מחקרים שונים שנערכו בדבר נשים חולות סרטן הוכיחו שהקרנה הנעשית באופן ישיר בטיפול בסביבתו של אגן הירכיים מצמצמת מאוד את יכולתן של שחלות האישה לתפקד, וקרינה זו עשויה ליצור מצב השקול לתוצאתו של ניתוח לכריתת שחלות: קטיעת ייצורם של האסטרוגן והפרוגסטרון (בין יתר הורמוני המין) בגוף האישה. מן הראוי לציין כי שיעור הנזק נקבע בהתאם לכמות הקרינה הישירה ולכמות החשיפה לקרינה ליד שדה הקרינה. עוד נמצא במחקרים אלו כי הקרנה לאזור הכרס או לכל הגוף מביאה לידי חוסר תפקוד תקין של השחלות הן אצל נשים שהגיעו לבשלות מינית (3% תפקוד בלבד) הן אצל ילדות שטרם הגיעו לשלב זה (30% תפקוד לכל היותר).
"השתלת מקטע השחלה אמורה לאפשר לאישה אפשרות להרות ולהביא ילדים לעולם, אפשרות שבעקבות מחלת הסרטן וטיפולים קרינתיים וכימותרפיים שהיא עברה נפגעה בצורה אנושה. המטופלת שלנו אובחנה לפני כארבע שנים כחולת סרטן צוואר הרחם בדרגה שלא איפשרה לנו, לצערנו, לבצע שימור פריון כירורגי כמו כריתת הנגע של הגידול הסרטני או כריתת הצוואר ושימור הפריון, והיא התחילה בסדרה של טיפולי קרינה", הבהיר הגינקולוג ד"ר גיל פאר מהיחידה לשימור פריון במרכז הרפואי "כרמל" ובמרכז הרפואי "לין" בחיפה, אשר נמנה עם אנשי הצוות שטיפלו בחולה ואף נטל חלק בניתוח ההשתלה.
בזמן סמוך ביותר לפני שהוחל בהקרנות כנגד הסרטן בגופה של האישה נטלו אנשי הסגל של המרכז הרפואי "כרמל" כמה רקמות שחלה ושמרו אותן בהקפאה עמוקה של מינוס 197 מעלות צלזיוס במעבדות הפריון שם. הדבר נעשה באמצעות טכניקה מיוחדת של הליך ביופסיה, וזאת כדי ליצור סיכוי שהמטופלת הזאת תוכל להרות וללדת בשלב מאוחר יותר.
ואכן, כעבור שלוש שנים בערך למן נטילתן של רקמות השחלה האמורות התבשרה האישה כי הטיפול שעברה כנגד מחלת הסרטן הוכתר בהצלחה, וכי היא החלימה החלמה מלאה. לפיכך, אותה אישה באה לפגישה עם אנשי הצוות האינטרדיסציפלינרי (הרב-תחומי). עם חברי הצוות נמנו שלושת מבצעי ההשתלה פרופ' דרור מאירוב מבית החולים "תל השומר" – רופא שיצאו לו מוניטין בין-לאומיים כבר סמכא בנושא שימור הפריון, ולו שמורה זכות הראשונים על לידת תינוק חי לאחר הקפאתה והשתלתה של רקמת שחלה – ושני מומחי המרכז הרפואי "כרמל" ד"ר פאר והמנתחת האונקולוגית ד"ר לודמילה אוסטרובסקי. עם חברי הצוות הרב-תחומי האמור נמנו גם מנהלת היחידה לפריון ולהפריה חוץ-גופית (IVF – In vitro fertilization) של המרכז הרפואי "כרמל" פרופ' מרתה דירנפלד, ואף ראש מערך נשים ויולדות ב"כרמל" הגינקואונקולוג המומחה פרופ' עופר לביא.
