב חילוף החומרים ומכאן להצטברות חומרים מזיקים ולהקטנת הכמות של חומרים מועילים, כמו כולסטרול טוב מסוג HDL. בנוסף לכך, הישיבה תורמת לעלייה במשקל ואף למשקל יתר, מפחיתה לאורך זמן את כוחם של השרירים ומערכות השלד, ומכאן נוצר עומס גדול על כלי הדם הקשורים בלב ועל הלב עצמו. אין פלא איפה שקיימות תחלואות שנמצאו קשורות במישרין לישיבה ממושכת כגון סוכרת, מחלות לב וכדומה.