המומחים ישבו רבות על המדוכה והעמיקו לשקול ולטרות עד שבאו לידי מסקנה כי ניתן להשתיל אצל המטופלת את רקמות השחלה שנלקחו מגופה לפני הטיפול כנגד סרטן והוקפאו במעבדות הפריון במרכז הרפואי "כרמל". ד"ר גיל פאר סיפר כי ההליך הרפואי האמור הצריך את הכנתה של המטופלת לניתוח בשיטה אנדוסקופית, וכמובן את השתלתן של רקמות השחלה המופשרות בגוף האישה.
השתלת הרקמות נעשתה בארבעה מקומות: בתוך השחלות עצמן (הן מצד ימין הן מצד שמאל), וכמו כן בשני מקומות נוספים בקרבת השחלות בצידי הפריטונאום (הידוע גם בשמו העברי "צפק" או "קרום הצפק"). והכול – כדי להגדיל את הסיכוי שרקמת השחלה תיקלט בהצלחה בגופה של המטופלת.
ההשתלה בוצעה כאמור בהצלחה מזהירה, והוחלט כי בשלבי הטיפול הבאים – העתידים להתחיל רק משיחלפו ארבעה חודשים מאז החלמתה והתאוששותה המלאה של המנותחת – יבוצע מעקב (ניטור באמצעות בדיקות דם) על פעילות השחלות. בשלב זה ישקלו אנשי הצוות הרפואי – בתיאום עם המטופלת ובהסכמה לגבי אופן הטיפול ועיתויו – לערוך הליך טיפולי שבמסגרתו תעבור הרקמה המושתלת גירוי לשם יצירתן של ביציות.
פרופ' מרתה דירנפלד בישרה כי היחידה לפריון ולהפריה חוץ-גופית במרכז הרפואי "כרמל" מעניקה כיום לכל אישה החפצה בכך ספקטרום רחב ביותר של טיפולים אפקטיביים לשימור פריון באיכות גבוהה ביותר העומדת גם בסטנדרטים הבין-לאומיים המחמירים ביותר. "אנו מציעים כיום לנשים שירות של הקפאת ביציות, הקפאת עוברים וגם הקפאה של רקמת שחלה. כל הטיפולים נעשים כאן אצלנו ביחידה בדיסקרטיות מלאה, ומוצעים לנשים חולות סרטן, לנשים לצורך שימור פריון סוציאלי המתכננות הריונות מאוחרים. טיפולי שימור הפריון המתקדמים שלנו ב'כרמל' מצטרפים לשורה ארוכה של שירותים בתחום הפריון וההפריה החוץ-גופית הנעשים כאן ביחידה עם אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד, צוות סיעודי וצוות סוציאלי רגיש וחם, ושירותי מעבדה צמודים עם צוותי מעבדה ואמבריולוגים מקצועיים מיומנים ובעלי ניסיון רב".
ואלה הם דברי הסיכום של ראש מערך נשים ויולדות במרכז הרפואי "כרמל" פרופ' עופר לביא: "הקפאת רקמת שחלה היא הטכנולוגיה החדישה והמורכבת ביותר בעולם בתחום שימור הפריון. לטכנולוגיה הזאת עדיין מעט ניסיון עולמי. בכל העולם ישנם רק עשרות בודדות של ילדים שנולדו כתוצאה מהשתלת רקמת שחלה, ואנו שמחים להיות ב'כרמל' מפורצי ומובילי הדרך בתחום שימור הפריון בישראל. אני מאמין כי היכולת להקפיא ולהשתיל בהמשך רקמת שחלה הינה אחת מהטכנולוגיות שתאפשרנה בעתיד – בעיקר לחולות אונקולוגיות – את היכולת לבייץ באופן טבעי לצורך השגת היריון. מערך שימור הפריון והטכנולוגיה הנוכחית של השתלת רקמת שחלה שהוקפאה אצלנו מעמידים את מערך נשים בכלל ואת יחידת הפריון שלנו בפרט כאחת היחידות המובילות בישראל, וכולנו גאים בכך".
המטופלת שבה בוצעה ההשתלה במרכז הרפואי "כרמל", אישה בגיל 32 המתגוררת באזור המרכז, חשה בטוב ואף הורשתה לחזור הביתה לחיק משפחתה.